středa 4. května 2011

Marinovaný bůček

Marinovaný vepřový bůček s česnekem a pivem


Základ

  • 1000 g libového bůčku vcelku s kůží s kostí nebo bez 
  • 300 g cibule
  • 1 čajová lžička soli
  • pivo


Marináda

  • 6 - 8 stroužků česneku
  • 6 polévkových lžic černého piva
  • 4 polévkové lžíce sójové omáčky
  • 3 polévkové lžíce javorového sirupu
  • 2 kávové lžičky sladké mleté papriky
  • 2 čajové lžičky šťávy z citronu
  • 1/2 polévkové lžíce cukru krupice
  • 1/2 čajové lžičky soli


Jak na to  

- kůži na bůčku naříznout do větší mřížky, nasolit
- smíchat ingredience na marinádu, maso důkladně potřít ze všech stran, odložit do chladna
- položit do pekáče kůží dolů, posypat plátky cibule
- péct zakryté při 200 °C, po 20 minutách snížit teplotu na 170 °C
- po 15 minutách obrátit kůží nahoru, naříznout hustší mřížku
- péct dalších 30 - 60 minut zakryté do měkka
- odkrýt, zvýšit teplotu, dopéct 10 - 15 minut dozlatova
.

Marináda

Oloupané stroužky česneku nahrubo rozmačkáme.

V míse smícháme ingredience dle rozpisu.
Nejdříve všechny suché, pak přidáváme ty tekuté.

Naložení

Bůček opláchneme studenou vodou, osušíme ho.
Kůži nařízneme do větší mřížky.
Krájíme pouze kůži, nůž zastavíme těsně nad masem!

Do masa ze všech stran důkladně vetřeme zhruba jednu vrchovatou čajovou lžičku soli.
Marinádou pečlivě potřeme celý povrch bůčku.
Nezapomeneme ji vetřít také do naříznuté mřížky na kůži.

Bůček položíme do pekáče, nalijeme na něj zbytek marinády.
Pekáč zakryjeme a dáme do ledničky.
Nejlépe přes noc.


Pečení

Hodinu před pečením vyndáme pekáč s bůčkem z ledničky.
Necháme ho stát v pokojové teplotě.
Maso tak nebude příliš studené a po vložení do trouby neutrpí velký teplotní šok.
To platí hlavně pro případ marinování přes noc.


Zapneme troubu, nastavíme na 200 °C.

Sloupnutou cibuli nakrájíme na čtvrtiny, oddělíme jednotlivé vrstvy na plátky.
Bůček v pekáči položíme kůží dolů a zasypeme ho cibulí.
Zakryté dáme péct.

  • Po 20 minutách stáhneme teplotu na 170 °C.
  • Pekáč po dalších 15 minutách vyndáme z trouby, bůček obrátíme kůží nahoru, nařízneme ji do ještě hustší mřížky.
    Zakryté vrátíme zpět do trouby.

  • Po dalších 30 až 45 minutách zkontrolujeme, jestli je maso měkké.
  • Pokud ano, zvýšíme teplotu na 200 °C.
    V opačném případě vrátíme do trouby a pečeme dál při nezvýšené teplotě doměkka.

  • Nezakrytý pekáč s měkkým bůčkem vrátíme do trouby.
  • Okolo 15 minut dopečeme dozlatova.
    Vyndáme z trouby.
    Upečený bůček necháme před krájením alespoň 10 minut odpočinout.
    Šťáva se v mase rozloží a při porcování nevyteče.

Během pečení maso poléváme vypečenou šťávou.
Podle potřeby vedle masa podléváme malým množstvím vody nebo piva.

Do cibulového sosu stáhneme a vmícháme všechny přípeky ze stěn pekáče, zvýrazní jeho barvu a chuť.
Podáváme s bramborem vařeným nebo pečeným.
Marinovaný bůček je výborný i studený s chlebem nebo pečivem. 
Třeba s domácími houskami nebo nehněteným chlebem. K masu si můžeme připravit rajčatové čatný.


TIP!  Při pečení bůčku s kostí, je maso upečené doměkka v momentě, kdy z něho jde kost lehce vytáhnout.

Žádné komentáře:

Okomentovat