středa 4. května 2011

Marinovaný bůček

Vepřový bůček marinovaný s česnekem a pivem


  • 1000 g libového bůčku vcelku s kůží
  • sůl
  • pivo
  • 3 cibule

Na marinádu
  • 8 stroužků česneku
  • 2 kávové lžičky sladké mleté papriky
  • 4 polévkové lžíce sójové omáčky
  • 4 polévkové lžíce javorového sirupu
  • 1/2 polévkové lžíce cukru písek
  • 6 polévkových lžic piva

Jak na to  

- kůži na bůčku naříznout do větší mřížky, nasolit
- smíchat ingredience na marinádu, maso důkladně potřít ze všech stran, odložit do chladna
- položit do pekáče kůží dolů, posypat plátky cibule
- péct 20 minut zakryté při 200 °C, snížit teplotu na 150 °C, po 15 minutách obrátit, naříznout hustší mřížku
- péct dalších 20 minut zakryté, zvýšit teplotu, odkrýt, dopéct 10 - 15 minut dozlatova
.

Bůček opláchneme studenou vodou, osušíme, kůži nařízneme do větší mřížky.
Krájíme pouze kůži, zastavíme těsně nad masem!
Důkladně vetřeme ze všech stran sůl.
V míse smícháme papriku, cukr a půl kávové lžičky soli, přidáme sójovou omáčku, javorový sirup, 6 polévkových lžic piva a nahrubo rozmačkaný česnek.
Javorový sirup můžeme nahradit medem.
Směsí pečlivě potřeme celý povrch bůčku, nezapomeneme také vetřít do naříznuté mřížky na kůži.
Vložíme do pekáče, nalijeme zbytek marinády, zakryjeme a dáme do ledničky.
Nejlépe přes noc.


Hodinu před pečením vyndáme z ledničky.

Zapneme troubu, nastavíme na 200 °C.

Cibuli nakrájíme na čtvrtiny, oddělíme jednotlivé vrstvy.
Bůček položíme kůží dolů, zasypeme cibulí.
Zakryté dáme péct.


Po 20 minutách stáhneme teplotu na 150 °C, po dalších 15 minutách vyndáme z trouby, bůček obrátíme kůží nahoru a nařízneme do ještě hustší mřížky.
Opět dáme pozor, abychom nezařízli do masa.
Na 20 minut vrátíme zakryté zpět do trouby.
Zvýšíme teplotu, pekáč odkryjeme a 10 - 15 minut dopečeme dozlatova.
Během pečení poléváme vypečenou šťávou, podle potřeby podléváme malým množstvím piva.
Před krájením necháme alespoň 10 minut odpočinout, aby se v mase rozložila šťáva a při porcování nevytekla.


Podáváme s bramborem vařeným nebo pečeným.
Výborný je i studený s chlebem nebo pečivem.
Třeba s domácími houskami nebo nehněteným chlebem.
K masu si také můžeme uvařit rajčatové čatný.



Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat