pondělí 24. října 2011

Palačinky

Palačinky


Rozpis pro 11 kusů palačinek o průměru 15 - 16 centimetrů.

  • 500 ml mléka
  • 220 g polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • sůl
  • 2 - 3 polévkové lžíce slunečnicového oleje na smažení  

Jak na to  

- v mléce dobře promíchat mouku, sůl a vejce, nechat 10 - 15 minut odpočinout
- rozehřát pánev, zlehka potřít olejem
- nalít těsto, smažit palačinky z obou stran
.

    V hrnci důkladně rozmícháme prosetou mouku s mlékem a vajíčkem, lehce osolíme.
    Dáme asi tolik soli, kolik se vejde mezi stisknutá bříška palce a ukazováku. 
    Na rozmíchání si dáme záležet, aby v těstu nezůstaly nerozmíchané kousky mouky.
    Použijeme buď kvedlačku a těsto pak ještě pro jistotu přelijeme přes síto.
    Případné hrudky rozetřeme polévkovou lžící.
    Nebo zvolíme ruční mixér, ten nám vše rozmíchá dokonale.  
    Cukr do těsta nepřidáváme, palačinky dostatečně osladíme náplní. 
    Cukr v těstě má také tendenci připalovat se na pánvi.
    Necháme 10 - 15 minut odpočinout.

    Do sklenky odlijeme 2 polévkové lžíce oleje.
    Rozehřejeme pánvičku, zlehka potřeme mašlovačkou smočenou v oleji.
    Rozhodně olej nelijeme přímo na pánev, palačinky by byly hodně mastné. Pokud použijeme pánev s nepřilnavou úpravou, půjde nám smažení jedna báseň.
    Nabereme menší množství těsta, nalijeme v tenké vrstvě na dobře rozehřátou pánev.
    Těsto se hned musí začít smažit.
    Lijeme nejdříve okolo krajů a směřujeme ke středu.
    Vytvoříme vlastně spirálu. Hned pánev nazdvihneme a nakláněním pokryjeme těstem celou plochu.




    Po 10 - 15 vteřinách otočíme kousek okraje, zkontrolujeme. Pokud je jedna strana hotová, palačinku obrátíme a osmažíme i druhou stranu.
    Vždy před nalitím dalšího těsta zlehka potřeme pánvičku olejem.
    Před každým novým nabráním těsto dobře promícháme, protože jak klesá mouka, je u dna hustší.
    Pokud už je na poslední palačinky příliš husté, vmícháme 1 polévkovou lžíci mléka.

    Palačinky mažeme marmeládou, povidly, tvarohem, Nutellou, ozdobíme ovocem, šlehačkou, pocukrujeme...





    TIP!  Palačinky, které hned nesníme, zakryjeme folií.

    TIP!!  Do palačinek můžeme použít i slanou náplň.

    TIP!!!  Na potírání pánve určitě nepoužívejte umělohmotnou mašlovačku. Z některých typů vám na konci smažení zůstane jen držátko. Tu klasickou, z peří, nic nenahradí.


    Přejít na seznam receptů

    4 komentáře:

    1. prave som ich dokončila su fantasticke

      OdpovědětVymazat
      Odpovědi
      1. Děkuji moc a přeji dobrou chuť! :)

        Vymazat
      2. Já do toho těstíka dávám ještě trochu jedlé sody,jsou víc nadýchané.

        Vymazat
      3. Díky za zajímavý tip! Vyzkouším.

        Vymazat