úterý 14. června 2011

Vepřová omeleta Jiān dàn

Vepřová omeleta Jiān dàn  煎蛋


Rozpis na 4 omelety o průměru 14 centimetrů.


Základ

  • 600 g vepřové plece
  • 1 polévková lžíce slunečnicového oleje na smažení


Marináda

  • 1 čajová lžička sladké mleté papriky
  • 1 čajová lžička kari koření
  • 1 čajová lžička soli
  • 1 čajová lžička pepře
  • 1 čajová lžička cukru
  • 4 vrchovaté polévkové lžíce bramborové nebo kukuřičné škrobové moučky
  • 4 vejce
  • 4 polévkové lžíce slunečnicového oleje
  • 3 polévkové lžíce sójové omáčky
  • cca 1/2 polévkové lžíce slunečnicového oleje na potření pánve  


Jak na to  

- na marinádu smíchat nejprve všechny suché ingredience, promíchat s vejci, olejem, sójovou omáčkou
- maso nakrájet na menší kostky, obalit v marinádě
- uzavřít, odložit do chladna
- každou stranu smažit 8 - 10 minut na mírném plameni
.

Marináda

V míse jako první smícháme všechny suché přísady.
Teprve pak přidáme ty mokré.
  • Jako první tedy: papriku, kari, sůl, pepř, cukr a škrobovou moučku.
  • Po promíchání pak: vejce, olej a sójovou omáčku.
Pečlivě promícháme na hladkou směs.


Naložení masa

  • Maso opláchneme studenou vodou, dobře ho osušíme.
  • Nakrájíme ho na menší kostky nebo nudličky.
    Pokrájené maso vmícháme k marinádě.

  • Směs přendáme do uzavíratelné nádoby.
  • Marinujeme ji v lednici několik hodin, ale klidně až 3 dny.
    Občas protřepeme nebo misku obrátíme dnem vzhůru.


Smažení

Misku s naloženou směsí vyndáme půl hodiny až hodinu před smažením z lednice a necháme ji stát v pokojové teplotě.

  • Rozehřejeme pánev, zlehka ji potřeme olejem.
  • Stačí opravdu málo, olej už máme v marinádě.

  • Směs pořádně promícháme, hlavně ode dna.
  • Malou sběračkou nebo lžící ji nandáváme na rozpálenou pánev.
    Urovnáme ji, aby neležely kousky masa na sobě.

  • Snížíme teplotu.
  • Na mírném plameni smažíme každou stranu 8 až 10 minut.

Vepřovou omeletu podáváme s bramborem, hranolkami, bramborovou kaší, zeleninovým salátem...
Hodí se i pšeničné nebo kukuřičné placky.





TIP!  Omeletu můžeme připravit také ze sóji.
Místo vepřového masa použijeme sójové kostky upravené podle návodu na obalu, pokrájíme je na menší kousky.

TIP!  Stejně připravíme i z masa kuřecího nebo krůtího. Pak ale v chladu marinujeme maximálně 2 dny.

TIP!  Pokud připravujeme větší množství najednou, můžeme smažit kratší dobu, omelety pak urovnáme do pekáče a v troubě předem vyhřáté na 180 °C je zakryté okolo 10 minut dopečeme.  


Žádné komentáře:

Okomentovat