pondělí 30. ledna 2012

Vánočka

Sváteční vánočka


  • 600 g polohrubé mouky
  • 100 g cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr 
  • kůra z citronu
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • 120 ml mléka
  • 200 g 12% smetany (1 kelímek)
  • 42 g droždí (1 kostka)
  • 3 žloutky
  • 120 g másla
  • 10 g rozinek
  • 2 - 3 polévkové lžíce rumu
  • 1 celé vejce na potření
  • mandle na posypání 


Jak na to  

- rozinky zalít rumem
- rozpustit máslo
- ve vlažném mléce promíchat malé množství mouky a cukru, rozdrobit droždí, nechat vzejít kvásek
- prosetou mouku smíchat se solí, cukrem a nastrouhanou kůrou z citronu
- do mouky postupně vmíchat kvásek, žloutky promíchané ve smetaně a mléku a vlažné máslo
- důkladně propracovat těsto, poprášit moukou, zakrýt utěrkou, 90 minut nechat kynout
- uplést vánočku, zakrýt, nechat kynout 20 minut na máslem pomazaném plechu
- potřít rozšlehaným vejcem, posypat plátky mandlí
- péct 10 minut při 180 °C a 30 minut při 150 °C
.

Nejdříve zalijeme rozinky rumem.
Je fajn, když si vzpomeneme pár hodin před pečením a necháme je máčet delší dobu.
Máslo rozpustíme na mírném plameni.
V hrnku zahřejeme 100 mililitrů mléka na tělovou teplotu, klidně vyzkoušíme prstem.
Přidáme 1 čajovou lžičku cukru, 1 čajovou lžičku mouky a vmícháme rozdrobenou kostku droždí. Za 10 - 15 minut budeme mít hotový kvásek.
Droždí se na hladině mléka spojí v souvislou, na několika místech se vzdouvající vrstvu.


Zatímco se máčejí rozinky a kyne kvásek, prosejeme do mísy mouku.
U kynutých těst prosetí nikdy nevynecháme, mouku tím provzdušníme, těsto pak bude lépe kynout.
Přidáme sůl, cukr, vanilkový cukr a nastrouhanou kůru z dobře omytého citronu .
Strouháme pouze vrchní žlutou vrstvu, bílá část kůry je nahořklá!
Vše dobře promícháme.

Do mouky postupně zapracujeme kvásek, žloutky rozmíchané ve smetaně a zbylém mléku a nakonec rozpuštěné máslo.
Máslo nesmí být horké! 
Tuk dáváme vždy až jako poslední, pokud by šel na řadu jako první, mouka by ho příliš nasála, ztěžkla by.
Přilijeme rozinky i s rumem a vše důkladně prohněteme, zpočátku můžeme využít ruční hnětač.


Snažíme se do těsta dostat co nejvíce vzduchu, proto na závěr nevynecháme zpracování vařečkou. Prohlubní k sobě postupně přemisťujeme těsto od jednoho okraje mísy k druhému, co nejvíce nadzdviháváme.
Vznikne nám těžší hladké nelepivé těsto.
Místo hnětače a vařečky můžeme těsto hníst na pracovní desce ručně. Dlaní promáčkneme, přehneme, pootočíme a opět promáčkneme, přehneme...  a tak stále dokola, dokud nebude těsto hladké a vláčné. 
Určitě kolem 10 minut budeme ruce procvičovat.

Lehce poprášíme moukou, aby neokoralo a zakryjeme utěrkou, aby nechladlo.
Necháme v teple okolo 90 minut nakynout.
Těsto zhruba 2x zvětší objem.


Vánočku je nejideálnější uplést najednou, bude hezky držet pohromadě.
Těsto rozdělíme na 6 stejných částí. Z každé vytvoříme váleček a pleteme podle tohoto návodu, (pletení ze 6 pramenů - od 4. minuty).
Vždy krajní prameny, jeden z levé strany a jeden z pravé strany zdvihneme, vzájemně obtočíme a horní položíme doprostřed mezi zbývající 4 prameny.
Budou se střídat, jednou doprostřed položíme ten z levé strany, následující položený pramen bude ze strany pravé.
Na začátku pletení uchopíme levou rukou pravý krajní a pravou rukou levý krajní.
Pokud bychom pletli vánočku vrstvenou, například spodní část ze čtyř pramenů a na ni položenou další ze tří, pro jistotu, aby se nerozjela, propíchneme na 3 místech obě vrstvy špejlí.


Na plech položíme pečicí papír nebo folii anebo potřeme plech rozpuštěným máslem.
Přendáme upletenou vánočku, zakryjeme utěrkou a necháme ještě 20 minut kynout.

Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.

Před vložením do trouby vánočku potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme jemnými plátky mandlí.
Dáme do rozehřáté trouby péct.
Po 10 minutách snížíme teplotu na 150 °C, pečeme ještě zhruba dalších 30 minut dozlatova.
Vyzkoušíme špejlí, pokud je po vytažení čistá, je upečeno.


TIP!  Jako vynikající obměnu můžeme vyzkoušet vánočku ořechovou. Postup je stejný, pouze část mouky nahradíme hrstí jemně mletých vlašských ořechů.

TIP!!  Místo 12% smetany můžeme použít smetanu s 30 a více procenty. Výsledná chuť bude ještě luxusnější.


Přejít na seznam receptů


2 komentáře:

  1. Paní Hano, mockrát děkuji za tyto stránky. Všechny recepty jsou skvělé a popsané tak, že je zvládne opravdu každý. Celé rodině vždy moc chutnají. Moc se těším na další :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Veroniko,
      děkuji moc, že jste si našla chvilku na napsání velice milého komentáře, velmi si toho vážím! Jsem ráda, že Vám recepty dobře slouží.
      Dobou chuť :)
      Hana

      Vymazat