úterý 17. dubna 2012

Slaný koláč z listového těsta I. - francouzský

Slaný koláč z listového těsta ve francouzském stylu


Pečeno v nízké kulaté koláčové formě o průměru 24 centimetrů.

  • 250 g listového těsta
  • 50 g výrazného sýru s modrou plísní
  • 1 malá cibule
  • 20 g jader vlašských ořechů
  • kousek másla na vymazání formy

Náplň
  • 250 g ricotty 
  • 100 g výrazného sýru s modrou plísní (Bleu d´Auvergne, Roquefort, ...)
  • 200 g 30% smetany
  • 4 vejce
  • 1 čajová lžička soli
  • mletý pepř
  • čerstvé bylinky - tymián, bazalka, oregano

Jak na to  

- těsto rozdělit na půlku, první rozválet do kruhu o průměru cca dna formy, druhou o 3 - 4 cm větší
- do vymazané formy dát menší kruh, na něj položit větší, urovnat
- propíchnout párkrát vidličkou, zatížit fazolemi, zapéct 8 minut při 180 °C
- smíchat suroviny na náplň, nalít na předpečené těsto, posypat pepřem, cibulí a nasekanými ořechy
- péct 10 minut při 180 °C, teplotu stáhnout na 160 °C, dopéct 35 - 40 minut dozlatova
.


Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C. 
 
Formu vymažeme máslem.
Utrhneme kus obalu, nabereme malý kousek másla, pomažeme celý vnitřek formy.
Těsto rozdělíme.
První polovinu rozválíme do kruhu o průměru přibližně 24 centimetrů, položíme na dno formy. Druhou o průměru zvětšeném o 3 - 4 centimetry, abychom pokryli i boky.
Položíme do formy na první kruh.
Při pečení se obě vrstvy spojí, spodek koláče bude silnější, kraje tenké a křupavé.
Okraje upravíme tak, aby byly ukončené zároveň s vrškem formy. Buď jen pomocí prstů natlačíme nebo přejedeme přes těsto přesahující horní hranu formy válečkem.
Na několika místech propíchneme vidličkou, na těsto položíme vystřižený kus pečicího papíru a nasypeme fazole.
Propíchnutím těsta a zatížením fazolemi zabráníme vyboulení spodku koláče při pečení.
Dáme na 8 minut zapéct.
Vyndáme, troubu nevypínáme.
Odstraníme papír a fazole.
Ty necháme úplně vychladnout, schováme na příští pečení. Pokud bychom je uklidili ještě teplé, zvlhly by a zplesnivěly.



Připravíme náplň.
V míse smícháme ricottu se 100 gramy drobně pokrájeného sýru a smetanou. Po jednom vmícháme vejce.
Další přidáme až když je to předchozí důkladně rozmíchané. 
Osolíme, přidáme pepř a nasekané bylinky. S nimi nešetříme.
Pokud nemáme bylinky čerstvé, můžeme nahradit sušenými.
Dobře vše rozmícháme, nalijeme na předpečený korpus.
Posypeme hruběji umletými/nasekanými ořechy, 50 gramy sýra pokrájenými na kostičky, kolečky cibule a čerstvě mletým pepřem.
Dáme do trouby, po 10 minutách snížíme teplotu na 160 °C.
Pečeme dalších 35 - 40 minut dozlatova.
Povrch může být lehce vyboulený, po zchladnutí opět klesne.
Před servírováním necháme 5 minut odpočinout.
Výborný je teplý i podávaný zastudena.







TIP!  Náplň můžeme obměnit a připravit koláč ve stylu italském.


Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat