úterý 10. dubna 2012

Česneková pomazánka

Česneková pomazánka


  • 250 g tvarohu nebo taveného sýra nebo ricotty
  • 2 polévkové lžíce majonézy
  • 1 polévková lžíce plnotučné nebo dijonské hořčice
  • 1 - 10 stroužků česneku
  • sůl
  • pepř
  • bazalka nebo jiné čerstvé bylinky (nemusí být)
  • rohlíky

Jak na to  

- utřený česnek smíchat s tvarohem/máslem/ricottou/sýrem 
- promíchat s majonézou a hořčicí
- vmíchat sůl, pepř, ev. nasekané bylinky
- mazat na rohlík pokrájený na kolečka
.

Množství česneku zvolíme podle druhu, který máme k dispozici. U některé odrůdy stačí dát jeden až dva stroužky, u jiné nepoznáme ani po deseti, že v pokrmu nějaký česnek je.

V podstatě je jedno, kterou surovinu na základ pomazánky použijeme. 
Ricotta bude velice jemná, budeme muset více přisolit a připepřit. 
Pokud použijeme tavený sýr, můžeme ho dát méně a na 250 gramů doplnit máslem nebo pomazánkovým máslem.

Oloupané stroužky česneku utřeme nebo prolisujeme na velice jemnou pastu, smícháme se všemi ostatními ingrediencemi.
Sůl a pepř přidáváme postupně podle potřeby.
Nakonec vmícháme najemno nasekané bylinky.
Rohlík nakrájíme na kolečka a potřeme pomazánkou.
Můžeme ozdobit kouskem ořechu, půlkou olivy, hroznovým vínem, kouskem ananasu...
Podáváme jako součást studeného pohoštění, jako přílohu k vínu nebo pivu.

TIP!  Pro zjemnění můžeme vmícháme jednu polévkovou lžíci zakysané smetany.

TIP!!  Do pomazánky můžeme také přidat nastrouhaný tvrdý sýr, šunku, mletou sladkou nebo pálivou papriku.


Přejít na seznam receptů

2 komentáře: