úterý 13. prosince 2011

Špenátová polévka

Špenátová polévka se smetanou


  • 400 g zmražených špenátových listů
  • 200 g 12% smetany
  • 1 žloutek
  • 50 g másla
  • 1 menší cibule (cca 60 g)
  • 4 stroužky česneku
  • 2 polévkové lžíce hladké mouky (cca 40 g)
  • 1 čajová lžička soli
  • 1 kostka bujonu
  • 1/2 kávové lžičky pepře
  • 33% smetana, opečená houska, čerstvé špenátové listy, čerstvě mletý pepř - při servírování, nemusí být

Jak na to  

- na másle zesklovatět cibuli, vsypat mouku, usmažit světlou jíšku
- přidat mražený špenát, nechat povolit, osolit, opepřit
- zalít vývarem, 15 minut povařit
- rozmixovat, vrátit na sporák, vmíchat smetanu smíchanou se žloutkem
- přivést k varu, vypnout, přidat utřený česnek
.

V hrnci rozpustíme na mírném plameni máslo, přisypeme najemno nakrájenou cibuli, necháme zpěnit. Okolo 5 minut promícháváme.
Pozor na cibuli na stěnách hrnce, pokud nám na nich nějaká ulpí, bude mít snahu se připalovat.
Vsypeme mouku.
Za častého promíchávání usmažíme světlou jíšku. Za 3 - 4 minuty bude hotová.
Přidáme mírně rozmrazený špenát, osolíme, opepříme, promícháme.
Zalijeme 1200 mililitry studeného vývaru.
Pokud vývar nemáme, povaříme v 1200 mililitrech studené vody kostkou rozdrobeného bujonu.
Přivedeme k varu, snížíme teplotu, zakryjeme poklicí.
Na mírném plameni 15 min povaříme.
Hrnec přendáme na vhodnou podložku, polévku rozmixujeme, vrátíme na sporák.
V hrnku rozmícháme smetanu se žloutkem, vlijeme do polévky, necháme přejít varem.
Jakmile se začne vařit, vypínáme.
Na závěr vmícháme 3 - 4 stroužky dobře utřeného nebo prolisovaného česneku.
Podle potřeby dochutíme solí, pepřem.

Na porce můžeme přidat lžičku 33% smetany, opečenou houskou, čerstvé špenátové listy.
Pokud nám třeba zbudou z přípravy kuřecí rolády.





TIP!   Na pánvi rozpustíme 15 g másla, přidáme na kostičky pokrájenou housku nebo rohlík.
Nesypeme rovnou z prkénka. Na pánev by se dostaly i drobečky a ty by se připalovaly.
Na mírném plameni za občasného promíchání opečeme dozlatova.
Pár kostiček přidáme na jednotlivé porce.


Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat