středa 31. srpna 2011

Jablkový štrúdl - pivní

Pivní štrúdl



  • 400 g polohrubé mouky
  • 125 g ztuženého tuku (Omega)
  • 200 ml světlého 10° piva
  • 900 g strouhaných jablek
  • 60 g másla
  • 6 polévkových lžic cukru písek nebo krystal
  • 3 polévkové lžíce strouhanky
  • 3 polévkové lžíce rozinek
  • 3 polévkové lžíce rumu
  • 1 vanilkový cukr
  • 3 čajové lžičky mleté skořice
  • 1 vejce na potření
  • kůra z citronu


Jak na to  

- smíchat mouku se solí, nastrouhaným tukem a pivem, zpracovat těsto
- nechat 30 minut odpočinout
- rozválet, potřít máslem, posypat opraženou strouhankou
- nandat strouhaná jablka, posypat v rumu namočenými rozinkami
- posypat cukrem, citronovou kůrou a skořicí, kraje potřít rozšlehaným vajíčkem
- zabalit, potřít vajíčkem, péct 30 - 35 minut při 180 °C
.

Nejdříve zpracujeme těsto.
Mouku smícháme se solí. Přidáme na hrubém struhadle nastrouhaný tuk, pomocí příborového nože mícháme.
Postupně přiléváme pivo.


Nakonec rychle zpracujeme rukou, pořádně prohněteme, z těsta vytvoříme bochánek.
Zakryjeme, necháme při pokojové teplotě 30 minut odpočinout.

Připravíme ingredience na naplnění štrúdlu.
Do misky nasypeme rozinky, zalijeme rumem.
Na pánvi rozehřejeme 20 g másla, přidáme 3 lžíce strouhanky, zlehka osmahneme.
Jablka zbavíme jadřinců a pokud mají tuhou slupku, tak je oloupeme. Nastrouháme na hrubém struhadle.
Takto připravených by jich mělo být okolo 900 gramů. 
V hrnku rozpustíme zbývajících 40 g másla.
Na jemném struhadle nastrouháme citronovou kůru z dobře omytého citronu.
Strouháme pouze vrchní žlutou část, bílá je hořká!

Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.

Těsto rozdělíme na tři stejné části.
Moukou lehce posypeme pracovní desku, vyválíme tenčí obdélníkovou placku dlouhou jako je plech.
Rozválené těsto potřeme rozpuštěným máslem a posypeme strouhankou.
Lžící naneseme jablka, okraje necháme volné. Posypeme namočenými rozinkami včetně rumu, ve kterém se máčely.
Pocukrujeme, posypeme skořicí, citronovou kůrou a vanilkovým cukrem.
Kraje těsta potřeme rozšlehaným vajíčkem.
Přehneme nejdříve kratší strany, delší přehneme proti sobě do 1/4, znovu potřeme vajíčkem.



Opět přehneme, nejdříve jednu stranu do třetiny a na ni překlopíme druhou.
Takto připravený závin přendáme na plech vyložený pečicím papírem nebo pečicí fólii, potřeme vajíčkem, dáme péct.
Do trouby vždy vkládáme až když je rozehřátá na požadovanou teplotu!
Pečeme 30 - 35 minut dozlatova.
Hotový štrúdl propíchneme na pár místech špejlí.





TIP!  Pokud máme dostatek pracovního prostoru, tak je rozhodně lepší dělat všechny 3 záviny najednou. Nejdříve všechny rozválet, pak všechny naplnit, zabalit a dát do trouby.
Zaprvé si práci urychlíme a zadruhé nám jablka zbytečně nerozmočí těsto prvního závinu, zatímco budeme zpracovávat druhý a třetí.

TIP!!  Do štrúdlu můžeme přidat také ořechy, mandle nebo kokos.

TIP!!  Pokud máte rádi moučníky s jablky, tak vřele doporučuji výborné Hraběnčiny řezy.


Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat