- 1000 g cuket
- 500 ml červeného vína
- 500 g mletého hovězího masa
- 400 g sekaných rajčat - 1 konzerva
- 200 g 30 - 40% smetany
- 115 g rajčatového protlaku
- 100 g tvrdého sýra
- 120 g cibule (1 větší)
- 20 g másla
- 12 středních brambor
- 3 - 4 stroužky česneku
- 3 čajové lžičky tymiánu
- 2 čajové lžičky rozmarýnu
- 1 kávová lžička mleté skořice
- olivový olej
- sůl, pepř, kmín
Jak na to
- na másle a olivovém oleji osmahnout cibuli, přidat maso, osolit, opepřit, krátce orestovat
- přilít víno, vyvařit, vmíchat protlak a utřený česnek
- vmíchat rozmarýn, tymián a skořici, přilít rajčata
- dusit 20 minut zakryté, zvýšit teplotu, odkrýt a 5 minut povařit do zhoustnutí, vmíchat smetanu
- oloupané brambory nakrájet na půlcentimetrové plátky, 6 minut povařit, scedit
- cukety podélně nakrájet na plátky, potřít olivovým olejem, 10 minut opéct v troubě při 200 °C
- do mísy nandat vrstvu cuket, mírně osolit, na ně brambory, pak masovou směs, opět cukety, mírně osolit, na závěr brambory, posypat sýrem
- péct 30 - 35 minut při 170 °C, teplotu zvýšit na 200 °C a ještě péct 5 minut
.
- na másle a olivovém oleji osmahnout cibuli, přidat maso, osolit, opepřit, krátce orestovat
- přilít víno, vyvařit, vmíchat protlak a utřený česnek
- vmíchat rozmarýn, tymián a skořici, přilít rajčata
- dusit 20 minut zakryté, zvýšit teplotu, odkrýt a 5 minut povařit do zhoustnutí, vmíchat smetanu
- oloupané brambory nakrájet na půlcentimetrové plátky, 6 minut povařit, scedit
- cukety podélně nakrájet na plátky, potřít olivovým olejem, 10 minut opéct v troubě při 200 °C
- do mísy nandat vrstvu cuket, mírně osolit, na ně brambory, pak masovou směs, opět cukety, mírně osolit, na závěr brambory, posypat sýrem
- péct 30 - 35 minut při 170 °C, teplotu zvýšit na 200 °C a ještě péct 5 minut
.
Příprava masové směsi
- Sloupnutou cibuli nakrájíme na kostičky. Oloupané stroužky česneku utřeme nebo prolisujeme.
- Na pánvi rozehřejeme 20 gramů másla společně se 3 polévkovými lžícemi olivového oleje. Nasypeme cibuli, okolo 5 minut ji na mírném plameni promícháváme.
Zvýšíme teplotu, na pánev přidáme mleté maso.
Vmícháme 1 čajovou lžičku pepře a 2 zarovnané čajové lžičky soli.
Zprudka krátce orestujeme, promícháváme.
- Přilijeme půl litru červeného vína. Přivedeme k varu.
Jakmile se víno vyvaří, vmícháme rajčatový protlak a utřený česnek.
Krátce, minutu až dvě, restujeme.
- Ke směsi vmícháme tymián, rozmarýn a skořici. Přilijeme celý obsah plechovky se sekanými rajčaty.
Zakryjeme poklicí, za občasného promíchání dusíme na mírném plameni 20 minut.
- Na závěr zvýšíme teplotu a nezakryté poklicí ještě okolo 5 minut povaříme do zhoustnutí. Vypneme, vmícháme smetanu.
Příprava cuket a brambor
Zatímco se maso dusí, připravíme cukety a brambory.
Brambory oloupeme, nakrájíme je na zhruba půl centimetru silné plátky.
V hrnci je zalijeme vodou, přidáme půl lžičky soli a kmínu.
Hrnec zakryjeme poklicí, přivedeme k varu.
Okolo 6 minut povaříme.
Scedíme.
Brambory musí být poloměkké, nerozvařené.
Cukety omyjeme a osušíme.
Podélně je nakrájíme na zhruba půlcentimetrové plátky.
Plátky poskládáme vedle sebe na plech vyložený pečicím papírem.
Zlehka je potřeme olivovým olejem a dáme na 10 minut do horní třetiny trouby.
Plátky cukety by měly být lehce opečené do hněda.
Teplotu v troubě snížíme na 170 °C.
Pečení
Nastrouháme sýr.
Místo sýru vcelku, můžeme koupit sýr nakrájený na plátky, ten už nestrouháme.
Do pekáče nebo mísy z varného skla naskládáme jednotlivé vrstvy.
- Na dno rozložíme polovinu cuketových plátků, jemně je osolíme. Na cuketu vyrovnáme polovinu bramborových plátků.
Na brambory rovnoměrně rozetřeme celou masovou směs.
- Na masovou směs rozložíme druhou půlku cuketových plátků, jemně je osolíme. Na cuketu vyrovnáme druhou půlku brambor.
Posypeme nastrouhaným sýrem nebo poklademe sýrovými plátky.
- Bez zakrytí pečeme 30 až 35 minut. Teplotu zvýšíme na 200 °C, okolo 5 minut zapečeme dozlatova.
Nebo na minutu až dvě zapneme gril.
Žádné komentáře:
Okomentovat