pátek 15. března 2019

Musaka

Musaka - tedy spíše inspirace musakou


  • 1000 g cuket
  • 500 ml červeného vína
  • 500 g mletého hovězího masa
  • 400 g sekaných rajčat - 1 konzerva
  • 200 g 30 - 40% smetany
  • 115 g rajčatového protlaku
  • 100 g tvrdého sýra
  • 120 g cibule (1 větší)
  • 20 g másla
  • 12 středních brambor
  • 3 - 4 stroužky česneku
  • 3 čajové lžičky tymiánu
  • 2 čajové lžičky rozmarýnu
  • 1 kávová lžička mleté skořice
  • olivový olej
  • sůl, pepř, kmín


Jak na to  

- na másle a olivovém oleji osmahnout cibuli, přidat maso, osolit, opepřit, krátce orestovat
- přilít víno, vyvařit, vmíchat protlak a utřený česnek
- vmíchat rozmarýn, tymián a skořici, přilít rajčata
- dusit 20 minut zakryté, zvýšit teplotu, odkrýt a 5 minut povařit do zhoustnutí, vmíchat smetanu
- oloupané brambory nakrájet na půlcentimetrové plátky, 6 minut povařit, scedit
- cukety podélně nakrájet na plátky, potřít olivovým olejem, 10 minut opéct v troubě při 200 °C
- do mísy nandat vrstvu cuket, mírně osolit, na ně brambory, pak masovou směs, opět cukety, mírně osolit, na závěr brambory, posypat sýrem
- péct 30 - 35 minut při 170 °C, teplotu zvýšit na 200 °C a ještě péct 5 minut
.

Příprava masové směsi

  • Sloupnutou cibuli nakrájíme na kostičky.
  • Oloupané stroužky česneku utřeme nebo prolisujeme.

  • Na pánvi rozehřejeme 20 gramů másla společně se 3 polévkovými lžícemi olivového oleje.
  • Nasypeme cibuli, okolo 5 minut ji na mírném plameni promícháváme.
    Zvýšíme teplotu, na pánev přidáme mleté maso.
    Vmícháme 1 čajovou lžičku pepře a 2 zarovnané čajové lžičky soli.
    Zprudka krátce orestujeme, promícháváme.

  • Přilijeme půl litru červeného vína.
  • Přivedeme k varu.
    Jakmile se víno vyvaří, vmícháme rajčatový protlak a utřený česnek.
    Krátce, minutu až dvě, restujeme.

  • Ke směsi vmícháme tymián, rozmarýn a skořici.
  • Přilijeme celý obsah plechovky se sekanými rajčaty.
    Zakryjeme poklicí, za občasného promíchání dusíme na mírném plameni 20 minut.

  • Na závěr zvýšíme teplotu a nezakryté poklicí ještě okolo 5 minut povaříme do zhoustnutí.
  • Vypneme, vmícháme smetanu.

Zapneme troubu, nastavíme na 200 °C.


Příprava cuket a brambor

Zatímco se maso dusí, připravíme cukety a brambory.

Brambory oloupeme, nakrájíme je na zhruba půl centimetru silné plátky.
V hrnci je zalijeme vodou, přidáme půl lžičky soli a kmínu.
Hrnec zakryjeme poklicí, přivedeme k varu.
Okolo 6 minut povaříme.
Scedíme.
Brambory musí být poloměkké, nerozvařené.

Cukety omyjeme a osušíme.
Podélně je nakrájíme na zhruba půlcentimetrové plátky.
Plátky poskládáme vedle sebe na plech vyložený pečicím papírem.
Zlehka je potřeme olivovým olejem a dáme na 10 minut do horní třetiny trouby.
Plátky cukety by měly být lehce opečené do hněda.

Teplotu v troubě snížíme na 170 °C.


Pečení

Nastrouháme sýr.
Místo sýru vcelku, můžeme koupit sýr nakrájený na plátky, ten už nestrouháme.
Do pekáče nebo mísy z varného skla naskládáme jednotlivé vrstvy.

  • Na dno rozložíme polovinu cuketových plátků, jemně je osolíme.
  • Na cuketu vyrovnáme polovinu bramborových plátků.
    Na brambory rovnoměrně rozetřeme celou masovou směs.

  • Na masovou směs rozložíme druhou půlku cuketových plátků, jemně je osolíme.
  • Na cuketu vyrovnáme druhou půlku brambor.
    Posypeme nastrouhaným sýrem nebo poklademe sýrovými plátky.

  • Bez zakrytí pečeme 30 až 35 minut.
  • Teplotu zvýšíme na 200 °C, okolo 5 minut zapečeme dozlatova.
    Nebo na minutu až dvě zapneme gril.

Musaku necháme před porcováním a podáváním mírně zchladnout, lehce se zpevní a bude se o malinko lépe krájet.

 
TIP!  Do pekáče můžeme naskládat více tenčích vrstev.


Žádné komentáře:

Okomentovat