úterý 20. září 2011

Ovocný koláč se zakysanou smetanou

Ovocný koláč se zakysanou smetanou


Rozpis je na kulatou dortovou formu s pantem o průměru 23 centimetrů.

Těsto
  • 220 g hladké mouky
  • 170 g másla
  • 170 g cukru krupice
  • 3 vejce
  • 2 čajové lžičky kypřicího prášku do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 polévková lžíce rumu
  • kůra z citronu
  • 100 g zakysané smetany
  • ovoce (jahody, maliny, ostružiny, borůvky...)
  • 1 polévková lžíce slunečnicového oleje (na vymazání formy)
  • 2 polévkové lžíce hrubé mouky (na vysypání formy)

Na potření
  • 100 g cukru moučky
  • 200 g tvarohu
  • 50 g zakysané smetany

       Jak na to  

      - smíchat prosátou mouku s cukrem, vanilkovým cukrem a práškem do pečiva
      - zpracovat se změklým máslem, vejci, rumem, kůrou z citronu a zakysanou smetanou
      - těsto nalít do vymazané a vysypané formy, poklást ovocem, zatlačit různě hluboko do těsta
      - péct 30 minut na 180 °C a dalších 30 minut na 150 °C
      - po vytažení z trouby na pár místech propíchnout špejlí, nechat ještě 10 minut chladnout ve formě
      - na potření dobře smíchat tvaroh, cukr a zakysanou smetanu, zcela vychladlý koláč potřít, nechat v chladu uležet
      .

      Příprava není složitá a je opravdu rychlá. Ovoce můžeme použít čerstvé nebo kompotované. Ideální jsou jahody, borůvky, maliny...
      Pokud použijeme ovoce kompotované, nejprve ho zcedíme a jednotlivé kousky vyndáme na papírovou kuchyňskou utěrku oschnout. Na utěrce necháme jen pár vteřin, po delší době by se mohly kousky utěrky na ovoce přilepit.

      Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.

      Vymažeme a vysypeme formu.
      Nalijeme do ní 1 polévkovou lžíci slunečnicového oleje, rozetřeme mašlovačkou po všech stranách. Nasypeme 2 lžíce hrubé mouky, mírným třesením a nakláněním pokryjeme celou plochu. Přebytečnou mouku, která se nepřilepila na dno a stěny, vysypeme.
      V míse nejdříve smícháme prosetou mouku s cukrem krupicí, práškem do pečiva a vanilkovým cukrem. Pak přidáme na kousky nakrájené změklé máslo, vejce, rum a trochu nastrouhané kůry z dobře omytého citronu. Pomocí ručního mixéru s hnětacími metlami vše rozmícháme na jemnou hladkou hmotu.
      Nebo promícháme vařečkou, bude to trvat o 2 až 3 minuty déle, ale výsledek bude stejný.
      Nakonec vmícháme zakysanou smetanu.
      Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy, uhladíme stěrkou, mírně nahrneme od středu k bokům.


      Poklademe ovocem, zatlačíme různě hluboko do těsta.
      Dáme péct.
      Nejdříve 30 minut na 180°C a na dalších přibližně 30 minut teplotu snížíme na 150 °C.
      Vyndáme z trouby, na pár místech propícháme špejlí, necháme ještě 10 minut chladnout ve formě.
      Korpus přendáme na mřížku, necháme vychladnout zcela.



      Na potření si v míse smícháme prosetý cukr moučku, tvaroh a zakysanou smetanu. Důkladně promícháme dohladka, opět nám dobře poslouží ruční mixér.
      Lepší je použít tvaroh v alobalu, ten ve vaničce je příliš řídký.
      Zcela vychladlý korpus potřeme, ozdobíme ovocem a dáme do chladna uležet.

      Před podáváním vyndáme z lednice, necháme chvíli stát v pokojové teplotě.



      Přejít na seznam receptů

        Žádné komentáře:

        Okomentovat