středa 14. prosince 2011

Vepřové koleno

Pečené vepřové koleno



Základ

  • vepřové koleno (cca 1500 g)
  • 1 cibule (na vaření)
  • 6 kuliček pepře
  • 4 kuličky nového koření
  • 1 bobkový list
  • 2 čajové lžičky soli
  • 50 g sádla 
  • 1 cibule (na pečení)
  • 2 stroužky česneku


 Marináda

  • 100 g dijonské hořčice
  • 70 g medu
  • 1 polévková lžíce sojové omáčky
  • 3 stroužky česneku
  • 2 čajové lžičky soli
  • 1 čajová lžička mletého pepře
  • 1 čajová lžička sladké mleté papriky
  • 1 čajová lžička kmínu

Jak na to  

- omyté koleno vložit do vroucí osolené vody s bobkovým listem, celým pepřem, novým kořením a cibulí
- 2 - 2,5 hodiny povařit
- kůži na vychladlém koleně naříznout do mřížky
- smíchat marinádu, důkladně potřít koleno
- koleno položit do pekáče na nakrájenou cibuli, poklást plátky česneku
- přidat kousek sádla, podlít vodou/vývarem
- péct při 200 °C 35 minut, otočit a péct dalších 35 - 40 minut, polévat, podlévat
.

Předvaření

Koleno očistíme a omyjeme ve studené vodě.
Do většího hrnce dáme vařit dostatečné množství vody, osolíme, přidáme bobkový list, celý pepř, nové koření a rozkrojenou cibuli.

Koleno vložíme do vody až v momentě, kdy se začne voda vařit!

Podle potřeby dolijeme do hrnce vroucí vodou, aby bylo koleno zcela ponořené.
Platí, že pokud chceme uvařit vývar, maso vkládáme do vody studené, pokud klademe důraz na chuť masa, vždy do vody vroucí.

Zakryjeme poklicí, na mírném plameni vaříme 2 - 2,5 hodiny.
Maso by mělo být měkké, ale držet tvar, nerozpadat se.

Uvařené koleno vyndáme, vývar nevyléváme, přecedíme ho a budeme s ním podlévat při pečení.
Můžeme také uvařit polévku.


Marináda

Zapneme troubu, nastavíme na 200 °C.

V misce smícháme hořčici, med, sójovou omáčku, 3 stroužky rozetřeného česneku, mletou sladkou papriku, mletý pepř, kmín a 2 čajové lžičky soli.

Kůži na koleně nařízneme do tvaru mřížky.
Krájíme jen kůži až k masu, ale do masa neřežeme!

Koleno ze všech stran potřeme připravenou marinádou, pořádně vetřeme i do zářezů na kůži.


Pečení

Sloupnutou cibuli a 2 stroužky česneku nakrájíme na plátky.

Cibuli a česnek dáme do pekáče, položíme koleno.
Přidáme kousek sádla, podlijeme 500 mililitry vývaru z kolena.

Pečeme bez zakrytí.

Po zhruba 35 minutách koleno obrátíme a pečeme ještě dalších 35 - 40 minut.
Maso musí jít snadno oddělit od kosti.

Často poléváme vypečenou šťávou.
Podle potřeby podléváme vývarem.

Podáváme s pečivem, hořčicí a chlebem.
A samozřejmě také s pivem.






 Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat