středa 14. prosince 2011

Vepřové koleno

Pečené vepřové koleno


  • vepřové koleno (cca 1500 g)
  • 1 cibule
  • 6 kuliček pepře
  • 4 kuličky nového koření
  • 1 bobkový list
  • 2 čajové lžičky soli
  • 50 g sádla

 Marináda
  • 100 g dijonské hořčice
  • 70 g medu
  • 1 polévková lžíce sojové omáčky
  • 4 stroužky česneku
  • 2 cibule
  • 2 čajové lžičky soli
  • 1 čajová lžička mletého pepře
  • 1 čajová lžička sladké mleté papriky
  • 1 čajová lžička kmínu


Jak na to  

- omyté koleno vložit do vroucí osolené vody s bobkovým listem, celým pepřem, novým kořením a cibulí
- 2 - 2,5 hodiny povařit
- kůži na vychladlém koleně naříznout do mřížky
- smíchat marinádu, důkladně potřít koleno
- koleno položit do pekáče na nakrájenou cibuli, poklást plátky česneku
- přidat kousek sádla, podlít vodou/vývarem
- péct při 200 °C 35 minut, otočit a péct dalších 35 - 40 minut, polévat, podlévat
.


Koleno očistíme a omyjeme ve studené vodě.
Do většího hrnce nalijeme dostatečné množství vody, osolíme, přidáme bobkový list, celý pepř, nové koření a cibuli.
Jakmile se voda začne vařit, vložíme koleno. Podle potřeby dolijeme vroucí vodou, aby bylo zcela ponořené.
Platí, že pokud chceme uvařit vývar, maso vkládáme do vody studené, pokud klademe důraz na chuť masa, vždy do vody vroucí.
Zakryjeme poklicí, na mírném ohni vaříme 2 - 2,5 hodiny.
Maso by mělo být měkké, ale držet tvar, nerozpadat se.
Uvařené koleno vyndáme, necháme vychladnout.


Zapneme troubu, nastavíme na 200 °C.

V misce smícháme hořčici, med, sójovou omáčku, 3 stroužky rozetřeného česneku, mletou sladkou papriku, mletý pepř, kmín a 2 čajové lžičky soli.
Kůži na studeném koleně nařízneme do tvaru mřížky.
Krájíme jen kůži až k masu, ale do masa neřežeme!
Koleno ze všech stran potřeme připravenou směsí, pořádně vetřeme i do zářezů na kůži.
Cibuli a 1 stroužek česneku nakrájíme na plátky.
Cibuli dáme do pekáče, položíme koleno, poklademe plátky česneku.
Přidáme kousek sádla, podlijeme 500 mililitry vody nebo vývaru z kolena.


Pečeme dozlatova, bez zakrytí. Často poléváme vypečenou šťávou.
Podle potřeby podléváme horkou vodou/vývarem.
Po zhruba 35 minutách koleno obrátíme, pečeme ještě dalších 35 - 40 minut.



 Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat