úterý 7. června 2022

Plněný paprikový lusk s rajskou omáčkou

Plněné papriky neboli plněný paprikový lusk s rajskou omáčkou


Papriky a masová náplň

  • 8 - 10 středních zelených paprik
  • 500 g mletého vepřového masa z plece nebo libové krkovice
  • 100 g syrové rýže
  • 2 vejce
  • 2 menší stroužky česneku
  • 2 polévkové lžíce strouhanky
  • 2 polévkové lžíce slunečnicového oleje
  • 1 polévková lžíce majoránky
  • 1 malá cibule
  • sůl, pepř


Omáčka

  • 800 g sekaných loupaných rajčat (2 plechovky)
  • 100 g rajského protlaku
  • 80 g hladké mouky 
  • 20 g másla
  • 10 kuliček pepře, 5 kuliček nového koření, 2 bobkové listy
  • 6 polévkových lžic slunečnicového oleje
  • 2 střední cibule
  • 1 zarovnaná polévková lžíce sladké mleté papriky
  • sůl, cukr, ocet
  • vývar nebo voda 


Jak na to  

- dobře promíchat mleté maso s uvedenými ingrediencemi
paprikám odříznout vršky, naplnit směsí, zprudka krátce je orestovat
- nakrájenou cibuli osmažit na oleji, přidat rajský protlak, orestovat, zasypat moukou, minutu promíchávat
- přidat mletou papriku, konzervovaná rajčata, zalít vývarem
- vložit koření, přivést k varu
- do hrnce přidat opečené paprikové lusky, teplotu stáhnout na minimum, zakrýt
- za občasného promíchání na mírném plameni 40 až 50 minut povařit
- papriky opatrně vyndat, omáčku přecedit, dochutit solí, cukrem a octem
- do omáčky vrátit papriky, podávat
.

A opět jedna stálice české kuchyně. 
Maso použijeme z vepřové z plece nebo z libové krkovice. Může být i míchané s menší částí hovězího.
Plněné silnostěnné papriky můžeme připravit podle podobného receptu, kdy je pečeme v troubě.


Osmažení cibule

Dvě střední cibule sloupneme, nakrájíme je na kostičky.
Do většího hrnce nalijeme 5 polévkových lžic slunečnicového oleje.
Nasypeme pokrájenou cibuli.
Okolo 15 minut na mírném plameni smažíme, občas promícháme.

A než se cibule osmaží do světle hnědé barvy, připravíme papriky. 
Nezapomínáme při tom na její promíchávání!


Příprava paprik a mleté směsi

Z paprikových lusků seřízneme vrchní část se stopkou, z vnitřku opatrně odřízneme žebra, která drží jadřinec. 
Vysypeme semínka, papriky opláchneme a osušíme.
Odříznutou vrchní část okrájíme okolo stopky. 
Okrájené kousky zatím odložíme, samotnou stopku vyhodíme.

Sloupnutou cibuli nakrájíme nadrobno.
Dva oloupané stroužky česneku najemno utřeme nebo prolisujeme.
Rýži nasypeme do cedníku a propláchneme ji studenou vodou.

V míse dobře vařečkou promícháme:
  • mleté maso, neuvařenou rýži, 2 zarovnané polévkové lžíce strouhanky
  • 1 polévkovou lžíci v dlani promnuté majoránky
  • 3 čajové lžičky soli, čtvrt čajové lžičky mletého pepře
  • 2 vejce
  • nakrájenou cibuli a utřený česnek
Směs ještě zpracujeme studenýma rukama a na závěr s ní několikrát bouchneme o pracovní desku.
Vytlačíme tak z ní vzduch, bude kompaktnější. 
Studené ruce jsou důležité, chladíme si je studenou vodou. Pokud bychom směs hnětli teplýma rukama, z masa by se odděloval tuk, po uvaření by náplň byla suchá a drobivá.


Naplnění a opečení paprik

  • Připravené papriky naplníme pomocí čajové lžičky masovou směsí.
  • Použijeme lehký tlak, aby byly celé vnitřky vyplněné. Pokud bychom směs příliš hutnili, mohly by stěny paprik při vaření prasknout.

  • V případě, že jsou papriky hodně úzké nebo příliš zakroucené, odřízneme velmi malý kousek špičky, plnění pak bude snazší.
  • Pro jistotu ještě, aby při dušení nepopraskaly, můžeme po naplnění udělat na 2 až 3 místech malé, tak půlcentimetrové řezy ostrým nožem. Pára tak bude mít kudy uniknout a papriky neroztrhne. To není potřeba, pokud jsou papriky na omak měkké.

  • Teď přihodíme do hrnce k cibuli odložené kousky papriky, které jsme okrájeli okolo stopky.

  • Na pánvi dobře rozehřejeme dvě polévkové lžíce slunečnicového oleje.
  • Naplněné papriky ze všech stran zprudka krátce orestujeme.
    Opečené je odkládáme na talíř.

  • Pánev po opékání nemyjeme, nalijeme do ní pár lžic vody k uvolnění přípeků.
 

Základ omáčky a povaření

  • Do hrnce k opečené cibuli vmícháme rajský protlak.
  • Mírně zvýšíme teplotu, minutu restujeme.
    Přisypeme mouku, pro hustší omáčku můžeme její množství zvýšit až na 100 gramů.
    Přidáme dvacetigramový kousek másla, okolo minuty promícháváme.

  • Vmícháme zarovnanou polévkovou lžíci sladké mleté papriky a hned také celý obsah plechovek se sekanými rajčaty.
  • Zalijeme jedním a čtvrt litru vývaru nebo vody, přidáme i vodu z pánve.
    Místo vývaru můžeme předem ve vodě povařit půl kostky bujonu.
    Přidáme koření, tedy bobkové listy, celý pepř a nové koření a  pokud jsme zalévali čistou vodou, tak vmícháme i jednu čajovou lžičku soli.
    Za stálého míchání přivedeme k varu.

  • Pokud je omáčka příliš hustá, přidáme 50 až 100 mililitrů vývaru nebo vody.
  • Do omáčky vložíme opečené papriky.
    Plamen snížíme na minimum.
    Hrnec zakryjeme, za občasného promíchání 40 až 50 minut povaříme.
    Čas závisí na velikosti paprik. Pokud jsou hodně široké, je v nich velké množství masové směsi, musíme je provařit delší dobu.

Dokončení

  • Paprikové lusky vyjmeme z omáčky, odložíme je na talíř nebo do mísy.
  • Zakryjeme je alobalem, talířem nebo poklicí, aby nechladly.

  • Omáčku přecedíme, vrátíme ji na sporák.
  • Vmícháme do ní polévkovou lžíci octa a zarovnanou polévkovou lžíci cukru.
    A podle preferencí si chuť dále vymazlíme solí, cukrem nebo octem.
    Přidáváme po lžičkách a až po důkladném promíchání popřípadě pokračujeme v doladění chuti.

  • Do omáčky vrátíme paprikové lusky, prohřejeme na mírném plameni a můžeme podávat.

Jako přílohu k plněným paprikám zvolíme vařený brambor, rýži, těstoviny nebo knedlík kynutýkynutý houskový nebo hrnkový.






TIP!  Pokud máme zbytek rýže z předchozího vaření, můžeme ji studenou použít místo rýže neuvařené. 
Rýže se přidává proto, aby byla náplň nadýchaná, nebyla po uvaření tvrdá. Při použití syrové rýže nebudou papriky tolik scvrklé, budou mít silnější chuť, jak do sebe rýže natáhne šťávu z masa. Při použití rýže vařené bude mít omáčka výraznější masovou chuť, protože uvařená rýže už nemá prostor na její absorbování. 

TIP!  Fajn je i příprava bez zahuštění. Vynecháme mouku, tekutiny použijeme třetinové až poloviční množství. Po uvaření lze vynechat přecezení. V této rustikální podobě pak jako přílohu zvolíme třeba lehce opečený toastový chléb.

TIP!  Před vložením lusků zpět můžeme do omáčky vmíchat smetanu. Sladkou nebo zakysanou.

TIP!  Konzervovaná rajčata lze nahradit čerstvými, která předem spaříme a stáhneme z nich slupku. Nebo větším množstvím rajského protlaku, v tom případě nebude potřeba omáčku tolik přikyselit. Dochucujeme opatrně.

TIP!  Pokud nám zbyde mletá směs, vytvarujeme z ní karbanátky, opečeme je na pánvi a vložíme do omáčky společně s opečenými naplněnými lusky.



Žádné komentáře:

Okomentovat