pondělí 22. srpna 2011

Zapečená cuketa se zakysanou smetanou

Cuketa zapečená se zakysanou smetanou

 
  • 750 g oloupané vydlabané cukety
  • 300 g anglické slaniny vcelku
  • 6 stroužků česneku
  • 6 žampionů
  • 1 větší mrkev
  • 1 Hermelín
  • 2 vejce
  • 180 g 12% zakysané smetany
  • 2 polévkové lžíce dijonské hořčice
  • 1 polévková lžíce sójové omáčky
  • 3 polévkové lžíce olivového nebo slunečnicového oleje
  • 1 čajová lžička soli
  • 1 čajová lžička mletého pepře
  • 1 čajová lžička sladké papriky
  • 1 čajová lžička kmínu
  • 1 čajová lžička majoránky

Jak na to  

- na suché pánvi osmahnout plátky česneku dozlatova, přidat slaninu, jemně orestovat
- ve vymazané míse smíchat s cuketou, mrkví, žampiony, vmíchat koření
- péct zakryté při 220 °C 30 minut
- zalít smetanou smíchanou s vejci, hořčicí a sójovou omáčkou, péct 15 minut
- poklást plátky Hermelínu, bez zakrytí péct 10 - 15 minut
.

A máme tu další variaci na zpracování cukety. 

Zapneme troubu, nastavíme na 220 °C.

Cuketu oloupeme, lžící se zbavíme středu s jádry, nakrájíme na kostky.
Očištěnou mrkev pokrájíme na malé kostičky, žampiony na plátky.

Na suché pánvi opražíme plátky česneku dozlatova, po 1 - 2 minutách přidáme na hranolky nakrájenou anglickou slaninu.
Osmahneme.

Do pekáče nebo zapékací mísy nalijeme olej, nasypeme cuketu, žampiony, mrkev a slaninu s česnekem.
Promícháme s majoránkou, solí, pepřem, paprikou a kmínem.
Dáme zakryté péct.


Po 20 minutách promícháme, pečeme dalších 10 minut.

Připravíme zálivku.
V hrnku smícháme zakysanou smetanu, 2 vejce, 2 polévkové lžíce dijonské hořčice a 1 polévkovou lžíci sójové omáčky.
Nalijeme na cuketu a stále zakryté pečeme dalších 15 minut.
Teplotu nesnižujeme.

Hermelín nakrájíme na tenké plátky, poklademe na cuketu.
Je fajn použít Hermelín ochucený. Třeba pepřový, česnekový...

Bez zakrytí a snížení teploty zapečeme ještě 10 - 15 minut.



TIP!  Výborná je i studená.

Přejít na seznam receptů 

Žádné komentáře:

Okomentovat