pondělí 22. srpna 2011

Zapečená cuketa se zakysanou smetanou

Cuketa zapečená se zakysanou smetanou

  • 750 g oloupané vydlabané cukety
  • 300 g anglické slaniny vcelku
  • 6 stroužků česneku
  • 6 žampionů
  • 1 větší mrkev
  • 1 Hermelín
  • 2 vejce
  • 180 g 12% zakysané smetany
  • 2 polévkové lžíce dijonské hořčice
  • 1 polévková lžíce sójové omáčky
  • 3 polévkové lžíce olivového nebo slunečnicového oleje
  • 1 čajová lžička soli
  • 1 čajová lžička mletého pepře
  • 1 čajová lžička sladké papriky
  • 1 čajová lžička kmínu
  • 1 čajová lžička majoránky

Jak na to  

- na suché pánvi osmahnout plátky česneku dozlatova, přidat slaninu, jemně orestovat
- ve vymazané míse smíchat s cuketou, mrkví, žampiony, vmíchat koření
- péct zakryté při 220 °C 30 minut
- zalít smetanou smíchanou s vejci, hořčicí a sójovou omáčkou, péct 15 minut
- poklást plátky Hermelínu, bez zakrytí péct 10 - 15 minut
.

A máme tu další variaci na zpracování cukety. 

Zapneme troubu, nastavíme na 220 °C.

Cuketu oloupeme, lžící se zbavíme středu s jádry, nakrájíme na kostky. Očištěnou mrkev na malé kostičky, žampiony na plátky.
Na suché pánvi opražíme plátky česneku dozlatova, přidáme na hranolky nakrájenou anglickou slaninu. Osmahneme.
Do pekáče nebo zapékací mísy nalijeme olej, nasypeme cuketu, žampiony, mrkev a slaninu s česnekem. Promícháme s majoránkou, solí, pepřem, paprikou a kmínem.
Dáme zakryté péct.


Po 20 minutách promícháme, pečeme dalších 10 minut.
Připravíme zálivku.
V hrnku smícháme zakysanou smetanu, 2 vejce, 2 polévkové lžíce dijonské hořčice a 1 polévkovou lžíci sójové omáčky. Nalijeme na cuketu a stále zakryté pečeme dalších 15 minut.
Teplotu nesnižujeme.
Hermelín nakrájíme na tenké plátky, poklademe na cuketu.
Je fajn použít Hermelín ochucený. Třeba pepřový, česnekový ...
Bez zakrytí a snížení teploty zapečeme ještě 10 - 15 minut.



TIP!  Výborná je i studená.

Přejít na seznam receptů 

Žádné komentáře:

Okomentovat