Cuketa zapečená se žampiony, zakysanou smetanou a plísňovým sýrem
Základ
- 750 g oloupané vydlabané cukety
- 300 g anglické slaniny vcelku
- 6 stroužků česneku
- 6 žampionů
- 3 polévkové lžíce olivového nebo slunečnicového oleje
- 1 větší mrkev
- 1 Hermelín (může být ochucený)
- 1 čajová lžička sladké papriky, 1 čajová lžička kmínu, 1 čajová lžička majoránky
- sůl, pepř
Zálivka
- 180 g 12 - 15% zakysané smetany
- 2 vejce
- 2 polévkové lžíce dijonské hořčice
- 1 polévková lžíce sójové omáčky
Jak na to
- na suché pánvi osmahnout plátky česneku dozlatova, přidat slaninu, jemně orestovat
- ve vymazané míse smíchat s cuketou, mrkví, žampiony, vmíchat koření
- péct zakryté při 220 °C 30 minut
- zalít smetanou smíchanou s vejci, hořčicí a sójovou omáčkou, péct 15 minut při 180 °C
- poklást plátky Hermelínu, bez zakrytí péct okolo 10 minut do zlatova
.
- na suché pánvi osmahnout plátky česneku dozlatova, přidat slaninu, jemně orestovat
- ve vymazané míse smíchat s cuketou, mrkví, žampiony, vmíchat koření
- péct zakryté při 220 °C 30 minut
- zalít smetanou smíchanou s vejci, hořčicí a sójovou omáčkou, péct 15 minut při 180 °C
- poklást plátky Hermelínu, bez zakrytí péct okolo 10 minut do zlatova
.
A máme tu další variaci na zpracování cukety.
Příprava
Cuketu oloupeme, lžící se zbavíme středu s jádry.
Nakrájíme ji na kostky.
Jádra a měkkou vatovou část dužiny vyhodíme.
Jádra a měkkou vatovou část dužiny vyhodíme.
Žampionům sloupneme klobouky a pokrájíme je na plátky.
Očištěnou mrkev rozkrájíme na malé kostičky.
Oloupané stroužky česneku na plátky.
Anglickou slaninu na menší hranolky.
Restování
Na suché pánvi restujeme 1 až 2 minuty plátky česneku dozlatova.
Přidáme anglickou slaninu.
Okolo 5 minut na mírném plameni promícháváme.
Zapneme troubu, nastavíme na 220 °C.
Do pekáče nebo zapékací mísy nalijeme olej.
Nasypeme cuketu, žampiony, mrkev a slaninu s česnekem.
Promícháme s majoránkou, jednou čajovou lžičkou soli a pepře, paprikou a kmínem.
Pečení
Pekáč zakryjeme, dáme péct.
Přidáme anglickou slaninu.
Okolo 5 minut na mírném plameni promícháváme.
Zapneme troubu, nastavíme na 220 °C.
Do pekáče nebo zapékací mísy nalijeme olej.
Nasypeme cuketu, žampiony, mrkev a slaninu s česnekem.
Promícháme s majoránkou, jednou čajovou lžičkou soli a pepře, paprikou a kmínem.
Pečení
Pekáč zakryjeme, dáme péct.
- Na zálivku si v hrnku smícháme zakysanou smetanu, vejce, hořčici a sójovou omáčku. Po 30 minutách pekáč z trouby vyndáme, promícháme.
Zalijeme zálivkou, vrátíme do trouby.
- Teplotu snížíme na 180 °C. Zakryté pečeme dalších 15 minut.
- Pekáč vyndáme z trouby. Na směs urovnáme tenké plátky Hermelínu
Bez zakrytí vrátíme do trouby.
Zapečeme ještě okolo 10 minut dozlatova.
Žádné komentáře:
Okomentovat