pátek 24. února 2012

Dušené kysané zelí

Dušené kysané sladkokyselé zelí


  • 500 g kysaného zelí
  • 100 g cibule (1 střední)
  • 15 g polohrubé mouky (1 polévková lžíce)
  • 3 polévkové lžíce slunečnicového oleje nebo sádla
  • sůl, cukr, ocet


Jak na to  

- jemně osmahnout cibuli, vmíchat mouku, upražit jíšku
- přidat zelí, podle potřeby podlít, ochutit solí, cukrem a octem
- podusit 10 minut
.

Zelí před použitím ochutnáme, pokud je příliš kyselé, v cedníku ho propláchneme studenou vodou.
Pokud zelí hodně "plave", částečně ho scedíme a příště vybereme výrobce, který nabízí zelí a ne lák.



Cibulová jíška

Sloupnutou cibuli nakrájíme na drobnější kostky.
V hrnci rozehřejeme olej.
Přidáme cibuli.
Na mírném plameni ji 4 až 5 minut promícháváme.

Na zesklovatělou cibuli nasypeme mouku.
Teplotu nezvyšujeme.
Občas zamícháme.
Za 3 až 4 minuty budeme mít připravenou světlou cibulovou jíšku.


Podušení a dochucení

  • Na jíšku přidáme zelí, důkladně promícháme.
  • Podle potřeby podlijeme malým množstvím teplé vody.
    Podle chuti vmícháme cukr, ocet a zhruba půl čajové lžičky soli.
    Každé zelí je jinak kyselé, proto začneme dochucovat s menším množstvím. Pro začátek dáme lžíci cukru a půl lžíce octa. Později podle potřeby přidáme.

  • Zakryjeme poklicí.
  • Okolo 10 minut na mírném plameni podusíme.
    Dáme pozor na připalování, kontrolujeme, občas ode dna promícháme.

  • Podle potřeby přisladíme, přisolíme nebo přikyselíme.
  • Po dochucení necháme ještě půl minuty přejít varem.

Dušené kysané zelí podáváme jako přílohu k hlavním jídlům. Například k moravskému vrabci nebo české klasice knedlu, vepřu
Ale také ke kachněkrálíkovi nebo huse, sekanékarbanátkům, uzenémuzvěřině....
Zelí výborně doplní i bramborový plněný knedlík nebo třeba špekové knedlíky.


TIP!  Přílohové zelí můžeme připravit také z čerstvé hlávky.



 
Kysané zelí

Zelí je bohatým přírodním zdrojem vitamínu "C".
Zelí kysané díky mléčnému kvašení dokonce obsahuje ještě větší množství tohoto důležitého vitamínu pro lidský organismus než zelí čerstvé.

Není to tak dávno, co bylo kysané zelí spolu s bramborami ve střední a východní Evropě nejdůležitějším zdrojem vitamínu C v zimních měsících.
Kysání tedy umožňuje, že je zelí k dispozici po celý rok.

Mezi nejznámější česká kysaná zelí patří zelí dobrovodské, bolehošťské, křimické, otické nebo tuřanské.

Pravidelná konzumace kysaného zelí pomáhá předcházet infarktu, depresivním stavům, mrtvici a mnoha jiným civilizačním chorobám.

V dobách dalekých objevných mořeplaveb kysané zelí společně s citrusovými plody zabránilo v onemocnění námořníků kurdějemi, nemocí způsobenou nedostatkem vitamínu C.
Kapitán James Cook na svých plavbách často doplňoval do stravy čerstvé potraviny a díky skladnosti bylo na palubách také dostatek kysaného zelí.
I díky němu na jeho první plavbě kolem světa žádný z námořníků tuto nemoc nedostal.

Byl za to v roce 1776 oceněn i Copleyho medailí - nejstarším vědeckým oceněním na světě.

Z nepodušeného kysaného zelí můžeme připravit výborné studené saláty - vitamínové bomby.
Stačí smíchat 500 gramů slitého zelí, větší nadrobno nakrájenou cibuli, 1 až 2 polévkové lžíce kvalitního slunečnicového oleje a sůl s pepřem a kmínem.
Jako další ingredienci můžeme použít nastrouhanou mrkev, křen, kopr, česnek...
Promícháme a necháme minimálně hodinu uležet v chladu.

.

Přejít na seznam receptů

2 komentáře:

  1. Kdyz nevim, jak uvarit, podivam se vzdy do Vaseho adresare, ktery mam uz dlouhodobe ulozeno v Oblibenych. Zeli se opet podarilo a za chvili ponesu na stul :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jano, tak doufám, že chutnalo! Přeji příjemné prožití zbývajicích dnů roku 2014 a v novém roce hodně zdraví a štěstí!

      Vymazat