pátek 24. února 2012

Dušené kysané zelí

Dušené kysané sladkokyselé zelí 


  • 500 g kysaného zelí
  • 1 střední cibule
  • 3 polévkové lžíce slunečnicového oleje
  • 1 vrchovatá polévková lžíce polohrubé mouky (15 g)
  • 1/2 - 1 polévková lžíce octa
  • 1 kávová lžička soli
  • 2 polévkové lžíce cukru krupice nebo krystalu (cca 40 g)

Jak na to  

- jemně osmahnout cibuli, vmíchat mouku, upražit jíšku
- přidat zelí, podle potřeby podlít, ochutit solí, cukrem a octem
- podusit 10 minut
.

V hrnci rozehřejeme olej, nasypeme cibuli nakrájenou na kostičky. Za občasného promíchávání necháme na mírném plameni 4 - 5 minut zesklovatět.
Vmícháme mouku.
Za 4 - 5 minut budeme mít připravenou světlou jíšku.
Přidáme kysané zelí, pořádně zamícháme. Podle potřeby podlijeme malým množstvím teplé vody.
Pokud zelí hodně "plave", žádnou vodu nepřidáme. A příště koupíme od jiného výrobce, který nabízí zelí, ne lák.
Ochutíme cukrem, octem a solí.
Zakryjeme poklicí, necháme okolo10 minut na mírném plameni podusit.
Dáme pozor na připalování, občas ode dna promícháme.
Podle potřeby přisladíme, přisolíme nebo přikyselíme.
Po dochucení necháme přejít varem, stačí půl minutky.

Dušené kysané zelí podáváme jako přílohu k pečenému masu (moravský vrabec nebo česká klasika - vepřo, knedlo, zelo), kachně nebo huse, sekané, uzenému ...
Výborně doplní také bramborový knedlík plněný nebo špekové knedlíky.



TIP!  Přílohové zelí můžeme připravit také z čerstvé hlávky.


! Zelí je bohatým přírodním zdrojem vitamínu "C". Díky mléčnému kvašení dokonce zelí kysané obsahuje ještě větší množství tohoto důležitého vitamínu pro lidský organismus.

! Není to tak dávno, co bylo kysané zelí – vedle brambor – ve střední a východní Evropě nejdůležitějším zdrojem vitaminu C v zimních měsících. Kysání tedy umožňuje, aby se zelí mohlo konzumovat po celý rok.

! Mezi nejznámější česká kysaná zelí patří zelí dobrovodské, bolehošťské, křimické, otické, tuřanské.

! Pravidelná konzumace kysaného zelí pomáhá předcházet infarktu, depresivním stavům, mrtvici a mnoha jiným civilizačním chorobám.

! V dobách dalekých objevných mořeplaveb kysané zelí společně s citrusovými plody zabránilo onemocnění námořníků kurdějemi, nemocí způsobenou nedostatkem vitamínu "C".  Kapitán James Cook na svých plavbách často doplňoval do stravy čerstvé potraviny a díky skladnosti bylo na palubách dostatek kysaného zelí. Díky tomu na jeho první plavbě kolem světa žádný z námořníků tuto nemoc nedostal. Byl za to v roce 1776 oceněn i Copleyho medailí - nejstarším vědeckým oceněním na světě.

! Z nepodušeného kysaného zelí můžeme připravit studené saláty - vitamínové bomby. Stačí jen 500 g slitého zelí, větší nadrobno nakrájená cibule, 1 - 2 lžíce kvalitního slunečnicového oleje a sůl s pepřem a kmínem. Jako další ingredience můžeme použít nastrouhanou mrkev, křen, kopr, česnek ..... Promícháme a necháme minimálně hodinu uležet v chladu.
.



Přejít na seznam receptů

2 komentáře:

  1. Kdyz nevim, jak uvarit, podivam se vzdy do Vaseho adresare, ktery mam uz dlouhodobe ulozeno v Oblibenych. Zeli se opet podarilo a za chvili ponesu na stul :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jano, tak doufám, že chutnalo! Přeji příjemné prožití zbývajicích dnů roku 2014 a v novém roce hodně zdraví a štěstí!

      Vymazat