pátek 24. února 2012

Dušené kysané zelí

Dušené kysané sladkokyselé zelí 


  • 500 g kysaného zelí
  • 1 střední cibule
  • 3 polévkové lžíce slunečnicového oleje nebo sádla
  • 1 polévková lžíce polohrubé mouky (15 g)
  • 1/2 - 1 polévková lžíce octa
  • 2 polévkové lžíce cukru krupice nebo krystalu (cca 40 g)
  • sůl

Jak na to  

- jemně osmahnout cibuli, vmíchat mouku, upražit jíšku
- přidat zelí, podle potřeby podlít, ochutit solí, cukrem a octem
- podusit 10 minut
.

Cibulová jíška

Sloupnutou cibuli nakrájíme na drobnější kostky.

V hrnci rozehřejeme olej, nasypeme cibuli.
Na mírném plameni 4 - 5 minuty promícháváme.
Cibule zesklovatí.

K cibuli vmícháme mouku.
Teplotu nezvyšujeme!
Za 4 - 5 minut budeme mít připravenou světlou cibulovou jíšku.


Podušení a dochucení

Zelí před použitím ochutnáme, pokud je příliš kyselé, v cedníku ho propláchneme pod studenou tekoucí vodou.

Zelí přidáme do hrnce, důkladně promícháme s jíškou.
Podle potřeby podlijeme malým množstvím teplé vody.
Pokud zelí hodně "plave", žádnou vodu nepřidáme. 
A příště raději koupíme od jiného výrobce, který nabízí zelí a ne lák. 

Ochutíme cukrem, octem a solí.
Každé zelí je jinak kyselé, proto začneme s menším množstvím a pak podle potřeby přidáme.

Zakryjeme poklicí, okolo 10 minut na mírném plameni podusíme.
Dáme pozor na připalování, kontrolujeme, občas ode dna promícháme!

Podle potřeby přisladíme, přisolíme nebo přikyselíme.
Po dochucení necháme přejít varem.
Stačí zhruba půl minutky.


Dušené kysané zelí podáváme jako přílohu k hlavním jídlům.
Například k moravskému vrabci nebo české klasice knedlu, vepřu.
Ale také ke kachně nebo huse, sekané, uzenému...
Zelí výborně doplní i bramborový plněný knedlík nebo třeba špekové knedlíky.



TIP!  Přílohové zelí můžeme připravit také z čerstvé hlávky.


! Zelí je bohatým přírodním zdrojem vitamínu "C".
Zelí kysané díky mléčnému kvašení dokonce obsahuje ještě větší množství tohoto důležitého vitamínu pro lidský organismus než zelí čerstvé.

! Není to tak dávno, co bylo kysané zelí, ještě s bramborami, ve střední a východní Evropě nejdůležitějším zdrojem vitamínu C v zimních měsících.
Kysání tedy umožňuje, že je zelí k dispozici po celý rok.

! Mezi nejznámější česká kysaná zelí patří zelí dobrovodské, bolehošťské, křimické, otické nebo tuřanské.

! Pravidelná konzumace kysaného zelí pomáhá předcházet infarktu, depresivním stavům, mrtvici a mnoha jiným civilizačním chorobám.

! V dobách dalekých objevných mořeplaveb kysané zelí společně s citrusovými plody zabránilo onemocnění námořníků kurdějemi - nemocí způsobenou nedostatkem vitamínu "C".
Kapitán James Cook na svých plavbách často doplňoval do stravy čerstvé potraviny a díky skladnosti bylo na palubách také dostatek kysaného zelí.
I díky němu na jeho první plavbě kolem světa žádný z námořníků tuto nemoc nedostal.
Byl za to v roce 1776 oceněn i Copleyho medailí - nejstarším vědeckým oceněním na světě.

! Z nepodušeného kysaného zelí můžeme připravit výborné studené saláty - vitamínové bomby.
Stačí smíchat 500 gramů slitého zelí, větší nadrobno nakrájenou cibuli, 1 - 2 polévkové lžíce kvalitního slunečnicového oleje a sůl s pepřem a kmínem.
Jako další ingredienci můžeme použít nastrouhanou mrkev, křen, kopr, česnek...
Promícháme a necháme minimálně hodinu uležet v chladu.
.



Přejít na seznam receptů

2 komentáře:

  1. Kdyz nevim, jak uvarit, podivam se vzdy do Vaseho adresare, ktery mam uz dlouhodobe ulozeno v Oblibenych. Zeli se opet podarilo a za chvili ponesu na stul :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jano, tak doufám, že chutnalo! Přeji příjemné prožití zbývajicích dnů roku 2014 a v novém roce hodně zdraví a štěstí!

      Vymazat