úterý 19. července 2011

Kapustové karbanátky

Kapustové karbanátky


  • 500 g kapusty (1 menší hlávka)
  • 100 g anglické slaniny
  • 50 g cibule 
  • 4 - 6 stroužků česneku
  • 2 polévkové lžíce strouhanky
  • 2 čajové lžičky majoránky
  • 1 vejce
  • sůl, pepř
  • strouhanka na obalení a olej nebo sádlo na smažení

    Jak na to  

    - kapustu rozebrat na listy, 8 - 10 minut povařit v osolené vodě, osušit, vyříznout tuhý řapík
    - rozemlít/rozsekat společně s anglickou a cibulí
    - vmíchat strouhanku, vejce, sůl, pepř, utřené stroužky česneku a majoránku
    - tvořit koule, zploštit, lehce obalit ve strouhance, osmažit dozlatova
    .

    Příprava

    • Do hrnce dáme vařit 2 až 3 litry vody.
    • Vmícháme do ní vrchovatou lžičku soli.

    • Kapustu rozdělíme na jednotlivé listy.
    • Opláchneme je pod tekoucí vodou a vložíme do hrnce s vroucí vodou.
      Na mírném plameni je 8 až 10 minut povaříme.

    • Listy vyndáme z vody, položíme je na utěrku a jemně je osušíme.
    • Odstraníme z nich tuhý středový řapík a pokrájíme je na menší kousky.

    • Slaninu a sloupnutou cibuli nakrájíme na menší kostky.
    • Oloupané stroužky česneku utřeme nebo prolisujeme.


    Zpracování směsi

    • Kapustové listy, slaninu a cibuli společně rozemeleme v robotu nebo rozsekáme ručním mixérem.
    • Do směsi nejdříve zapracujeme lžičku soli, lžičku pepře a majoránku.
      Pak utřené stroužky česneku a strouhanku.

    • Nakonec přidáme vejce a znovu dobře promícháme.
    • Z připravené směsi vytvoříme koule, které lehce zploštíme.


    Smažení

    Do misky nasypeme strouhanku.
    Na pánvi rozehřejeme olej.
    Karbanátky jemně obalíme ve strouhance.
    Lehce je oklepeme, aby se uvolněné drobečky na pánvi nepřipalovaly.
    Karbanátky můžeme obalit v klasickém trojobalu.

    Smažíme je z obou stran dozlatova.
    Hned po vyndání z pánve karbanátky na okamžik položíme na papírový ubrousek, vsákne se přebytečný olej.
    Kapustové karbanátky podáváme s bramborovou kaší, bramborem, pečivem...


    TIP!  Zeleninové karbanátky jsou velice vděčné.
    Podobně můžeme připravit květákové, květákovošpenátové nebo mrkvocelerové.





    Přejít na seznam receptů

    Žádné komentáře:

    Okomentovat