středa 14. prosince 2011

Knedlík kynutý

Kynutý knedlík


  • 500 g polohrubé mouky
  • 250 ml mléka
  • 14 g droždí (1/3 kostky)
  • 1 vejce
  • sůl
  • 1/3 kávové lžičky cukru

Jak na to  

- ve vlažném mléce promíchat cukr, 1 čajovou lžičku mouky a rozdrobené droždí, nechat vzejít kvásek
- mouku osolit, dobře zpracovat/prohníst s vajíčkem a kváskem
- nechat 45 - 50 minut kynout
- rozdělit na třetiny, utvořit knedlíky, nechat 10 - 15 minut kynout
- dát do vroucí osolené vody, zakrýt, zmírnit teplotu, po 10 minutách knedlíky otočit, dovařit 6 - 7 minut
- ihned po vyndání z hrnce na několika místech propíchat
.

Připravíme kvásek.
V hrnku lehce zahřejeme mléko na tělovou teplotu, klidně vyzkoušíme prstem.
Vmícháme cukr s 1 čajovou lžičkou mouky a rozdrobené droždí.

Za 10 - 15 minut bude kvásek vzešlý.
Droždí se na hladině spojí v souvislou nepravidelně se vzdouvající vrstvu.


Do mísy prosejeme mouku, osolíme jednou a půl čajové lžičky soli, promícháme.
Prosetí mouky je u kynutých těst důležité, mouku provzdušníme, těsto bude lépe kynout.

Přidáme vejce a kvásek, důkladně zpracujeme těsto.
Vařečkou nadzdviháváme, přemisťujeme z jedné strany mísy na druhou.
Přendáme na pracovní desku, rukou prohněteme.
Dlaní promáčkneme, přehneme, pootočíme. Tyto 3 kroky opakujeme stále dokola dokud nemáme hladké těsto.

Lehce poprášíme moukou, aby neokoralo, zakryjeme utěrkou, aby nechladlo.
Necháme 45 - 50 minut kynout v pokojové teplotě.
Správně vykynuté těsto přibližně 2x zvětší objem.



Těsto rozdělíme na 3 stejné díly, zpracujeme šišky knedlíku.
Snažíme se opravdu o stejné díly, je to důležité při vaření. Pokud by byl každý jinak velký, měli bychom některý nedovařený a některý převařený.

Každý díl zpracujeme nejdříve v bochánek.
Protilehlé strany lehce vytáhneme a překládáme směrem ke středu, pootáčíme, několikrát opakujeme. Vznikne nám směrem ke středu balená koule, tu rozválíme na šišku přibližně 15 centimetrů dlouhou.
Zakryjeme utěrkou, necháme ještě 10 - 15 minut kynout.


Mezitím dáme do většího hrnce vařit vodu osolenou 1 polévkovou lžící soli.
Hrnec volíme dostatečně velký, knedlíky varem nabudou, musí mít proto kolem sebe prostor. 
Vody také dáme větší množství, aby knedlíky po celou dobu vaření plavaly.

Knedlíky vložíme do vroucí vody, během pár vteřin vyplavou na povrch.
Zakryjeme poklicí, stáhneme teplotu.
Ale jen tolik, aby se voda nepřestala vařit.

Po 10 minutách knedlíky obrátíme a vaříme dalších 6 - 7 minut.
Jednu šišku vyndáme, pomocí tenké bílé nitě v půlce rozkrojíme, zkontrolujeme, jestli je knedlík uvařený.
Správně uvařený knedlík je po celém řezu stejně pórovitý, nemá uprostřed syrové mazlavé těsto.



Pokud zjistíme, že knedlík není hotový, vložíme zpět do vroucí vody a minutku povaříme.
Pokud je knedlík uvařený, ihned propícháme ostrým tenkým nožem, aby unikla pára a tím se zastavil proces vaření a knedlík se nesrazil.

Ihned vyndáváme další, také dobře propícháme.
Čas vaření pečlivě hlídáme, nedovařený knedlík zachráníme, pokud se nám ale povede převařit, je vlastně na vyhození.

Čerstvě uvařený knedlík krájíme nití nebo speciálním kráječem na knedlíky, studený můžeme ostrým nožem.
Krájení nití je jednoduché.
Do každé ruky uchopíme jeden konec nitě, šišku podvlékneme, nad knedlíkem překřížíme a zatáhneme současně každý konec nitě na opačnou stranu.

Podáváme jako přílohu k omáčkám nebo k pečenému vepřovému masu, kde knedlík ještě doplníme špenátem nebo dušeným zelím.
S lehce pozměněným receptem můžeme také připravit kynutý knedlík houskový.


TIP!  Pokud nám knedlíky zbudou, připravíme z nich rychlou večeři - knedlík s vajíčkem.


Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat