pondělí 20. června 2011

Květáková polévka

Květáková polévka


Základ

  • 1 střední květák
  • 1 polévková lžíce octa 
  • 1/2 čajové lžičky kmínu
  • špetka mletého muškátového oříšku
  • kostka zeleninového bujonu (nemusí být)
  • sůl, pepř
  • 1 vejce


Jíška

  • 40 g slunečnicového oleje nebo sádla nebo másla (4 polévkové lžíce)
  • 40 g hladké mouky (2 polévkové lžíce) 


Jak na to  

- květák rozdělit na růžičky, opláchnout, dát do vroucí vody společně s bujonem, solí, kmínem a pepřem
- po 3 - 5 minutách pár růžiček vyjmout, zchladit, odložit
- vařit doměkka, květák rozšťouchat
- zahustit jíškou, 10 minut povařit
- na závěr vmíchat vejce prošlehané se lžící vody
- dochutit muškátovým oříškem, solí, pepřem
.

    Příprava a uvaření květáku

    • Květák rozdělíme na růžičky.
    • Na pár vteřin je ponoříme do octové vody a pak je propláchneme studenou vodou.
      Octová voda vyžene uvnitř schované drobné mušky.
      V půl litru studené vody stačí rozmíchat 1 polévkovou lžíci octa.

    • Do hrnce nalijeme jeden a půl litru vody, přivedeme ji k varu.
    • Přidáme rozdrobený zeleninový bujon, kmín, půl čajové lžičky soli, špetku pepře a květák.
      Částečně zakryjeme pokličkou.
      Částečně proto, aby mohly unikat sirné látky, které květák obsahuje.

    • Po zhruba 5 minutách vybereme z hrnce pár kousků, které odložíme stranou.
    • Do polévky je vrátíme po uvaření nebo je dáme přímo do talířů při servírování.
      Je fajn, když je ihned po vytažení z hrnce na chvilku ponoříme do ledové vody, abychom prudkým zchlazením zabránili dalšímu procesu vaření/měknutí.

    • Zbytek květáku v hrnci vaříme ještě 8 až 10 minut na mírném plameni doměkka. 
    • Hrnec odstavíme, květák rozmačkáme.
      Třeba šťouchadlem na brambory nebo ho můžeme i rozmixovat.
      Vrátíme na sporák.


    Jíška a zahuštění

    Ideálně začneme s přípravou jíšky chvilku po tom, co se začne vařit květák.

    • Na pánvi rozehřejeme olej nebo sádlo nebo máslo.
    • Přisypeme mouku.
    • Zhruba 3 minuty ji na mírném plameni smažíme. 
    • Občas promícháme. 

    Hotovou jíšku vmícháme do rozmačkaného květáku v hrnci.
    Mícháme, aby se nenadělaly hrudky!
    Ještě 10 minut na mírném plameni povaříme.


    Dokončení a servírování

    V hrnku vidličkou lehce prošleháme vejce s polévkovou lžící studené vody.
    Těsně před vypnutím vmícháme do polévky.

    Dochutíme špetkou mletého muškátového oříšku, podle potřeby přisolíme.
    Do polévky vložíme kousky odloženého květáku.
    Vypneme.

    Polévku na talířích ozdobíme petrželkou, pažitkou, cibulkovou natí...


    TIP!  Na přípravu jíšky je ideální použít obyčejnou hladkou mouku s menším obsahem lepku.
    Můžeme ji připravit i z mouky polohrubé.

    TIP!  Jako hlavní chod můžeme připravit obalovaný květák

    TIP!  Růžičky květáku, které chceme vložit do hotové polévky, nepovaříme, ale jemně osmahneme na rozehřátém másle.
    Můžeme je na pánvi lehce posypat strouhaným parmazánem nebo posypat rozdrobeným sýrem s modrou plísní.


    Přejít na seznam receptů

      Žádné komentáře:

      Okomentovat