pondělí 20. června 2011

Květáková polévka

Květáková polévka


  • 1 střední květák
  • 1 vejce
  • 1/2 čajové lžičky kmínu
  • špetka mletého muškátového oříšku
  • kostka zeleninového bujonu (nemusí být)
  • 4 polévkové lžíce slunečnicového oleje nebo sádla nebo másla
  • 2 polévkové lžíce hladké mouky 
  • sůl, pepř
  • polévková lžíce octa 


Jak na to  

- květák rozdělit na růžičky, opláchnout, dát do vroucí vody společně s bujonem, solí, kmínem a pepřem
- po 3 - 5 minutách pár růžiček vyjmout, zchladit, odložit
- vařit doměkka, květák rozšťouchat
- zahustit jíškou, 10 minut povařit
- na závěr vmíchat vejce prošlehané se lžící vody
- dochutit muškátovým oříškem, solí, pepřem
.

    Květák rozdělíme na růžičky, na pár vteřin ponoříme do octové vody, propláchneme studenou vodou.
    Octová voda vyžene uvnitř schované drobné mušky.
    V půl litru studené vody stačí rozmíchat 1 polévkovou lžíci octa. 

    Do hrnce nalijeme 1500 mililitrů vody, přivedeme k varu.
    Přidáme rozdrobený zeleninový bujon, kmín, půl čajové lžičky soli, špetku pepře a květák.
    Částečně zakryjeme pokličkou, aby mohly unikat sirné látky, které květák obsahuje.
    Na mírném plameni vaříme okolo 15 minut doměkka.
    Hrnec odstavíme, květák rozmačkáme.
    Třeba šťouchadlem na brambory nebo můžeme i rozmixovat.
    Vrátíme na sporák, zahustíme jíškou.
    Tu začneme připravovat chvilku potom, co dáme vařit květák.
    Na pánvi rozehřejeme olej/sádlo/máslo, nasypeme mouku, zhruba 5 minut na mírném plameni smažíme.
    Hotovou jíšku vmícháme do lehce probublávající polévky.
    Mícháme, aby se nenadělaly hrudky.


    Ještě 10 minut na mírném plameni povaříme.
    Na závěr v hrnku vidličkou lehce prošleháme vejce s polévkovou lžící studené vody, těsně před vypnutím vmícháme do polévky.
    Dochutíme špetkou mletého muškátového oříšku, podle potřeby přisolíme.
    Na talíři ozdobíme petrželkou, pažitkou, cibulkovou natí... a přidáme kousky odloženého květáku.


    TIP!  Jako hlavní chod můžeme připravit obalovaný květák.

    TIP!!  Po 3 - 5 minutách vaření květáku vybereme z hrnce pár kousků, které odložíme stranou. Použijeme je do talířů při servírování. 
    Je fajn, když je ihned po vytažení z hrnce na chvilku ponoříme do ledové vody, abychom prudkým zchlazením zabránili dalšímu procesu vaření/měknutí.


    Přejít na seznam receptů



      Žádné komentáře:

      Okomentovat