Zapečená zelenina se žampiony
- 250 g cherry rajčat
- 200 g pikantní slaniny
- 200 g sýru čedar
- 10cm kousek pórku
- 10 žampionů
- 4 střední tlustostěnné papriky
- 3 mrkve
- 2 stroužky česneku
- 1/2 malého celeru
- 1 kostka kuřecího bujonu (nemusí být)
- kousek másla
- olivový olej
- jarní cibulka (nemusí být)
- sůl, pepř
Jak na to
- všechny suroviny kromě sýru, rajčat a jarní cibulky nakrájet
- všechny suroviny kromě sýru, rajčat a jarní cibulky nakrájet
- nasypat do mísy na máslo a olej, okořenit, ev. přidat rozdrobenou kostku bujonu, promíchat
- péct zakryté na 180 °C, po 15 minutách teplotu snížit a dopéct doměkka
- posypat rozkrájenými cherry rajčaty a strouhaným sýrem
- zvýšit teplotu, cca 10 minut zapéct nezakryté
- na závěr posypat jarní cibulkou
Příprava
Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.
Pro rozdílnou chuť paprik je ideální použít jednu červenou, jednu oranžovou a dvě zelené.
Z klobouků žampionů stáhneme slupku, nakrájíme je na čtvrtiny nebo půlky.
Slaninu rozkrájíme na kostičky.
Všechnu zeleninu, kromě cherry rajčat a jarní cibulky, očistíme, opláchneme a rozkrájíme.
Rajčata a jarní cibulku zatím odložíme, budeme je potřebovat až ke konci pečení a k servírování.
Na dno pekáče nalijeme jednu polévkovou lžíci olivového oleje.
Nasypeme slaninu, žampiony a zeleninu.
Přidáme 2 polévkové lžíce nerozpuštěného másla, pepř a rozdrobený bujon.
Promícháme.
Bujon můžeme vynechat, pak ale přisolíme.
Nepodléváme, zelenina pustí dostatečné množství vody.
Pečení
Pekáč zakryjeme víkem nebo alobalem.
Dáme péct:
- po 15 minutách stáhneme teplotu na 150 °C
- pečeme dalších 50 až 60 minut do změknutí mrkve a celeru, občas promícháme
- cherry rajčata pokrájíme na půlky
- sýr nastrouháme
- rajčata přidáme k zelenině do pekáče, povrch rovnoměrně posypeme sýrem
- nezakrytý pekáč vrátíme do trouby
- teplotu zvýšíme na 200 °C
- za zhruba 10 minut bude hotovo Pod grilem budou stačit 1 až 2 minuty.
Pekáč vyndáme z trouby, posypeme jarní cibulkou pokrájenou na kolečka a můžeme servírovat.
Zapečenou zeleninu podáváme jako přílohu k různě upraveným masům nebo samotnou s bagetou a bylinkovým máslem.
TIP! Pro lepší chuť je fajn nejdříve pokrájenou mrkev s celerem orestovat na kousku másla dozlatova.
TIP! Místo žampiónů můžeme použít hlívu ústřičnou.
TIP! Pro vůni můžeme přidat bylinky. Třeba libeček, majoránku, tymián, rozmarýn...
Přejít na seznam receptů
Žádné komentáře:
Okomentovat