úterý 26. dubna 2011

Zapečená zelenina

Zapečená zelenina se žampiony


  • 250 g cherry rajčat
  • 200 g pikantní slaniny
  • 200 g sýru čedar
  • 10cm kousek pórku
  • 10 žampionů
  • 4 střední tlustostěnné papriky
  • 3 mrkve
  • 2 stroužky česneku
  • 1/2 malého celeru
  • 1 kostka kuřecího bujonu (nemusí být)
  • kousek másla
  • olivový olej
  • jarní cibulka (nemusí být)
  • sůl, pepř


Jak na to 

- všechny suroviny kromě sýru, rajčat a jarní cibulky nakrájet
- nasypat do mísy na máslo a olej, okořenit, ev. přidat rozdrobenou kostku bujonu, promíchat
- péct zakryté na 180 °C, po 15 minutách teplotu snížit a dopéct doměkka
- posypat rozkrájenými cherry rajčaty a strouhaným sýrem
- zvýšit teplotu, cca 10 minut zapéct nezakryté
- na závěr posypat jarní cibulkou


Příprava

Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.

Pro rozdílnou chuť paprik je ideální použít jednu červenou, jednu oranžovou a dvě zelené.

Z klobouků žampionů stáhneme slupku, nakrájíme je na čtvrtiny nebo půlky.
Slaninu rozkrájíme na kostičky.
Všechnu zeleninu, kromě cherry rajčat a jarní cibulky, očistíme, opláchneme a rozkrájíme.
Rajčata a jarní cibulku zatím odložíme, budeme je potřebovat až ke konci pečení a k servírování.

Na dno pekáče nalijeme jednu polévkovou lžíci olivového oleje.
Nasypeme slaninu, žampiony a zeleninu.
Přidáme 2 polévkové lžíce nerozpuštěného másla, pepř a rozdrobený bujon.
Promícháme.
Bujon můžeme vynechat, pak ale přisolíme.
Nepodléváme, zelenina pustí dostatečné množství vody.



Pečení

Pekáč zakryjeme víkem nebo alobalem.
Dáme péct:

  • po 15 minutách stáhneme teplotu na 150 °C
  • pečeme dalších 50 až 60 minut do změknutí mrkve a celeru, občas promícháme
  • cherry rajčata pokrájíme na půlky
  • sýr nastrouháme
  • rajčata přidáme k zelenině do pekáče, povrch rovnoměrně posypeme sýrem
  • nezakrytý pekáč vrátíme do trouby
  • teplotu zvýšíme na 200 °C
  • za zhruba 10 minut bude hotovo
  • Pod grilem budou stačit 1 až 2 minuty.

Pekáč vyndáme z trouby, posypeme jarní cibulkou pokrájenou na kolečka a můžeme servírovat.
Zapečenou zeleninu podáváme jako přílohu k různě upraveným masům nebo samotnou s bagetou a bylinkovým máslem.



TIP!  Pro lepší chuť je fajn nejdříve pokrájenou mrkev s celerem orestovat na kousku másla dozlatova.

TIP!  Místo žampiónů můžeme použít hlívu ústřičnou.

TIP!  Pro vůni můžeme přidat bylinky. Třeba libeček, majoránku, tymián, rozmarýn...


Přejít na seznam receptů 

Žádné komentáře:

Okomentovat