úterý 26. dubna 2011

Zapečená zelenina

Zapečená zelenina se žampiony




  • 1 střední červená paprika
  • 1 střední žlutá paprika
  • 2 střední zelené papriky
  • 1/2 menšího celeru
  • 3 mrkve
  • 10 cm pórku
  • 2 stroužky česneku
  • 10 žampionů
  • kousek másla
  • olivový olej
  • 200 g pikantní slaniny
  • 250 g cherry rajčat
  • 1 a 1/2 kostky bujonu
  • nať z jarní cibulky
  • pepř
  • 200 g sýru čedar


Jak na to 

- jarní cibulku nakrájet na kolečka, cherry rajčata na půlky, sýr nastrouhat, odložit stranou
- všechny zbývající suroviny nakrájet, nasypat do mísy na máslo a olej
- přidat rozdrobenou kostku bujonu, opepřit
- péct zakryté na 180 °C, po 15 minutách teplotu snížit a dopéct doměkka
- posypat cherry rajčaty a sýrem
- zvýšit teplotu, 15 minut zapéct sýr
- na závěr posypat jarní cibulkou



Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.

Vše kromě cherry rajčat, cibulky a čedaru nakrájíme na větší kousky.
Na dno mísy nakapeme pár kapek olivového oleje, přidáme nakrájené suroviny a 2 polévkové lžíce nerozpuštěného másla.
Opepříme, rozdrobíme bujon, promícháme.
Bujon můžeme vynechat, pak ale přisolíme.
Nepodléváme, zelenina pustí dostatečné množství vody/šťávy.



Zakryjeme, dáme péct.
Po 15 minutách teplotu stáhneme na 150 °C, pečeme dalších 60 minut.
Občas promícháme.
Zkontrolujeme, pokud jsou celer a mrkev měkké, přidáme cherry rajčata pokrájená na půlky, posypeme nastrouhaným sýrem.
Teplotu zvýšíme na 200 °C, za 10 - 15 minut bude hotovo.
Pod grilem bude stačit 3 - 5 minut.
Nakonec posypeme jarní cibulkou.
Zeleninu použijeme jako přílohu k masu nebo je výborná samotná s bagetou a bylinkovým máslem.


TIP!  Před smícháním všech ingrediencí orestujeme dozlatova na kousku másla mrkev nakrájenou na kolečka a celer pokrájený na menší kousky.

TIP!!  Místo žampiónů můžeme použít hlívu ústřičnou.

Přejít na seznam receptů  

Žádné komentáře:

Okomentovat