středa 30. května 2012

Holandský řízek

Holandský řízek


  • 1000 g libového bůčku bez kosti
  • 400 g sýra Gouda (Ementál, čedar ....)
  • 200 ml mléka
  • 2 vejce
  • 10 g soli (2 zarovnané čajové lžičky)
  • 1 čajová lžička mletého pepře
  • 1/2 kávové lžičky mletého muškátového oříšku
  • hladká mouka, vejce, strouhanka - na trojobal
  • sádlo nebo slunečnicový olej na smažení


Jak na to  

- umletý bůček rovnoměrně promíchat se sýrem, kořením a vejci
- zalít mlékem, přetáhnout fólií, nechat několik hodin uležet
- vytvarovat koule, zploštit, obalit v trojobalu
- smažit z obou stran dozlatova
.


Bůček opláchneme studenou vodou, osušíme. Odřízneme kůži, pokrájíme na kusy.
Pomeleme v masovém strojku nebo rozsekáme v robotu.
Mleté můžeme koupit hotové v prověřeném řeznictví.
Sýr nastrouháme.


Do mísy střídavě vrstvíme mleté a sýr, mícháme.
Přidáme sůl, pepř a muškátový oříšek.
Rukou promícháme a jemně prohněteme.
Promícháme pečlivě, aby byly ve směsi maso, sýr i koření rovnoměrně rozloženy.
Na závěr zapracujeme vejce.
Takto připravenou směs zalijeme mlékem.
Mísu přetáhneme fólií, odložíme na několik hodin do lednice uležet. Ideálně přes noc.
Mléko se zcela vsákne.

Připravíme klasický trojobal.
Do jedné misky dáme hladkou mouku, v další pořádně rozšleháme vajíčko, do poslední nasypeme strouhanku.
Uleželou masovou směs promícháme, vytvarujeme koule, zploštíme na výšku okolo 2,5 centimetrů a na průměr 6 - 7 centimetrů.
Výjimečně se může stát, že je směs ještě hodně "mokrá", pak do ní přidáme 1 polévkovou lžíci strouhanky.
Obalíme z obou stran nejdříve v mouce, pak ve vajíčku a nakonec ve strouhance.
Před vložením do vajíčka lehce oklepeme, odpadne mouka, která se nepřichytila.
Po obalení ve vajíčku necháme zpět do misky stéct přebytečné vejce.
Také po obalení strouhankou oklepeme, aby se nepřichycené drobečky na pánvi nepřipalovaly.
Všeho by měla být tenká souvislá vrstva. 
 
Na pánvi rozehřejeme sádlo/olej, osmažíme z obou stran dozlatova.
Zhruba 3 plus 3 minuty.
Smažíme na malém až středním plameni, aby se řízky dobře propekly, nebyly na povrchu připálené a uvnitř syrové.
Plamen ale stáhneme jen tolik, aby se nepřestaly smažit.
V žádném případě nedáváme na studenou pánev, řízky se ihned po vložení na pánev musejí začít smažit!
Hotové holandské řízky po vyndání z pánve položíme na okamžik na papírovou utěrku/ubrousek, vsákne se přebytečný olej.

Servírujeme s bramborovou kaší, bramborem vařeným, šťouchaným, bramborovou lepenicí ....




Přejít na seznam receptů

4 komentáře:

  1. Bylo to fantasticke, propadla jsem skoro nostalgicke nalade. I moje zmlsana dcera komentovala -normalne karbanatky nejim, ale tohle je dobre :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! Mám velkou radost, že chutnalo :-). Taky si při nich vždycky zavzpomínám :-)

      Vymazat
  2. Dekuji za recept :).Dnes jsem smazila a jen se po rizcich zaprasilo. Muj muz byl nadsen, navic je jedl poprve.
    Priste par kousku vyzkousime se susenou salveji.
    Moc se mi libi vase recepty, diky, ze se delite :). Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evo,
      moc děkuji za milá slova! Se šalvějí budou určitě vynikající :)
      Dobrou chuť!
      Hana

      Vymazat