pátek 12. srpna 2011

Karbanátky

Karbanátky


Rozpis na 6 - 7 karbanátků.

  •  500 g mletého masa
  • 1/2 větší cibule
  • 1 vejce
  • 2 polévkové lžíce strouhanky
  • 1 polévková lžíce mléka nebo smetany
  • 2 čajové lžičky dijonské hořčice
  • 1 čajová lžička soli
  • 1 čajová lžička sušeného česneku
  • 1 zarovnaná čajová lžička pálivé papriky
  • 1 čajová lžička majoránky
  • 1/2 čajové lžičky drceného kmínu
  • 1/2 čajové lžičky mletého pepře
  • 3 polévkové lžíce strouhanky na obalení
  • 8 - 10 lžic slunečnicového oleje nebo sádla na smažení

    Jak na to  

    - mleté maso důkladně zpracovat s přísadami
    - vytvořit 6 - 7 koulí, zploštit, obalit ve strouhance
    - smažit na mírném plameni okolo 10 minut z obou stran
    .

    Jemněji umleté maso, ideálně použijeme 1/3 libového bůčku a 2/3 hovězího zadního, smícháme se strouhankou, solí, pepřem, paprikou, česnekem, kmínem a majoránkou.
    Přidáme mléko, hořčici, najemno nakrájenou cibuli a vejce.
    Důkladně prohněteme, při zpracování směsí několikrát bouchneme o pracovní desku, aby se vytlačil vzduch.
    Karbanátky se nebudou při smažení trhat, budou kompaktnější.
    Z uvedeného množství vytvoříme 6 - 7 koulí, mírně zploštíme.
    Do hlubokého talíře nasypeme strouhanku, obalíme ze všech stran.
    Lehce oklepeme, aby odpadly nepřichycené kousky.
    V pánvi rozpálíme olej/sádlo.
    Na mírném plameni smažíme 8 - 10 minut z každé strany.
    Po vyndání z pánve položíme na chvilku na papírový ubrousek, vsákne se přebytečný tuk.




    Podáváme s bramborovou kaší, bramborovým salátem, bramborovou lepenicí, šťouchanými brambory nebo s pečivem, třeba s vlastnoručně upečenými houskami.
    Nebo si připravíme rajčatové čatný.


    Přejít na seznam receptů

      Žádné komentáře:

      Okomentovat