Karbanátky
Rozpis na 6 až 7 karbanátků.
Na karbanátky
- 500 g mletého masa
- 2 polévkové lžíce strouhanky
- 2 čajové lžičky dijonské hořčice
- 1 vejce
- 1 polévková lžíce mléka nebo smetany
- 1/2 větší cibule
- sůl, pepř, mletá paprika, sušený česnek, majoránka, drcený kmín
Na obalení a smažení
- 4 polévkové lžíce strouhanky
- 8 - 10 lžic slunečnicového oleje nebo sádla
Jak na to
- mleté maso důkladně zpracovat s přísadami
- vytvořit 6 - 7 koulí, zploštit, obalit ve strouhance
- smažit na mírném plameni okolo 8 minut z obou stran
.
- mleté maso důkladně zpracovat s přísadami
- vytvořit 6 - 7 koulí, zploštit, obalit ve strouhance
- smažit na mírném plameni okolo 8 minut z obou stran
.
Zpracování mleté směsi
Na směs ideálně použijeme 1/3 libového bůčku a 2/3 hovězího zadního.
Ale i jiná kombinace a jiný poměr bude fajn.
K jemně namletému masu vmícháme:
- 2 polévkové lžíce strouhanky
- 1 čajovou lžičku soli
- 1 čajovou lžičku sladké nebo pálivé mleté papriky
- 1 čajovou lžičku sušeného česneku
- 1 čajovou lžičku majoránky
- 1/2 půl čajové lžičky mletého pepře
- 1/2 půl čajové lžičky drceného kmínu
- vejce
- studené mléko
- hořčici
- na drobné kostičky nakrájenou cibuli
Vše dohromady důkladně prohněteme studenýma rukama, které si často namáčíme ve studené vodě.
Po zpracování směsí několikrát bouchneme o pracovní desku, aby se vytlačil vzduch a karbanátky se při smažení netrhaly.
Studené ruce zajistí, že se zahříváním nebude z masa oddělovat tuk, karbanátky nebudou po usmažení suché. Ruce si po namočení do studené vody neotíráme, voda z rukou se do masa zapracuje a také pomůže k větší šťavnatosti a kompaktnosti usmažených karbanátků.
Smažení
- Z masové směsi vytvoříme 6 až 7 koulí. Mírně je zploštíme.
Do hlubokého talíře nasypeme 3 polévkové lžíce strouhanky.
Připravené karbanátky v ní obalíme ze všech stran.
Lehce je oklepeme, aby odpadly nepřichycené kousky strouhanky a na pánvi se nepřipalovaly.
- V pánvi rozpálíme olej nebo sádlo. Na mírném plameni smažíme každou stranu 6 až 8 minut.
Karbanátky po vyndání z pánve položíme na chvilku na papírový ubrousek, vsákne se z nich přebytečný tuk.
Karbanátky podáváme s bramborovou kaší, bramborovým salátem, bramborovou lepenicí, šťouchanými brambory, vlašským salátem...
Žádné komentáře:
Okomentovat