pátek 12. srpna 2011

Karbanátky

Karbanátky


Rozpis na 6 až 7 karbanátků.


Na karbanátky

  • 500 g mletého masa
  • 2 polévkové lžíce strouhanky
  • 2 čajové lžičky dijonské hořčice
  • 1 vejce
  • 1 polévková lžíce mléka nebo smetany
  • 1/2 větší cibule
  • sůl, pepř, mletá paprika, sušený česnek, majoránka, drcený kmín


Na obalení a smažení

  • 4  polévkové lžíce strouhanky
  • 8 - 10 lžic slunečnicového oleje nebo sádla 


Jak na to  

- mleté maso důkladně zpracovat s přísadami
- vytvořit 6 - 7 koulí, zploštit, obalit ve strouhance
- smažit na mírném plameni okolo 8 minut z obou stran
.

Zpracování mleté směsi

Na směs ideálně použijeme 1/3 libového bůčku a 2/3 hovězího zadního.
Ale i jiná kombinace a jiný poměr bude fajn.

K jemně namletému masu vmícháme:
  • 2 polévkové lžíce strouhanky
  • 1 čajovou lžičku soli
  • 1 čajovou lžičku sladké nebo pálivé mleté papriky
  • 1 čajovou lžičku sušeného česneku
  • 1 čajovou lžičku majoránky
  • 1/2 půl čajové lžičky mletého pepře
  • 1/2 půl čajové lžičky drceného kmínu
Promícháme a přidáme:
  • vejce
  • studené mléko
  • hořčici
  • na drobné kostičky nakrájenou cibuli

Vše dohromady důkladně prohněteme studenýma rukama, které si často namáčíme ve studené vodě.
Po zpracování směsí několikrát bouchneme o pracovní desku, aby se vytlačil vzduch a karbanátky se při smažení netrhaly.
Studené ruce zajistí, že se zahříváním nebude z masa oddělovat tuk, karbanátky nebudou po usmažení suché. Ruce si po namočení do studené vody neotíráme, voda z rukou se do masa zapracuje a také pomůže k větší šťavnatosti a kompaktnosti usmažených karbanátků. 


Smažení

  • Z masové směsi vytvoříme 6 až 7 koulí.
  • Mírně je zploštíme.
    Do hlubokého talíře nasypeme 3 polévkové lžíce strouhanky.
    Připravené karbanátky v ní obalíme ze všech stran.
    Lehce je oklepeme, aby odpadly nepřichycené kousky strouhanky a na pánvi se nepřipalovaly.

  • V pánvi rozpálíme olej nebo sádlo.
  • Na mírném plameni smažíme každou stranu 6 až 8 minut.
    Karbanátky po vyndání z pánve položíme na chvilku na papírový ubrousek, vsákne se z nich přebytečný tuk.
Výborné jsou i studené, s hořčicí, kyselou okurkou a s pečivem.




Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat