pátek 12. srpna 2011

Karbanátky

Karbanátky


Rozpis na 6 - 7 karbanátků.

  •  500 g mletého masa
  • 1/2 větší cibule
  • 1 vejce
  • 2 polévkové lžíce strouhanky
  • 1 polévková lžíce mléka nebo smetany
  • 2 čajové lžičky dijonské hořčice
  • 1 čajová lžička soli
  • 1 čajová lžička sušeného česneku
  • 1 zarovnaná čajová lžička pálivé papriky
  • 1 čajová lžička majoránky
  • 1/2 čajové lžičky drceného kmínu
  • 1/2 čajové lžičky mletého pepře
  • 3 polévkové lžíce strouhanky na obalení
  • 8 - 10 lžic slunečnicového oleje nebo sádla na smažení

    Jak na to  

    - mleté maso důkladně zpracovat s přísadami
    - vytvořit 6 - 7 koulí, zploštit, obalit ve strouhance
    - smažit na mírném plameni okolo 8 minut z obou stran
    .

    Zpracování mleté směsi

    Jemněji umleté maso, ideálně použijeme 1/3 libového bůčku a 2/3 hovězího zadního, smícháme se strouhankou, solí, pepřem, paprikou, česnekem, kmínem a majoránkou.

    Přidáme vejce, studené mléko, hořčici a najemno nakrájenou cibuli.

    Důkladně prohněteme studenýma rukama, které si často namáčíme ve studené vodě.
    Studené ruce zajistí, že se zahříváním nebude z masa oddělovat tuk, karbanátky nebudou po usmažení suché. 
    Ruce po namočení do studené vody neotíráme, voda z rukou se do masa zapracuje a také pomůže k větší šťavnatosti a kompaktnosti usmažených karbanátků. 

    Po zpracování směsí několikrát bouchneme o pracovní desku, aby se vytlačil vzduch.
    Karbanátky se nebudou při smažení trhat, budou kompaktnější. 

    Z uvedeného množství vytvoříme 6 - 7 koulí, mírně zploštíme.


    Smažení

    Do hlubokého talíře nasypeme strouhanku, připravené karbanátky obalíme ze všech stran.
    Lehce oklepeme, aby odpadly nepřichycené kousky strouhanky a na pánvi se nepřipalovaly.

    V pánvi rozpálíme olej nebo sádlo.
    Na mírném plameni smažíme okolo 8 minut z každé strany.

    Po vyndání z pánve položíme na chvilku na papírový ubrousek, vsákne se přebytečný tuk.

    Podáváme s bramborovou kašíbramborovým salátembramborovou lepenicíšťouchanými brambory, vlašským salátem...

    Výborné jsou i studené, s hořčicí a kyselou okurkou a s pečivem.
    Co třeba takové doma upečené housky!
    Jako přílohu můžeme připravit rajčatové čatný.






    Přejít na seznam receptů

      Žádné komentáře:

      Okomentovat