čtvrtek 21. července 2011

Zapečené těstoviny - šunkofleky

Zapečené těstoviny neboli šunkofleky


  • 400 g těstovin - fleků
  • 250 g anglické slaniny bez kůže
  • 150 g ementálu
  • 2 vejce
  • 1/2 cibule
  • 300 ml mléka
  • 4 polévkové lžíce slunečnicového oleje nebo sádla
  • sůl, pepř


Jak na to  

- uvařit těstoviny, osmahnout cibuli s anglickou slaninou
- smíchat v míse/pekáči, osolit opepřit
- zapéct 10 minut při 200 °C
- zalít vejci prošlehanými v mléce, posypat strouhaným sýrem
- dopéct cca 30 minut dozlatova
.

Těstoviny uvaříme podle návodu.
Anglickou slaninu a cibuli nakrájíme na kostky.

Zapneme troubu, nastavíme na 200 °C.

Na pánvi rozehřejeme olej, přidáme cibuli, po 2 - 3 minutách slaninu.
Na mírném plameni smažíme dokud nezačne cibule i slanina zlátnout.
Do zapékací mísy dáme uvařené a zcezené nepropláchnuté těstoviny, přidáme 1 kávovou lžičku soli a 1 kávovou lžičku mletého pepře.
Nesypeme na jedno místo, ale rovnoměrně po celém povrchu.
Olej do mísy nepoužijeme, stačí ten z opékání slaniny a cibule.
Důkladně promícháme s osmaženou slaninou a cibulí.

Dáme na 10 minut zapéct.
Vyndáme a zalijeme mlékem, ve kterém jsme prošlehali vidličkou vejce.
Posypeme nastrouhaným sýrem, dáme zpět do trouby, teplotu nesnižujeme.
Pečeme 30 minut dozlatova.




K zapečeným těstovinám se výborně hodí kyselá okurka, naložená červená řepa nebo čerstvá zelenina.

TIP!  K těstovinám můžeme vmíchat kukuřici, hrášek, sušená rajčata, olivy ...



Přejít na seznam receptů 

Žádné komentáře:

Okomentovat