pátek 12. srpna 2011

Zapečená cuketa

Cuketa zapečená s bramborami


  • 1000 g oloupané vydlabané cukety
  • 500 g brambor (3 větší)
  • 400 g anglické slaniny 
  • 1 cibule
  • 3 polévkové lžíce olivového oleje
  • 3 polévkové lžíce sójové omáčky
  • 2 čajové lžičky soli
  • 1 čajová lžička pepře
  • 1 čajová lžička kmínu
  • 1 čajová lžička oregana
  • sýr (parmazán, eidam, olomoucké tvarůžky - jakýkoliv podle chuti) 


Jak na to  

- na suché pánvi lehce osmahnout cibuli, přidat anglickou slaninu, jemně orestovat
- ve vymazané míse smíchat se syrovými bramborami a cuketou, sójovou omáčkou, vmíchat koření
- péct zakryté při 220 °C 45 - 50 minut, 10 - 15 minut nezakryté
- porce posypat strouhaným parmazánem
.

Cuketu zbavíme slupky, podélně rozkrojíme, polévkovou lžící odstraníme střed s jádry.
Oloupané brambory i cuketu nakrájíme na kostky.
Cibuli pokrájíme na kolečka, anglickou slaninu na menší hranolky.


Zapneme troubu, nastavíme na 220 °C.

Na suché pánvi na mírném ohni osmahneme cibuli, po 3 minutách přidáme anglickou slaninu.
Po dobu 3 - 5 minut lehce restujeme.
Na dno zapékací mísy nebo pekáče nalijeme 3 polévkové lžíce olivového/slunečnicového oleje.
Nasypeme pokrájenou cuketu a brambory, polijeme sójovou omáčkou.
Smícháme s cibulí, slaninou, solí, pepřem, kmínem a oreganem.
Zakryjeme poklicí nebo alobalem, dáme péct.
Po 30 minutách promícháme, znovu zakryjeme, pečeme dalších 20 minut.
Sundáme alobal/víko a dopečeme 10 - 15 minut nezakryté.
Můžeme podávat se strouhaným parmazánem.




TIP!  Výborná je varianta s olomouckým tvarůžkem. Porci na talíři poklademe rozkrojeným tvarůžkem a dáme na 1 - 2 minuty do mikrovlnné trouby nastavené na nejvyšší výkon.

TIP!!  Doporučuji vyzkoušet podobný recept - Cuketu zapečenou se zakysanou smetanou nebo cuketový nákyp.


Přejít na seznam receptů 

2 komentáře:

  1. Jééé, mňam, to dělám taky, jenom bez sojové omáčky - a tu cuketu předtím ještě solím a nechávám vypotit. Hned příště to taky zkusím dát rovnou... :-)

    Bohunka

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Bohunko,
    bez vypocení vznikne dobrá šťáva. S ní nám to moc chutná. Ještě tu mám jeden moc dobrej, cuketovej. S hermelínem, smetanou a hořčicí. Tenhle týden se snad k němu dostanu.

    OdpovědětVymazat