Cuketa zapečená s bramborami
- 1000 g oloupané vydlabané cukety
- 500 g brambor (3 větší)
- 400 g anglické slaniny
- 3 polévkové lžíce olivového oleje
- 3 polévkové lžíce sójové omáčky
- 1 cibule
- sýr (parmazán, eidam, olomoucké tvarůžky - jakýkoliv podle chuti)
- sůl, mletý pepř, kmín, oregano
Jak na to
- na suché pánvi lehce osmahnout cibuli, přidat anglickou slaninu, jemně orestovat
- ve vymazané míse smíchat se syrovými bramborami a cuketou, sójovou omáčkou, vmíchat koření
- péct zakryté při 220 °C 20 minut, dalších 30 minut při 180 °C
- dopéct 10 - 15 minut nezakryté
- podle chuti porce posypat strouhaným sýrem
.
- na suché pánvi lehce osmahnout cibuli, přidat anglickou slaninu, jemně orestovat
- ve vymazané míse smíchat se syrovými bramborami a cuketou, sójovou omáčkou, vmíchat koření
- péct zakryté při 220 °C 20 minut, dalších 30 minut při 180 °C
- dopéct 10 - 15 minut nezakryté
- podle chuti porce posypat strouhaným sýrem
.
Příprava
Z cukety odstraníme slupku, podélně ji rozkrojíme.
Polévkovou lžící vydlabeme měkký střed s jádry, vyhodíme ho.
K použití máme pevnou část cukety.
Brambory oloupeme a opláchneme.
Brambory i cuketu nakrájíme na kostky.
Sloupnutou cibuli pokrájíme na kolečka, anglickou slaninu na menší hranolky.
Zapneme troubu, nastavíme na 220 °C.
Na suché pánvi na mírném plameni osmahneme cibuli.
Za 2 až 3 minuty přidáme anglickou slaninu.
Po dobu 4 až 5 minut restujeme, teplotu nezvyšujeme.
Vypneme, odstavíme.
Pečení
Na dno zapékací mísy nebo pekáče nalijeme 3 polévkové lžíce olivového nebo slunečnicového oleje.
Nasypeme pokrájenou cuketu a brambory, polijeme je sójovou omáčkou.
Z pánve stáhneme opečenou cibuli a slaninu.
Vmícháme dvě čajové lžičky soli, jednu pepře, jednu kmínu a jednu oregana.
Zakryjeme, dáme péct.
Můžeme podávat posypané strouhaným parmazánem, eidamem, goudou...
Výborná je varianta s olomouckým tvarůžkem.
Porci na talíři poklademe rozkrojeným tvarůžkem a dáme na 1 - 2 minuty do mikrovlnné trouby nastavené na nejvyšší výkon.
TIP! Doporučuji vyzkoušet podobný recept: Cuketu zapečenou se zakysanou smetanou nebo cuketový nákyp.
Přejít na seznam receptů
Zakryjeme, dáme péct.
- Po 20 minutách teplotu snížíme na 180 °C, promícháme.
- Znovu zakryjeme, pečeme dalších 30 minut.
- Sundáme víko a dopečeme ještě 10 až 15 minut nezakryté.
Můžeme podávat posypané strouhaným parmazánem, eidamem, goudou...
Výborná je varianta s olomouckým tvarůžkem.
Porci na talíři poklademe rozkrojeným tvarůžkem a dáme na 1 - 2 minuty do mikrovlnné trouby nastavené na nejvyšší výkon.
TIP! Doporučuji vyzkoušet podobný recept: Cuketu zapečenou se zakysanou smetanou nebo cuketový nákyp.
Přejít na seznam receptů
Jééé, mňam, to dělám taky, jenom bez sojové omáčky - a tu cuketu předtím ještě solím a nechávám vypotit. Hned příště to taky zkusím dát rovnou... :-)
OdpovědětVymazatBohunka
Ahoj Bohunko,
OdpovědětVymazatbez vypocení vznikne dobrá šťáva. S ní nám to moc chutná. Ještě tu mám jeden moc dobrej, cuketovej. S hermelínem, smetanou a hořčicí. Tenhle týden se snad k němu dostanu.