Pečeno ve formě na srnčí hřbet o rozměrech 10 x 30 centimetrů.
Základ
- 1000 g kuřecích prsních nebo stehenních řízků
- 250 g na tenké plátky pokrájené anglické slaniny
- 3 - 4 stroužky česneku
- 2 čajové lžičky dijonské hořčice
- sůl
- pepř
- 1 čajová lžička slunečnicového nebo olivového oleje nebo másla nebo sádla na vymazání formy
Náplň
- 100 g sýru čedar vcelku nebo jiný tvrdý
- 60 g sterilované kapie
- 60 g sterilovaného hrášku
- 20 g másla nebo 2 polévkové lžíce slunečnicového oleje
- 5 vajec
- 3 - 4 stroužky česneku
- 1 zarovnaná čajová lžička soli
- pepř
Sos
- 30 g másla
- 10 g hladké mouky
- sůl, pepř
Jak na to
- vymazanou formu na srnčí hřbet vyložit plátky anglické slaniny
- na anglickou položit plátky lehce naklepaných kuřecích řízků
- opepřit, potřít hořčicí a utřeným česnekem, naplnit, zabalit
- do pekáče posadit formu, vedle nasypat plátky cibule
- péct nezakryté 20 minut při 200 °C, vyklopit z formy
- podlít 200 ml horké vody, vrátit do trouby
- stáhnout teplotu na 150 °C, péct cca 35 minut, polévat výpekem
- sos zahustit kouskem másla obaleným v mouce
.
- vymazanou formu na srnčí hřbet vyložit plátky anglické slaniny
- na anglickou položit plátky lehce naklepaných kuřecích řízků
- opepřit, potřít hořčicí a utřeným česnekem, naplnit, zabalit
- do pekáče posadit formu, vedle nasypat plátky cibule
- péct nezakryté 20 minut při 200 °C, vyklopit z formy
- podlít 200 ml horké vody, vrátit do trouby
- stáhnout teplotu na 150 °C, péct cca 35 minut, polévat výpekem
- sos zahustit kouskem másla obaleným v mouce
.
Velice efektní výsledek, ne moc náročná příprava.
Pokud použijeme kuřecí stehenní, bude roláda šťavnatější, při použití prsních řízků bude maso sušší.
Příprava náplně
Na pánvi rozehřejeme máslo nebo olej.
Nalijeme na ni vejce, osolíme je, promícháváme.
Na mírném plameni je za pár minut usmažíme.
Kapii a hrášek důkladně scedíme.
Sýr nakrájíme na kostičky, kapii na malé kousky.
Hrášek necháme celý.
Vše smícháme v míse.
Můžeme lehce opepřit, ochutnáme, podle potřeby přisolíme.
Příprava masa a naplnění rolády
Formu na srnčí hřbet vymažeme olejem nebo máslem nebo sádlem.
Stačí tenká vrstva, jen v oleji lehce smočit mašlovačku a rozetřít.
Nebo kouskem nerozpuštěného másla nebo sádla formu potřít.
Oloupané stroužky česneku utřeme nebo prolisujeme.
Smícháme je s dijonskou hořčicí.
Kuřecí řízky opláchneme a osušíme.
Upravíme je podélným rozříznutím na maximálně centimetr vysoké plátky.
Pokud by byly plátky silnější, roláda by se mohla při pečení rozevřít.
Pokud by byly plátky silnější, roláda by se mohla při pečení rozevřít.
Lehce je hřbetem ruky naklepeme.
Osolíme je, můžeme je i lehce opepřit.
Osolíme je, můžeme je i lehce opepřit.
Naplníme roládu.
- Formu vyložíme plátky anglické slaniny tak, aby se jednotlivé plátky o 1 až 2 centimetry
překrývaly a zhruba polovina z jejich délky visela přes okraj formy.
Na slaninu vyrovnáme těsně vedle sebe kuřecí plátky, opět necháme volné konce viset z formy.
Na dně formy překrýváme protilehlé plátky zhruba jeden centimetr přes sebe.
- Maso potřeme dijonskou hořčicí s česnekem. Naplníme připravenou směsí, zabalíme.
Nejdříve na náplň položíme konce kuřecího masa a pak slaniny.
Zapneme troubu, nastavíme na 200 °C.
Sloupnutou cibuli rozčtvrtíme a oddělíme jednotlivé plátky.
Do pekáče nebo hlubokého plechu posadíme naplněnou formu.
Okolo nasypeme plátky cibule.
Dáme nezakryté péct.
Dáme nezakryté péct.
- Po 20 minutách vyndáme z trouby, roládu vyklopíme do pekáče. Jde to snadno, maso bude zatažené, roláda bude držet tvar. Pokud máme silné plátky masa nebo malé kusy různě do formy poskládané, roládu nevyklápíme, pečeme ji celou dobu ve formě.
Promícháme šťávu, polijeme s ní maso.
Do pekáče vedle masa přilijeme 200 mililitrů horké vody.
- Bez zakrytí vrátíme do trouby, teplotu stáhneme na 150 °C. Pečeme nezakryté dalších zhruba 35 minut.
Během této doby roládu ještě dvakrát polijeme vypečenou šťávou, podle potřeby podléváme malým množstvím horké vody.
- Upečenou roládu přendáme na prkýnko, před krájením ji necháme 10 minut odpočinout. V mase se rozloží šťáva, při porcování nevyteče.
Zahuštění sosu
Do pekáče nalijeme 100 mililitrů horké vody.
Promícháme.
Šťávu z pekáče včetně všech přípeků ze stěn stáhneme do hrnce.
Na sporáku přivedeme k varu.
Třicetigramový kousek másla obalíme v hladké mouce, vmícháme ho do šťávy.
Na mírném plameni 10 až 12 minut povaříme.
Kuřecí roládu podáváme s bramborem, zeleninovým salátem, dýňovou nebo bramborovou kaší nebo s pečivem.
Studená vhodně doplní studené mísy.
TIP! Pokud chceme připravit roládu ke konzumaci za studena, vynecháme v postupu zahuštění sosu.
TIP! Nakrájíme pouze tolik porcí, kolik hned spotřebujeme.
Zbytek studené rolády zabalíme do folie nebo alobalu.
Maso nebude vysychat.
TIP! Roládu můžeme připravit s jinou náplní se sušenými rajčaty, špenátem a sýrem s modrou plísní.
TIP! Kuřecí stehenní řízky můžeme jako roládu připravit i s mletým masem.
Přejít na seznam receptů
Vynikajicí oběd.Moc jsem si pochutnala. Děkuji za podrobný recept 🙂👍
OdpovědětVymazatJá děkuji za napsání komentáře, je to moc milé :)
Vymazat