čtvrtek 12. dubna 2012

Cheesecake

Cheesecake

Cheesecake musí pomalu a důkladně chladnout, proto ho upečeme den před plánovaným podáváním.
 

Rozpis je na kulatou formu s pantem o průměru 22 centimetry.

  • 250 g máslových sušenek
  • 120 g másla
  • 500 g sýru Philadelphia
  • 250 g moučkového cukru
  • 200 g zakysané smetany 
  • 3 vejce
  • 1 žloutek
  • 2 čajové lžičky vanilkového extraktu
  • 1 čajová lžička šťávy z citronu
  • nastrouhaná kůra z citronu


Jak na to  

- rozdrcené sušenky smíchat s máslem, upěchovat do formy
- 8 minut péct při 180 °C, nechat vychladnout
- sýr smíchat s cukrem moučkou, extraktem, šťávou a kůrou z citronu a zakysanou smetanou
- po jednom zapracovat vejce
- nalít na vychladlý korpus, dát do trouby společně s hrnkem horké vody
- péct 5 minut při 180 °C a 40 minut při 150 °C
- vypnout, po 15 minutách pootevřít dvířka, nechat 3 hodiny v troubě
- dát na několik hodin do chladna
.

Příprava je velice jednoduchá a rychlá.

Formu lehce vymažeme máslem. Stačí kouskem odkrojeného studeného másla pomazat boky a dno.
Máslo na sušenkový korpus na velice mírném plameni zahříváme dokud není zhruba 1/4 z uvedeného množství rozpuštěná.
Odstavíme, máslo povolí.

Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.

Pomocí sekáčku, mixéru nebo mikroténového sáčku a válečku rozdrobíme sušenky na drobné kousky.
Drť nasypeme do mísy, přidáme změklé máslo a ručně zpracujeme.
Sušenkovou směsí pokryjeme dno formy, pořádně upěchujeme.
Pomocí obrácené polévkové lžíce to jde snadno. 
U krajů lehce vytáhneme k bokům.



Korpus dáme na 8 minut zapéct. Vyndáme, necháme zchladnout.
Troubu nevypínáme!

V míse smícháme potřebné přísady na krém.
Nejdříve rozmícháme dohladka sýr společně s prosátým cukrem moučkou.
Prosetím cukru rozmělníme hrudky.
Zapracujeme zakysanou smetanu, vanilková extrakt, šťávu z citronu a na velice jemno nastrouhanou kůru z dobře omytého citronu. Té bude stačit jedna čajová lžička.
Strouháme pouze vrchní žlutou část kůry, bílá je hořká!
Opět důkladně rozmícháme.
Nyní přidáváme postupně vejce a žloutek.
Dáme vždy jen jedno, další přidáme až po rozmíchání předchozího dohladka.


Dobře rozmíchaný krém nalijeme do formy na vychladlý sušenkový korpus.
Necháme 3 - 5 minut stát, pak opatrně párkrát projedeme nožem, abychom uvolnili vzduchové bubliny.
Nožem nezajíždíme moc hluboko, abychom nepoškodili korpus.


Vložíme do rozehřáté trouby.
Vedle formy položíme vhodnou nádobu, třeba plechový hrnek, s přibližně 300 mililitry horké vody.
Vytvoříme tím vlhčí prostředí, které zabrání popraskání cheesecaku.
Po 5 minutách teplotu snížíme na 150 °C, necháme ještě 40 minut péct.
V průběhu pečení troubu neotvíráme, opět by hrozilo popraskání.

Nyní by měl být cheesecake skoro hotový.
Okraje by se měly velice lehce odtahovat od stěn formy, střed cheesecaku není ještě zcela pevný, má konzistenci podobnou pudingu.
Troubu vypneme a 15 minut neotvíráme.
Po těchto 15 minutách lehce pootevřeme dvířka, zajistíme proti zavření.
Třeba vložením dřevěné vařečky mezi dvířka a troubu.
Necháme okolo 3 hodin pomalu chladnout.
Opravdu tří hodin, není to překlep!
Vyndáme z trouby, necháme ve formě úplně vychladnout.
Jakmile bude cheesecake zcela studený, zakryjeme potravinářskou fólií nebo alobalem a dáme na několik hodin do lednice. Ideálně přes noc.


Cheesecake můžeme podávat jen tak nebo různě doplnit ovocem.
Vhodné jsou jahody, limetky, borůvky, maliny ...

Můžeme také potřít krémem připraveným smícháním 200 gramů zakysané smetany s 1 polévkovou lžící cukru moučky, pár kapkami vanilkového extraktu a 1 kávové lžičky šťávy z citronu.
Necháme v chladu zatuhnout.
Nebo jednotlivé porce na talíři polijeme ovocnou omáčkou. Například jahodovou. Jahody nakrájíme, dáme do hrnku, přidáme cukr moučku, podlijeme malým množstvím vody a povaříme do lehkého zhoustnutí.
Nebo před porcováním celý dort polijeme hustým borůvkovým kompotem. Po nakrájení bude stékat po jednotlivých porcích.
Variant a možností je nepřeberné množství.


TIP!  Sušenky můžeme použít s příchutí (karamelové, kakaové, mandlové ...).

TIP!!  Na krájení porcí použijeme nůž namočený v horké vodě, cheesecake se nebude lepit.

TIP!!!  Můžeme zpracovat i v robotu. Zapneme ale na co nejnižší stupeň otáček, hmota by neměla být našlehaná a mělo by v ní být co nejméně vzduchu, aby dort při pečení nepopraskal. Je to ale vcelku zbytečné, ručně promícháme velice snadno.

TIP!!!!   Sýr Philadelphia nepatří k nejlevnějším, ale pokud chceme pravý cheesecake, tak do něho doporučuji investovat.
Než volit náhražky, tak je lepší připravit třeba o dost levnější Nepečený tvarohosmetanový dort.



Přejít na seznam receptů

    Žádné komentáře:

    Okomentovat