úterý 13. prosince 2011

Smažená vinná klobása

Smažená obalovaná vinná klobása


Rozpis pro 5 kusů 80gramových klobás.


  • 400 g vinné klobásy
  • 1 větší vejce
  • 1 vrchovatá polévková lžíce hladké mouky
  • 3 vrchovaté polévkové lžíce strouhanky
  • 1 kávová lžička soli
  • olej nebo sádlo na smažení 



Jak na to  

- klobásu rozdělit na stejně velké díly, smotat, zajistit párátkem
- obalit v klasickém trojobalu - mouce, osoleném vajíčku, strouhance
- smažit z obou stran dozlatova
.

Při nákupu vybíráme klobásu vcelku, neměla by mít porušený obal/střívko. Pokud je část obsahu vymáčknutá, řekneme si o jiný kus nebo jdeme nakupovat jinam.


Připravíme klasický trojobal.
Do jedné misky dáme hladkou mouku, v další pořádně rozšleháme vajíčko s 1 polévkovou lžící studené vody a se solí, do poslední nasypeme strouhanku.


Klobásu rozdělíme na 5 stejně velkých dílů.
Pokud je někde překroucená, před rozdělením ji srovnáme a obsah rovnoměrně pomačkáme. 
V místě oddělení vždy párkrát zatočíme, vytvoří se tenký spoj, tam povedeme řez.
Každý kus smotáme do tvaru šneka, zajistíme párátky.

Obalíme z obou stran nejdříve v mouce, pak ve vajíčku a nakonec ve strouhance.
Před vložením do vajíčka lehce oklepeme, odpadne mouka, která se nepřichytila na klobásu.
Po obalení ve vajíčku necháme zpět do misky stéct přebytečné vejce.
Také po obalení strouhankou oklepeme, aby se nepřichycené drobečky na pánvi nepřipalovaly.
Všeho by měla být tenká souvislá vrstva. 
 
Na pánvi rozehřejeme olej/sádlo. Dáme ho tolik, aby hladina dosahovala přibližně do jedné třetiny výšky klobás.
Nikdy nepokládáme do studeného nerozehřátého oleje/sádla! 
Ihned po vložení na pánev se klobásy musí začít smažit. 
Pokud bychom je vložili do studeného tuku, strouhanka by ho vsákla, ztěžkla by a opadávala.
Teplotu snížíme, ale jen tolik, aby se klobásy nepřestaly smažit.
Opékáme z každé strany okolo 5 minut dozlatova.
Podle potřeby přidáváme na pánev olej nebo sádlo.
Hladina by měla dosahovat do 1/3 výšky klobás.

Ihned po usmažení položíme na pár vteřin na papírový ubrousek nebo papírovou utěrku, vsákne se přebytečný olej.

Podáváme s bramborovou kaší nebo bramborovým salátem.
A nevynecháme plátek citronu.
Citron pomáhá k lepšímu trávení smažených jídel.   






TIP!  Klobásu obalujeme krátce před smažením. Pokud bychom ji nechali delší dobu v trojobalu, strouhanka by zvlhla, při smažení odpadávala.

TIP!!  Klobása je polotovar, v lednici vydrží maximálně 2 dny. Pokud máme nakoupeno a zjistíme, že ji nestihneme do 2 dnů zpracovat, smotáme do šneků, neobalené naskládáme na pečicí papír vedle sebe. Vložíme do mikrotenového sáčku, dáme zmrazit.
Pokud dáváme na sebe, tak vždy další vrstvu oddělíme pečicím papírem.

TIP!!!  Při smažení většího množství klobás je vhodné měnit olej, na pánvi se hromadí drobečky ze strouhanky, které se připalují.

TIP!!!!  Zbytky mouky a strouhanky, ve kterých jsme obalovali, vyhodíme.


Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat