úterý 5. listopadu 2019

Úsporný kynutý koláč

Úsporný kynutý koláč


Rozpis pro plech o rozměru 30 x 40 centimetrů.


Těsto

  • 125 g hladké mouky
  • 125 g polohrubé mouky
  • 40 g Hery
  • 30 g cukru krupice (2 polévkové lžíce)
  • 12 g droždí
  • 150 ml mléka
  • 1 čajová lžička šťávy z citronu
  • 1/2 kávové lžičky soli


Tvarohová náplň - nemusí být

  • 500 g tvarohu
  • 2 žloutky
  • 2 - 4 polévkové lžíce vanilkového cukru
  • 2 polévkové lžíce rumu
  • 1 čajová lžička nastrouhané kůry z citronu


Ovoce nebo povidla

  • hroznové víno, švestky, višně, broskve, rebarbora...
  • mražené nebo kompotované ovoce


Drobenka

  • 140 g polohrubé mouky
  • 70 g cukru krupice
  • 70 g Hery

Jak na to  

- ve vlažném mléce rozmíchat lžíci cukru a mouky, rozdrobit droždí, nechat vzejít kvásek
- mouku zpracovat se solí, cukrem, šťávou z citronu, kváskem a rozpuštěnou Herou
- nechat 45 - 50 minut kynout
- rozválet na plát, přenést na Herou vymazaný plech, nechat 10 minut kynout
- nanést tvarohovou náplň, povidla nebo ovoce, posypat drobenkou
- péct cca 30 minut při 180 °C
.

Kvásek

Nejdříve připravíme kvásek.
Mléko zahřejeme na tělovou teplotu, vypneme.
Vmícháme do něho jednu lžíci cukru a jednu lžíci mouky.
Nasypeme rozdrobené droždí.

Za přibližně 10 minut kvásek vzejde.
Kvásek je hotový, když se droždí na hladině mléka spojí v souvislou vrstvu a na několika místech se vzdouvá.


Zpracování těsta a kynutí

V hrnku na mírném plameni rozpustíme Heru.
Odstavíme, necháme vychladnout.
Místo Hery samozřejmě můžeme použít máslo.

Do mísy prosejeme mouku.
Tento krok zvláště u kynutých těst nikdy nevynecháme. 
Mouku prosetím provzdušníme, těsto bude lépe kynout.

Vmícháme cukr a půl kávové lžičky soli.

Přilijeme kvásek a jednu lžičku šťávy z citronu, promícháme.
Nakonec vmícháme rozpuštěnou vlažnou Heru.
Malé množství rozpuštěné Hery necháme na dně hrnku, potřeme s ní plech. 
Tuk vždy patří do těsta jako poslední! Je to proto, že pokud by mouka nasákla nejdříve tuk, ztěžkla by, těsto by nebylo nadýchané.

Dobře zpracujeme hladké těsto.

Nejdříve můžeme použít ruční hnětač, ale to nejdůležitější musíme udělat vařečkou.
Několik minut těsto postupně po kouskách "přemisťujeme" z jedné strany mísy na druhou.
Vařečku uchopíme prohlubní k sobě a těsto nazdvihujeme, abychom do něho dostali co nejvíce vzduchu.
Místo zpracování vařečkou můžeme těsto 10 - 15 minut hníst rukama na pracovní desce. 
Překládáme, pootáčíme, promačkáváme...

Správné těsto je hladké, dělají se bubliny, při zpracování "mlaská".
Konzistencí je vláčné, ne příliš tuhé.

Těsto lehce poprášíme moukou, aby neokoralo a zakryjeme utěrkou, aby nechladlo.
Necháme ho 45 až 50 minut kynout při pokojové teplotě.
Po správném vykynutí by těsto mělo zdvojnásobit svůj objem, být hladké, lesklé a pružné. 
Když do něj uděláme prstem důlek, ihned se vyrovná.


Ovoce

Kompotované ovoce zcedíme, necháme ho důkladně okapat.
Čerstvé omyjeme, osušíme a vypeckujeme.
Větší kusy pokrájíme na menší.

Mražené ovoce necháme částečně rozmrazit.


Tvarohová náplň

Na tvarohovou náplň v misce dobře smícháme tvaroh s vanilkovým cukrem, nastrouhanou citronovou kůrou, žloutky a rumem.
Tvarohovou náplní koláč potírat nemusíme. 
Bude výborný i bez ní. 
Na těsto rovnou narovnáme ovoce nebo ho natřeme povidly a pak posypeme drobenkou.


Drobenka

Na drobenku v míse smícháme mouku, cukr a nerozpuštěnou studenou Heru.

Konečky prstů jemně a rychle promačkáváme, dokud se všechny složky nepropojí na sypkou hmotu.
Je fajn drobenku před nasypáním na koláč odložit na pár minut do lednice.


Pečení

Plech vymažeme zbytkem rozpuštěné Hery.

Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C. 

Nakynuté těsto vyndáme z mísy na moukou jemně poprášenou pracovní desku.
Válečkem ho lehce rozválíme na obdélník velký jako plech, ve kterém budeme péct.

Na plech těsto přeneseme pomocí válečku.
Plát namotáme na váleček, přeneseme nad plech, rozmotáme, urovnáme. 
Těsto zakryté utěrkou necháme ještě 10 minut kynout na plechu.

Rozetřeme tvarohovou náplň.
Urovnáme ovoce nebo těsto pomažme povidly.
Na závěr posypeme drobenkou.

Dáme do rozehřáté trouby.
Pečeme okolo 30 minut.
Okraje koláče a drobenka zezlátnou.


TIP!  Těsto můžeme připravit se žloutkem a místo Hery použijeme máslo - Kynutý koláč s povidly a tvarohem.






Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat