pondělí 2. května 2011

Bramborová polévka

Bramboračka 


  • 6 středně velkých syrových brambor
  • 1 větší mrkev
  • 100 g celeru
  • 1 cibule
  • 5 stroužků česneku
  • 2 čajové lžičky majoránky
  • 1/4 kávové lžičky kmínu
  • 1/2 kávové lžičky mletého pepře
  • 1 bobkový list
  • 1 čajová lžička soli
  • 1 kostka bujonu (nemusí být)
  • 2 polévkové lžíce hladké mouky
  • 5 polévkových lžic oleje nebo sádla
  • hrnek sušených nebo čerstvých hub 

Jak na to  

- brambory, houby a zeleninu nakrájet, zalít vodou, přidat koření, 8 minut vařit
- vmíchat jíšku, 15 minut povařit
- přidat utřený česnek, dochutit
.

Příprava a povaření

Pokud použijeme houby sušené, necháme je minimálně 10 minut namočené ve vlažné vodě.

Očištěné brambory, houby a zeleninu nakrájíme.
Dáme společně s rozkrojenou cibulí, 1 stroužkem česneku a kořením do hrnce, zalijeme 2 litry studené vody.

Přivedeme k varu, můžeme vhodit půl kostky bujonu.
Teplotu stáhneme na minimum.

Necháme pod pokličkou okolo 8 minut probublávat.
Zelenina bude skoro měkká, dalším vařením po zahuštění bude akorát.


Zahuštění jíškou a dokončení

Na rozehřátou pánev nalijeme 5 polévkových lžic oleje nebo dáme 2 - 3 lžíce sádla.

Nasypeme mouku, na mírném plameni okolo 4 minut promícháváme, dokud se jíška lehce nezabarví do béžova.

Vmícháme do polévky, 15 minut povaříme.
Aby se z jíšky při přidání do polévky nenadělaly hrudky, musíme důkladně promíchávat! 

Přidáme rozetřený česnek.
Na prkýnku zubatým příborovým nožem škrabeme oloupané stroužky česneku.
Lehce osolíme, roztíráme o prkýnko.

Dochutíme solí, pepřem, v případě potřeby dalším česnekem nebo majoránkou.

Při podávání můžeme ozdobit zelenou nasekanou petrželkou, pórkem nebo natí z jarní cibulky.


Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat