pondělí 2. května 2011

Bramborová polévka

Bramboračka 


  • 6 středně velkých syrových brambor
  • 1 větší mrkev
  • 100 g celeru
  • 1 cibule
  • 5 stroužků česneku
  • 2 čajové lžičky majoránky
  • 1/4 kávové lžičky kmínu
  • 1/2 kávové lžičky mletého pepře
  • 1 bobkový list
  • 1 čajová lžička soli
  • 1 kostka bujonu
  • 2 polévkové lžíce hladké mouky
  • 5 polévkových lžic oleje nebo sádla
  • hrnek sušených nebo čerstvých hub 

Jak na to  

- brambory, houby a zeleninu nakrájet, zalít vodou, přidat koření, 10 minut vařit
- vmíchat jíšku, 10 - 12 minut povařit
- přidat utřený česnek, dochutit
.


Pokud použijeme houby sušené, necháme je minimálně 10 minut namočené ve vlažné vodě.

Očištěné brambory, houby a zeleninu nakrájíme.
Dáme společně s rozkrojenou cibulí, 1 stroužkem česneku a kořením do hrnce, zalijeme 2 litry studené vody.
Přivedeme k varu, vhodíme půl kostky bujonu, teplotu stáhneme na minimum.
Necháme pod pokličkou okolo 10 minut probublávat.


Připravíme jíšku.
Na rozehřátou pánev nalijeme 5 polévkových lžic oleje nebo dáme 2 - 3 lžíce sádla.
Nasypeme mouku, na mírném plameni promícháváme dokud se jíška lehce nezabarví dobéžova.
Vmícháme do polévky, 10 - 12 minut povaříme.
Aby se z jíšky při přidání do polévky nenadělaly hrudky, musíme promíchávat!
Přidáme rozetřený česnek.
Na prkénku zubatým příborovým nožem škrabeme oloupané stroužky česneku.
Lehce osolíme, roztíráme o prkénko.
Dochutíme solí, pepřem.
V případě potřeby vmícháme ještě stroužek česneku nebo majoránku.

Při podávání můžeme ozdobit zelenou nasekanou petrželkou, pórkem nebo natí z jarní cibulky.


Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat