pátek 31. prosince 2021

Vánoční cukroví - Crinkles

Crinkles


  • 350 g cukru krupice
  • 240 g hladké mouky
  • 120 g kakaového prášku
  • 120 ml slunečnicového oleje
  • 100 g cukru moučky
  • 10 ml vanilkového extraktu (2 čajové lžičky)
  • 8 g prášku do pečiva (2 čajové lžičky)
  • 4 g mleté černé kávy nebo rozpustné (1 čajová lžička)
  • 4 velká vejce
  • 1/2 kávové lžičky soli

 
Jak na to  

- v míse robota nebo ručním mixérem 2 minuty prošlehávat cukr s olejem
- přidat kakao a kávu, špachtlí promíchat, pak opět prošlehat
- přidávat jedno vejce po druhém, vlít vanilkový extrakt
- na nízké otáčky zapracovat prosetou mouku smíchanou s práškem do pečiva a solí
- těsto zakrýt fólií a odložit přes noc do lednice
- z těsta dlaněmi tvarovat kuličky, bohatě je obalit v cukru moučce, s rozestupy pokládat na vyložený plech
- péct okolo 10 minut při teplotě 175 °C, vyndat z trouby před sundáním nechat ještě 2 minuty ležet na plechu
.

Velice efektní a přitom málo pracná záležitost. Přeložením anglického názvu crinkles se dostaneme k vráskám, které jsou pro toto cukroví tak typické. 
Crinkles se hodí jako vánoční cukroví, přijdou také vhod kdykoliv během roku na různé oslavy, ale třeba i jen tak k nedělní kávě.
S kuchyňským robotem nebo výkonnějším ručním mixérem je těsto raz dva hotové.  


Příprava

Do mísy prosejeme mouku, smícháme ji se solí a s práškem do pečiva.
Do hrnku rozklepneme čtyři větší vejce.
Pokud máme jen malá, velikosti S, ještě jedno přidáme.


Těsto

  • Do mísy nasypeme cukr krupici, zalijeme ho slunečnicovým olejem.
  • Ručním mixérem se šlehacími metlami zapnutým na střední otáčky okolo 2 minut promícháváme.

  • Přidáme kakaový prášek a kávu.
  • Nejdříve vařečkou promícháme na hrubo, pak opět zapojíme na minutu až dvě robot nebo mixér.
    Do směsi přidáváme postupně, se stále zapnutým mixérem jedno vejce po druhém.
    Teprve až když máme jedno dobře promíchané, přidáme další.
    S posledním vajíčkem přilijeme také vanilkový extrakt.

  • Na závěr snížíme otáčky a po částech vmícháme mouku smíchanou se solí a s práškem do pečiva.
  • Tady se méně výkonný mixér asi docela zapotí.
    Mísu s velice lepkavým těstem zakryjeme fólií a odložíme do druhého dne do lednice.
    Odležení je velice důležité, těsto se vzájemně dobře propojí, půjde dobře tvarovat.


Pečení

Zapneme troubu, nastavíme na 175 °C.

Do misky nasypeme 100 gramů cukru moučky, budeme s ním obalovat.
Plech vyložíme pečicím papírem nebo pečicí fólií.

  • Mísu s těstem vyndáme z lednice, bude mít konzistenci modelíny.
  • Lžící z něho odebíráme menší kousky, dlaněmi z nich tvarujeme kuličky o průměru jeden a půl až dva centimetry.
    Pro vánoční cukroví tvarujeme maximálně do průměru jeden a půl centimetru.
    Pro mlsání ke kávě klidně dva až dva a půl centimetru.

  • Každou kuličku ihned po vytvarování obalíme v cukru moučce.
  • Neoklepáváme je, netřeseme s nimi, cukr na nich necháme v co největší vrstvě.
    Po obalení je pokládáme na připravený plech.
    Necháváme mezi nimi prostor dvou až tří centimetrů, pečením nabydou.

  • Zaplněný plech vložíme do rozehřáté trouby.
  • Pečeme okolo 10 minut.
    Menší průměr devět až deset, větší deset až dvanáct.

  • Plech vyndáme z trouby.
  • Crinkles na něm necháme ještě okolo 2 minut ležet.
    Správně upečené musí být pevné po obvodu a po rozkrojení uprostřed vláčné, jakoby vlhké, nedopečené.

Pokud crinkles použijeme jako vánoční cukroví, po vychladnutí je urovnáme do krabice, zabalíme ji do igelitové tašky a odložíme do chladna.
Upečeme je klidně týden před svátky.




TIP!  Pro zajímavý efekt namočíme půlky vychladlých crinkles do rozpuštěné čokolády.
Do těsta také můžeme přidat malé množství skořice, pro pikantní chuť klidně i trochu chilli nebo jiného koření.

TIP!  Podobně připravíme crinkles citrónové, mátové, red velvet... Na internetu lze najít velké množství inspirací. Ta moje pro tento recept je tady.




Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat