sobota 19. listopadu 2011

Hrnkové knedlíky houskové

Hrnkové houskové knedlíky



V rozpisu uvedený hrnek má objem 250 mililitrů.
Hrnky na vaření knedlíků mají taktéž objem 250 mililitrů.

  • 1 hrnek hrubé nebo polohrubé mouky (210 g)
  • 1 kávová lžička kypřicího prášku do pečiva
  • 1 čajová lžička soli
  • 1 hrnek mléka
  • 2 vejce
  • 2 housky nebo 2 rohlíky
  • zelené bylinky - petržel, majoránka, oregano, špenátové listy...
  • máslo nebo olej nebo sádlo a mouka na vymazání a vysypání hrnků

Jak na to  

- smíchat prosetou mouku se solí, práškem do pečiva a rohlíkem pokrájeným na kostky, ev. s nasekanými bylinkami
- přidat v mléce prošlehané žloutky, dobře promíchat
- lehce vmíchat tuhý sníh
- těstem do 3/4 naplnit vymazané a vyspané hrnky
- položit do hrnce s vroucí vodou, zakrýt, 30 minut povařit
.

Pro všechny, kteří se nekamarádí s kynutým těstem jsou hrnkové knedlíky ideální. Raz dva hotové, jednoduché na přípravu.

Připravíme nezúžené 250mililitrové hrnky. Vymažeme rozpuštěným máslem nebo sádlem nebo olejem.
Do hrnku nasypeme lžičku mouky, třeseme, aby byly stěny pokryté.
Nebo použijeme bezva způsob, který napsala Helena do komentářů. Do hrníčku místo vymazávání a vysypávání dáme nejmenší mikroténový sáček. Díky za tip!
Den staré pečivo nakrájíme na kostičky.
Do většího hrnce dáme vařit vodu.
Pokud máme pečivo jen čerstvé, nakrájíme na kostky, nasucho na pánvi na mírném plameni okolo jedné minuty sušíme, lehce promícháváme. Před zpracováním necháme vychladnout. 
Naopak, pokud máme pečivo příliš tvrdé a vyschlé, nebudou knedlíky chutné a vláčné. Raději nepoužijeme, uvaříme bez nich.
Množství vody v hrnci vyzkoušíme podle hrnků, ve kterých budeme knedlíky vařit. Hladina by měla dosahovat maximálně do poloviny výšky hrnků. 

V míse smícháme pečivo s prosetou moukou, práškem do pečiva a solí.
Pokud vaříme knedlíky s bylinkami, najemno nasekáme, přisypeme.
Přidáme v mléce rozmíchané žloutky. Dobře promícháme.
Z bílků ušleháme tuhý sníh, lehce vmícháme do těsta.
Pokud máme citron, vytřeme rozpůleným čistou mísu, nalijeme bílky, přidáme na špičku nože soli.
Při nižších otáčkách okolo 5 minut šleháme dotuha.
Lžící naplníme jednotlivé hrnky, ale jen do 3/4 výšky, knedlíky varem zvětší objem.
Vložíme do hrnce s vroucí vodou, přikryjeme poklicí a na mírném ohni vaříme 30 minut.
Vyzkoušíme špejlí.
Zapíchneme do knedlíku, pokud je po vytažení čistá, bez kousků těsta, jsou hotové.
Vyndáme z hrnce, knedlíky uvolníme pomocí tenkého nože od stěn, vyklopíme a nakrájíme na plátky. 







TIP!  Místo hrnkových knedlíků můžeme jako přílohu zvolit knedlík kynutý nebo knedlík kynutý houskový.

TIP!!  Kromě bylinek můžeme přidat i na kostičky nakrájené uzené maso. Podáváme třeba se zelím a opečenou cibulkou.

TIP!!!  A jeden bezva tip od Pavly, který napsala do komentářů u Hovězího guláše. Místo v hrnkách můžeme uvařit knedlíky ve formě na bábovku!


Přejít na seznam receptů

2 komentáře:

  1. Na tyto knedlíky je vychytávka,vložte do hrnku ten nejmenší mikrotenový sáček a pak nalijte těsto,odpadne tak vymazávání.Vyzkoušené a funguje to.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je bezvadný, přidám do receptu! Určitě vyzkouším. Děkuji!

      Vymazat