neděle 26. června 2011

Bábovka olejová hrnková

Opravdu rychlá a jednoduchá hrnková olejová bábovka


 V rozpisu uvedený hrnek má objem 250 mililitrů.

  • 2 a půl hrnku polohrubé mouky
  • 1 hrnek cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • 2 - 3 polévkové lžíce kakaa
  • 2 vejce nebo 4 žloutky
  • 1 hrnek slunečnicového oleje
  • 1 hrnek mléka (nebo vody)
  • 1 polévková lžíce slunečnicového oleje na vymazání formy
  • 2 polévkové lžíce strouhanky nebo hrubé mouky na vysypání formy
  • moučkový cukr 

Jak na to  

- smíchat mouku s práškem do pečiva, cukrem
- vmíchat mléko, vejce a olej, dobře promíchat
- oddělit 1/3 těsta, vmíchat kakao
- nandat do dobře vymazané a vysypané formy
- péct 10 minut při 180 °C, snížit teplotu na 150 °C a dopéct cca 40 minut
.

    V míse smícháme prosetou mouku s cukrem, vanilkovým cukrem a práškem do pečiva.
    V mléce rozšleháme vidličkou nebo metličkou vejce, přilijeme k mouce.

    Přidáme olej, vařečkou důkladně promícháme.
    Vznikne hladké, řidší těsto.



    Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.

    Pečlivě vymažeme a vysypeme formu.
    To jediné nám může všechno na tomto jednoduchém a rychlém receptu pokazit.
    Protože, kdo nevymaže pořádně, ten nevyklopí!

    Do formy nalijeme 1 polévkovou lžíci slunečnicového oleje a pořádně mašlovačkou potřeme všechny strany, záhyby a různé ozdoby formy.
    Přebytečný olej vylijeme, na dně formy nesmí zbýt "loužičky".

    Do formy nasypeme strouhanku a nad dřezem s ní třeseme, naklápíme, aby byl pokrytý celý povrch, všechny strany, záhyby a ozdoby formy.
    Přebytečnou strouhanku vysypeme.

    Těsto do formy lijeme těsně před vložením do trouby!


    Zhruba 2/3 těsta nalijeme do formy, ve zbytku rozmícháme 2 - 3 polévkové lžíce kakaa.
    Nalijeme na světlé těsto.

    Dáme hned do rozehřáté trouby.
    Po 10 minutách stáhneme teplotu na 150 °C, pečeme ještě dalších 40 minut.
    Vyzkoušíme špejlí. Píchneme do bábovky, a když je po vytažení čistá, je upečeno.

    Bábovku vyklopíme, ideálně na mřížku, aby odspodu nezvlhla.
    Na několika místech propíchneme špejlí, necháme vychladnout.
    Před podáváním pocukrujeme moučkovým cukrem.




    TIP!  Různých druhů bábovek je nepřeberné množství, můžete vyzkoušet ořechovou, z vánočního cukroví, tvarohovou, mandlovou, čokoládovou nebo jablečnou.


    Přejít na seznam receptů

      Žádné komentáře:

      Okomentovat