neděle 26. června 2011

Bábovka olejová

Opravdu rychlá a jednoduchá olejová bábovka


 V rozpisu uvedený hrnek má objem 250 mililitrů.

  • 2 a půl hrnku polohrubé mouky
  • 1 hrnek cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • 2 - 3 polévkové lžíce kakaa
  • 2 vejce nebo 4 žloutky
  • 1 hrnek slunečnicového oleje
  • 1 hrnek mléka (nebo vody)
  • 1 polévková lžíce slunečnicového oleje na vymazání formy
  • 2 polévkové lžíce strouhanky nebo hrubé mouky na vysypání formy
  • moučkový cukr 

Jak na to  

- smíchat mouku s práškem do pečiva, cukrem
- vmíchat mléko, vejce a olej, dobře promíchat
- oddělit 1/3 těsta, vmíchat kakao
- nandat do dobře vymazané a vysypané formy
- péct 10 minut při 180 °C, snížit teplotu na 150 °C a dopéct cca 40 minut
.

    Nejprve smícháme prosetou mouku s cukrem, vanilkovým cukrem a práškem do pečiva.
    V mléku nebo vodě vidličkou nebo metličkou rozšleháme vejce, přilijeme k mouce.
    Mícháme vařečkou, přidáme olej.
    Vznikne hladké, řidší těsto.



    Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.

    Důkladně vymažeme a vysypeme formu.
    To jediné nám může všechno na tomhle jednoduchém a rychlém receptu pokazit.
    Protože, kdo nevymaže pořádně, ten nevyklopí!
    Do formy nalijeme 1 polévkovou lžíci slunečnicového oleje a pořádně mašlovačkou potřeme všechny strany, záhyby a různé ozdoby formy, přebytečný olej vylijeme, na dně formy nesmí být "loužičky" oleje.
    Do formy nasypeme strouhanku a nad dřezem s ní pokryjeme opět všechny strany, záhyby a ozdoby formy, formu naklápíme a mírně s ní třeseme dokud nejsou všechna místečka schovaná pod vrstvou strouhanky, opět přebytečnou strouhanku vysypeme.
    Těsto do formy lijeme těsně před vložením do trouby!


    Zhruba 2/3 těsta nalijeme do formy, ve zbytku rozmícháme 2 - 3 polévkové lžíce kakaa.
    Nalijeme na světlé těsto.
    Dáme hned do rozehřáté trouby, po 10 minutách stáhneme teplotu na 150 °C a pečeme ještě dalších 40 minut.
    Vyzkoušíme špejlí. Píchneme do bábovky, a když je po vytažení čistá, je upečeno.

    Bábovku vyklopíme na talíř a pokud máme, přendáme na mřížku.
    Odspodu nezvlhne.
    Na několika místech propíchneme špejlí, necháme vychladnout.
    Před podáváním pocukrujeme moučkovým cukrem.




    TIP!  Různých druhů bábovek je nepřeberné množství, můžete vyzkoušet ořechovou, z vánočního cukroví, tvarohovou, mandlovou, čokoládovou nebo jablečnou.


    Přejít na seznam receptů

      Žádné komentáře:

      Okomentovat