Těsto
- 250 g tvarohu
- 250 g polohrubé mouky
- 250 g Hery
- sůl
Náplň
- povidla, marmeláda, ořechy, tvaroh, ovoce...
Jak na to
- v míse smíchat mouku, tvaroh a změklou Heru
- zabalit do fólie, nechat odpočinout
- vyválet, vykrojit kolečka, doprostřed dát náplň, přehnout, upevnit kraje
- možno potřít rozšlehaným žloutkem a posypat drobenkou
- péct cca 12 minut na 180 °C
- upečené nepotřené žloutkem a neposypané drobenkou možno potřít rozpuštěným máslem smíchaným s rumem a obalit v cukru moučce
.
- v míse smíchat mouku, tvaroh a změklou Heru
- zabalit do fólie, nechat odpočinout
- vyválet, vykrojit kolečka, doprostřed dát náplň, přehnout, upevnit kraje
- možno potřít rozšlehaným žloutkem a posypat drobenkou
- péct cca 12 minut na 180 °C
- upečené nepotřené žloutkem a neposypané drobenkou možno potřít rozpuštěným máslem smíchaným s rumem a obalit v cukru moučce
.
Nenáročná, ale výborná rychlovka. S těstem se velice dobře pracuje, potřebujeme pouze 3 suroviny.
Heru, mouku a tvaroh.
Těsto
Pár minut před přípravou vyndáme Heru a tvaroh z lednice.
Je fajn, když mají suroviny přibližně stejnou, pokojovou teplotu.
V míse smícháme mouku a půl kávové lžičky soli.
Přidáme tvaroh a změklou Heru.
Dobře rukou promícháme.
Těsto působí "vlhčím" dojmem.
Skoro neznatelně se může lepit na prsty.
To je v pořádku, není potřeba přidávat mouku!
Těsto zabalíme do fólie.
Dáme ho alespoň na půl hodiny do chladna, ideálně na noc.
Naplnění a upečení
Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.
- Pracovní desku jemně posypeme moukou. Těsto rozválíme na zhruba třímilimetrový plát.
Vykrajujeme kolečka.
- Doprostřed každého nandáme náplň. V půlce ho přehneme a okraje důkladně stiskneme k sobě.
Na pevné uzavření se hodí vidlička, okraje s ní po obvodu k sobě zmáčkneme. Ale nejlepší a nejjednodušší je pořídit za pár korun speciální vykrajovátko, které dokáže těsto dobře uzavřít.
- Takto připravené šátečky pokládáme na plech vyložený pečicím papírem. Dáme péct.
Za zhruba 12 minut bude hotovo.
Upečené šátečky můžeme poprášit cukrem moučkou, máme je připravené k podávání.
Tipy na vylepšení
- Před vložením do trouby potřeme povrch šátečků v jedné polévkové lžíci mléka rozšlehaným žloutkem.
- Před vložením do trouby potřeme povrch šátečků v mléce rozšlehaným žloutkem a ještě je posypeme drobenkou.
- Po upečení potřeme horké šátečky rozpuštěným máslem smíchaným s rumem, citronovou šťávou a vanilkovým extraktem a navrch je ještě můžeme obalit v cukru moučce.
TIP! Drobenku připravíme smícháním změklého másla, mouky a cukru.
Vše dohromady promačkáváme konečky prstů.
- 80 g polohrubé mouky
- 30 g cukru krupice
- 20 g másla
TIP! Na potření upečených šátečků, které nejsou před pečením potřené žloutkem a posypané drobenkou, rozpustíme na mírném plameni v hrnku máslo, vmícháme rum, citronovou šťávu a vanilkový extrakt. Můžeme navíc posypat cukrem moučkou.
- 20 g másla
- 2 polévkové lžíce rumu
- 1 čajová lžička šťávy z citronu
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu
- cukr moučka
TIP! Šátečky plníme i slanou náplní.
Dobrý den, heru na pečení téměř nepoužívám je možné použít máslo? Děkuji za odpověď
OdpovědětVymazatDobrý den, určitě jde.
Vymazat