Hovězí s ústřicovou omáčkou a blanšírovanou brokolicí
Základ
- 1000 g hovězího masa (libové přední nebo zadní)
- 600 - 700 ml vývaru
- 500 g brokolicových růžiček
- 3 polévkové lžíce slunečnicového oleje
- 3 stroužky česneku
- 3 čajové lžičky nastrouhaného zázvoru
- 2 - 3 čajové lžičky sezamového semínka
- sůl, pepř
Ústřicová omáčka
- 100 ml ústřicové omáčky
- 80 - 100 ml vývaru
- 2 čajové lžičky cukru třtinového nebo klasického
- 2 čajové lžičky kukuřičného nebo bramborového škrobu
- 1 polévková lžíce sójové omáčky
- 1 polévková lžíce sezamového nebo slunečnicového oleje
- mletý pepř
Jak na to
- maso nakrájet na větší proužky, orestovat dohněda
- maso nakrájet na větší proužky, orestovat dohněda
- vmíchat zázvor a česnek, promíchat, přidat sůl a pepř
- podlít vývarem, zakryté dusit doměkka
- blanšírovat růžičky brokolice, smíchat ingredience na omáčku
- k masu přilít omáčku a vmíchat brokolici
- podlít vývarem, zakryté dusit doměkka
- blanšírovat růžičky brokolice, smíchat ingredience na omáčku
- k masu přilít omáčku a vmíchat brokolici
- posypat sezamovými semínky
.
.
Ač se to na první pohled nezdá, uvaření není složité. Pro přípravu, která je na fotkách jsem použila hovězí přední - krk. Výborná bude i libová kližka nebo části kýty.
Můžeme zvolit i minutkovou úpravu, pak odpadne dušení a jídlo bude raz dva hotové. Tenčí proužky svíčkové nebo roštěné krátce orestujeme a smícháme s omáčkou a brokolicí.
Příprava
Maso opláchneme a dobře osušíme.
Rozkrájíme ho na silnější proužky.
Oloupané stroužky česneku utřeme nebo prolisujeme.
Zázvor oškrábeme a najemno nastrouháme.
Slupka ze zázvoru půjde dobře odstranit čajovou lžičkou.
Místo čerstvého zázvoru můžeme použít dvě čajové lžičky sušeného.
Pokud nemáme hovězí vývar, povaříme kostku bujonu v 700 mililitrech vody.
Orestování masa
Na pánvi rozehřejeme 3 polévkové lžíce oleje.
Proužky masa ze všech stran zprudka krátce orestujeme do hněda.
Restujeme po částech, aby bylo na pánvi dostatečně volného místa a maso se nedusilo, ale opékalo.
Opečené kousky odkládáme stranou na talíř nebo do mísy.
Jakmile budeme mít všechny kousky orestované, vrátíme je do pánve.
Včetně šťávy, která bude v talíři nebo misce.
Vmícháme zarovnanou čajovou lžičku soli a podle chuti mletý pepř.
Přidáme nastrouhaný zázvor a utřený česnek.
Půl minutky promícháváme.
Podušení
Do pánve přilijeme zhruba 300 mililitrů vývaru.
Přivedeme k varu, snížíme teplotu, zakryjeme poklicí.
Na mírném plameni hodinu a půl až dvě dusíme do měkka.
Občas promícháme.
V případě potřeby, kdy se tekutina vyvařila a maso není ještě měkké, podléváme 50 až 100 mililitry vývaru.
Blanšírování brokolice
Ke konci dušení masa začneme připravovat brokolici.
Opláchneme ji a rozebereme na růžičky, měli bychom jich mít okolo půl kilogramu.
Zbytek brokolice včetně stonků dáme do hrnce a uvaříme třeba polévku.
- Do většího hrnce dáme vařit přibližně 3 litry vody. Vmícháme do ní zarovnanou čajovou lžičku soli.
Vedle sporáku si připravíme misku s ledovou vodou.
Pokud máme v mrazáku led, klidně ho do vody přidáme.
- Do vroucí vody nasypeme brokolicové růžičky. Po 2 až 3 minutách je děrovanou naběračkou přendáme do ledové vody.
Po půl minutě je z ní vyndáme a necháme v cedníku okapat.
Blanšírováním, tedy krátkým povařením a následným prudkým zchlazením si zelenina uchová barvu, většinu vitamínů a zůstane křupavá.
Dokončení
Pokud je maso měkké, odkryjeme poklici a necháme na středním plameni vyvařit vodu.
Občas promícháme, bude to hned.
V hrnku si smícháme všechny ingredience na ústřicovou omáčku:
- 100 mililitrů ústřicové omáčky, 80 mililitrů studeného vývaru, polévkovou lžíci sezamového nebo slunečnicového oleje, polévkovou lžíci sójové omáčky
- 2 čajové lžičky škrobu, 2 čajové lžičky cukru a podle chuti pepř.
Omáčku nalijeme k masu.
Okolo 2 minut na mírném plameni promícháváme.
Pokud je potřeba, doladíme chuť solí, cukrem nebo pepřem.
V případě, že je omáčka příliš hustá, vmícháme jednu až dvě polévkové lžíce vývaru.
Vypneme.
Vmícháme brokolicové růžičky, posypeme sezamem.
Hovězí s brokolicí podáváme s pečivem nebo rýží.
TIP! Inspiraci jsem našla na internetu. Pokud do vyhledávače zadáte Beef Broccoli, najdete různé varianty přípravy.
Žádné komentáře:
Okomentovat