pondělí 4. listopadu 2019

Obazda

Obazda - inspirace pro sýrovou pomazánku či dip


  • 180 g Camembertu nebo Hermelínu
  • 100 g Romadúru
  • 100 g smetanového sýra
  • 100 g cibule (1 střední)
  • 80 g másla
  • 6 - 8 polévkových lžic piva
  • 1 čajová lžička sladké mleté papriky
  • 1/2 čajové lžičky kmínu
  • pažitka, nemusí být
  • sůl, pepř


Jak na to  

- utřít máslo se smetanovým sýrem, paprikou a solí
- přidat nakrájenou cibuli, Camembert, Romadúr a kmín
- vmíchat pivo
- nechat rozležet
.

Obazda, jinak také obatza nebo obatzter, je bavorská sýrová pomazánka. 
Pije se k ní pivo a přikusuje preclík.


Příprava, smíchání, dochucení

  • Sloupnutou cibuli rozkrájíme na malé kostičky.
  • Camembert s Romadúrem nakrájíme nadrobno.

  • V míse vidličkou rozmačkáme smetanový sýr s máslem.
  • Přidáme sladkou mletou papriku, zarovnanou čajovou lžičku soli, kmín, kostičky cibule a oba pokrájené sýry.
    Dobře vše promícháme.

  • Zředíme 6 až 8 polévkovými lžicemi piva.
  • Pokud chceme řidší konzistenci, která se bude blížit spíše dipu, klidně 2 až 3 polévkové lžíce piva přidáme.

  • Podle chuti přisolíme a opepříme, vmícháme nasekanou pažitku.
  • Necháme v chladu rozležet, ideálně do druhého dne.
    Obazdu podáváme namazanou na pečivu, můžeme si v ní namáčet preclíky.


TIP!   A pro milovníky pikantních sýrů je tu ještě něco výraznějšího - Salát z olomouckých syrečků

Žádné komentáře:

Okomentovat