čtvrtek 5. ledna 2012

Vepřové maso

Rozdělení vepřového masa




Hlava
  -  vaření (ovar)
  -  do zabijačkových specialit (jelita, tlačenka, jitrnice, prejt)

Lalok
  -  vaření (ovar)
  -  do zabijačkových specialit (jelita, tlačenka, jitrnice, prejt)

Plec 
  -  pečení (vepřová pečeně, moravský vrabec ....)
  -  dušení (závitky, guláše, čína ....)
  -  mletí (sekaná, karbanátky)

Krkovička
  -  pečení (vepřová pečeně)
  -  smažení (řízky)
  -  dušení (plátky přírodní, na houbách ....)
  -  opékání
  -  uzení
  -  grilování

Bok  
  -  pečení (rolády, plněný ....)
  -  mletí (sekaná)
  -  dušení (závitky, guláše ....)
  -  uzení

Panenka
  -  minutky (medailonky)
  -  pečení (s bylinkami, protýkaná, plněná ....)
  -  grilování

Pečeně (kotleta, karé)
  -  pečení
  -  smažení (řízky)
  -  dušení (plněné kotlety, přírodní, se zeleninou, ....)
  -  minutky
  -  grilování
  -  uzení

Kýta
  -  pečení (plněná vepřová pečeně, rolády, ....)
  -  smažení (řízky)
  -  dušení (závitky, guláše, čína, ....)
  -  minutky
  -  uzení

Kolena
  -  vaření
  -  pečení
  -  uzení
  -  grilování

Nožičky
  -  vaření
  -  zabijačkové speciality 




A ještě jednou podrobněji



  1. krkovička
  2. lalok
  3. plec (ramínko)
  4. přední koleno
  5. přední a zadní nožka
  6. hřbetní sádlo
  7. pečeně (kotleta, karé)
  8. panenská pečeně (panenka, panenská svíčková)
  9. bůček
  10. špička
  11. ořech
  12. svrchní a spodní šál
  13. zadní koleno

3 komentáře:

  1. Děkuji za přehled masa :)
    To se hodí ;)

    Také teda obdivuji ilustrace, moc hezky ztvárněné prasátko a kravička :)

    Šárka

    OdpovědětVymazat
  2. tohle je moc užtečná věc, díky, hodí se něco vědět o tom, co jíte

    OdpovědětVymazat