sobota 14. listopadu 2015

Ořechový dort

Ořechový dort


Rozpis pro kulatou otvírací formu o průměru 23 centimetrů.
Upravený recept podle Marry Berry.

  • 460 g jader vlašských ořechů (340 + 120)
  • 150 g cukru krupice (100 + 50)
  • 5 vajec
  • 50 g polohrubé mouky
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • 1 čajová lžička kypřicího prášku do pečiva 
  • 2 polévkové lžíce slunečnicového oleje
  • 1 polévková lžíce lemon curdu nebo marmelády
  • 1 polévková lžíce rumu nebo likéru
  • 600 ml smetany ke šlehání (33 a více procent) - 3 kelímky 
  • 30 g cukru moučky
  • půlka citronu
  • 1 polévková lžíce oleje a 2 polévkové lžíce hrubé mouky na vymazání a vysypání formy

Jak na to  

- 340 g ořechů namlít najemno, 120 g nasekat hruběji
- oddělit bílky a žloutky
- žloutky s olejem a 100 g cukru utřít
- jemně mleté ořechy smíchat s práškem do pečiva a moukou
- šlehat bílky, postupně přidávat 50 g cukru, ušlehat tuhý sníh
- smíchat žloutky a jemně mleté ořechy, postupně jemně spojit se sněhem
- péct cca 45 minut ve vymazané a vysypané formě při 160 °C
- ušlehat šlehačku s cukrem moučkou, část odložit do zdobicího sáčku na závěrečné zdobení
- korpus 2x rozkrojit, obě patra potřít lemon curdem/marmeládou smíchaným s likérem/rumem, potřít šlehačkou
- potřít šlehačkou povrch dortu, nanést hruběji sekané ořechy, dozdobit
.


Formu vymažeme olejem a vysypeme hrubou moukou.
340 gramů jader vlašských ořechů nasekáme nebo nastrouháme najemno, 120 gramů nasekáme hruběji.

Ořechy najemno namleté a hruběji nasekané.

Hrubě mleté odložíme stranou na závěrečné zdobení.
Připravíme 2 mísy, jednu vytřeme rozpůleným citronem.
Mouku prosejeme, smícháme s kypřicím práškem do pečiva a s jemně namletými ořechy.
Opatrně rozklepneme vajíčka, oddělíme žloutky a bílky. Do mísy vytřené citronem dáváme bílky, do druhé žloutky.
Oddělujeme zvlášť opatrně, aby v bílcích nebyl ani kousek žloutku a sníh se bez problémů ušlehal.

Zapneme troubu, nastavíme na 160 °C.

Ke žloutkům přidáme 2 polévkové lžíce slunečnicového oleje a 100 gramů cukru. Okolo 4 minut třeme na nižší rychlost elektrickým šlehačem. Žloutky se lehce napění a jejich barva znatelně zesvětlá.

Žloutky s cukrem na začátku tření a po cca 4 minutách.

K bílkům přidáme sůl, důkladně umytými metličkami začneme šlehat sníh. Asi po 5 minutách se začnou tvořit měkké špičky, nepřestáváme šlehat, po částech přisypáváme 50 gramů cukru. Došleháme dotuha.
Po vytažení metliček vytvoří sníh ostré špičky.


Ke zpracovaným žloutkům vmícháme ořechy, vznikne poměrně hutná hmota.
Po částech zlehka zapracujeme ušlehaný sníh.
Nejdříve přidáme 2 lžíce sněhu, pořádně zamícháme, aby směs nebyla tak tuhá a pak už velice zlehka vmícháme po částech zbytek sněhu.


Naplníme do formy, dáme péct.
Než se dort upeče, dáme do lednice dobře umyté šlehací metličky i mísu, ve které budeme šlehačku připravovat. I smetany necháme v chladnu do poslední chvíle. 
Nízká teplota zaručí dobré ušlehání.
Po přibližně 45 minutách by měl být korpus upečený. Vyzkoušíme špejlí. Zapíchneme do středu, po vytažení musí být čistá, nesmějí na ní ulpět kousky těsta.
Upečený korpus necháme na mřížce vychladnout.


V misce smícháme lemon curd nebo marmeládu s rumem nebo likérem.
K marmeládě můžeme použít jakýkoliv likér nebo rum. V případě lemon curdu použijeme rum nebo Limoncelo, aby se chutě navzájem netloukly.
Do studené mísy nalijeme smetany, smícháme s cukrem moučkou a šlehačem ušleháme tuhou šlehačku.
Část, zhruba jednu pětinu, odložíme stranou.
Můžeme rovnou nandat do zdobicího sáčku.
Dort dvakrát prořízneme, spodní patro potřeme polovinou směsi curdu/ marmelády a naneseme část šlehačky. Přiklopíme prostřední patro a opět natřeme stejně jako spodní plát, posadíme poslední kolo korpusu. To potřeme pouze šlehačkou, stejně tak boky.
Nyní přijdou na řadu hruběji mletá jádra ořechů. Část dáme stranou, zbytek po celém obvodu jemně přimáčkneme do šlehačky.
Na závěr odloženou šlehačkou a ořechy ozdobíme vršek dortu.
Uchováme v chladu.






TIP!  Pokud korpus ještě není upečený, ale na povrchu příliš tmavne, přikryjeme alobalem.

TIP!!  Dort můžeme připravit z polovičního množství. Korpus pak nerozřízneme, jen na povrchu potřeme lemon curdem nebo marmeládou a ozdobíme šlehačkou.

TIP!!!  Lemon curd lze koupit v prodejnách Mark & Spencer nebo v Tescu.
Nebo si ho můžeme vyrobit sami.
Šťávu ze 4 citronů smícháme s cca 150 gramy cukru, 4 žloutky a jemně nastrouhanou kůrou z jednoho citronu. Ve vodní lázni za neustálého prošlehávání zahříváme do zhoustnutí. Odstavíme, vmícháme cca 60 gramů másla nakrájeného na menší kousky. Mícháme do rozpuštění, necháme vychladnout, občas promícháme, aby povrch neokoral.

Přejít na seznam receptů



2 komentáře:

  1. To je nádhera!!! Hned jak budu mít příležitost, tak ho vyzkouším. Děkuji za další parádní recept a vůbec za tyhle stránky :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Veroniko,
      děkuji moc za milá slova, je to radost číst Váš komentář :)
      Pokud jste u vás doma "ořechoví", tak určitě vyzkoušejte. Tenhle putoval na oslavu a sklidil velký úspěch.
      Budu ráda, když pak napíšete!
      Díky :)

      Vymazat