pondělí 20. dubna 2020

Vepřová směs na kari a hořčici

Vepřová směs na kari a hořčici


  • 1300 g vepřové plece nebo kýty
  • 670 g sterilizovaného leča (1 sklenice)
  • 300 ml vývaru nebo vody
  • 150 g cibule
  • 70 g plnotučné hořčice (3 polévkové lžíce)
  • 50 g silnostěnné papriky
  • 50 g sádla
  • 5 g kari koření (1 polévková lžíce)
  • 4 větší stroužky česneku
  • 3 polévkové lžíce sójové omáčky
  • sůl, kmín, pepř


Jak na to  

- na sádle osmažit cibuli, nasypat nakrájené maso, krátce orestovat do hněda, přidat česnek
- vmíchat sůl, pepř, kmín a kari koření
- přilít sójovou omáčku, vmíchat hořčici, pár vteřin restovat
- podlít 150 ml vody/vývaru, okolo 20 minut dusit doměkka
- přidat zeleninové lečo a 150 ml vody/vývaru
- povařit do zhoustnutí, vmíchat nakrájenou papriku
.

Příprava

  • Maso opláchneme studenou vodou.
  • Dobře ho osušíme a nakrájíme na nudličky nebo kostky.

  • Sloupnutou cibuli pokrájíme na kostičky nebo proužky.
  • Oloupané stroužky česneku na plátky.
    Opláchnutou papriku na tenké proužky.


Orestování cibule a masa

  • V hrnci nebo v hlubší pánvi rozehřejeme sádlo.
  • Pokud nemáme, klidně použijeme slunečnicový olej.
    Přidáme cibuli, okolo 10 minut ji na mírném plameni promícháváme.

  • Zvýšíme teplotu.
  • Nasypeme pokrájené maso, zprudka krátce ho opečeme dohněda.
    Vmícháme plátky česneku.
    V případě, že máme k dispozici jen menší pánev, maso restujeme po částech, aby neleželo na sobě. To by se neopékalo, ale dusilo.


Podušení

  • Jakmile se vyvaří všechna voda, kterou opečené kousky masa pustily, což bude trvat tak 4 minuty, teplotu snížíme na střední plamen.
  • Vmícháme vrchovatou čajovou lžičku soli, zarovnanou pepře a kmínu a polévkovou lžíci kari koření.
    Kari předem ochutnáme, některé směsi mohou být velmi ostré.

  • Maso zalijeme sójovou omáčkou, promícháme.
  • Přidáme hořčici, 10 až 15 vteřin restujeme.
    Přilijeme 150 mililitrů teplého vývaru nebo vody.
    Přivedeme k varu.

  • Teplotu stáhneme na minimum, zakryjeme poklicí.
  • Za občasného promíchání dusíme okolo 20 minut do změknutí masa.
    Maso pokrájené na větší kostky bude ke změknutí potřebovat pár minut navíc.


Dokončení

  • K masu vmícháme celý obsah sklenice s lečem.
  • Do sklenice nalijeme 150 mililitrů teplého vývaru nebo vody, přilijeme do hrnce.
    Bez zakrytí, na středním plameni promícháváme do požadované hustoty.
    Za zhruba 5 minut bude hotovo.

  • Tak minutu dvě před vypnutím do směsi vmícháme nakrájené proužky papriky.
  • Proužky papriky můžeme předem zprudka opéct na suché pánvi, získají intenzivní chuť.

Vepřovou směs na kari a hořčici podáváme s rýží, těstovinami, bramborem, pečivem...
Na talíři ji můžeme doplnit kopečkem zakysané smetany.







Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat