- 1300 g vepřové plece nebo kýty
- 670 g sterilizovaného leča (1 sklenice)
- 300 ml vývaru nebo vody
- 150 g cibule
- 70 g plnotučné hořčice (3 polévkové lžíce)
- 50 g silnostěnné papriky
- 50 g sádla
- 5 g kari koření (1 polévková lžíce)
- 4 větší stroužky česneku
- 3 polévkové lžíce sójové omáčky
- sůl, kmín, pepř
Jak na to
- na sádle osmažit cibuli, nasypat nakrájené maso, krátce orestovat do hněda, přidat česnek
- vmíchat sůl, pepř, kmín a kari koření
- přilít sójovou omáčku, vmíchat hořčici, pár vteřin restovat
- podlít 150 ml vody/vývaru, okolo 20 minut dusit doměkka
- přidat zeleninové lečo a 150 ml vody/vývaru
- povařit do zhoustnutí, vmíchat nakrájenou papriku
.
- na sádle osmažit cibuli, nasypat nakrájené maso, krátce orestovat do hněda, přidat česnek
- vmíchat sůl, pepř, kmín a kari koření
- přilít sójovou omáčku, vmíchat hořčici, pár vteřin restovat
- podlít 150 ml vody/vývaru, okolo 20 minut dusit doměkka
- přidat zeleninové lečo a 150 ml vody/vývaru
- povařit do zhoustnutí, vmíchat nakrájenou papriku
.
Příprava
- Maso opláchneme studenou vodou. Dobře ho osušíme a nakrájíme na nudličky nebo kostky.
- Sloupnutou cibuli pokrájíme na kostičky nebo proužky. Oloupané stroužky česneku na plátky.
Opláchnutou papriku na tenké proužky.
Orestování cibule a masa
- V hrnci nebo v hlubší pánvi rozehřejeme sádlo. Pokud nemáme, klidně použijeme slunečnicový olej.
Přidáme cibuli, okolo 10 minut ji na mírném plameni promícháváme.
- Zvýšíme teplotu. Nasypeme pokrájené maso, zprudka krátce ho opečeme dohněda.
Vmícháme plátky česneku.
V případě, že máme k dispozici jen menší pánev, maso restujeme po částech, aby neleželo na sobě. To by se neopékalo, ale dusilo.
Podušení
- Jakmile se vyvaří všechna voda, kterou opečené kousky masa pustily, což bude trvat tak 4 minuty, teplotu snížíme na střední plamen. Vmícháme vrchovatou čajovou lžičku soli, zarovnanou pepře a kmínu a polévkovou lžíci kari koření.
Kari předem ochutnáme, některé směsi mohou být velmi ostré.
- Maso zalijeme sójovou omáčkou, promícháme. Přidáme hořčici, 10 až 15 vteřin restujeme.
Přilijeme 150 mililitrů teplého vývaru nebo vody.
Přivedeme k varu.
- Teplotu stáhneme na minimum, zakryjeme poklicí. Za občasného promíchání dusíme okolo 20 minut do změknutí masa.
Maso pokrájené na větší kostky bude ke změknutí potřebovat pár minut navíc.
Dokončení
- K masu vmícháme celý obsah sklenice s lečem. Do sklenice nalijeme 150 mililitrů teplého vývaru nebo vody, přilijeme do hrnce.
Bez zakrytí, na středním plameni promícháváme do požadované hustoty.
Za zhruba 5 minut bude hotovo.
- Tak minutu dvě před vypnutím do směsi vmícháme nakrájené proužky papriky. Proužky papriky můžeme předem zprudka opéct na suché pánvi, získají intenzivní chuť.
Vepřovou směs na kari a hořčici podáváme s rýží, těstovinami, bramborem, pečivem...
Na talíři ji můžeme doplnit kopečkem zakysané smetany.
Přejít na seznam receptů
Žádné komentáře:
Okomentovat