pátek 19. srpna 2011

Kynutý koláč

Kynutý koláč s povidly a tvarohem



Pečeno na plechu o rozměrech cca 30 x 40 centimetrů.

Těsto 
  • 300 g polohrubé mouky
  • 2 polévkové lžíce cukru krupice
  • 20 g droždí (půl kostky)
  • 200 ml mléka
  • 1 žloutek
  • 50 g másla nebo Hery
  • 1 čajová lžička šťávy z citronu
  • kůra z citronu
  • špetka soli 

Tvarohová náplň
  • 250 g tvarohu 
  • 1 žloutek
  • 2 polévkové lžíce cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • kůra z citronu
  • 2 polévkové lžíce rumu

Drobenka
  • 60 g másla
  • 150 g polohrubé mouky
  • 50 g cukr krystal nebo krupice

Povidla

Jak na to  

- ve vlažném mléce rozmíchat lžíci cukru a mouky, rozdrobit droždí, nechat vzejít kvásek
- mouku zpracovat se solí, cukrem, citronovou šťávou a kůrou, kváskem, žloutkem a máslem
- nechat hodinu kynout
- rozválet na plát, přenést na máslem vymazaný plech, nechat 10 minut kynout
- nanést tvarohovou náplň a povidla, posypat drobenkou
- péct 10 minut při 180 °C, dalších 20 - 25 minut při 150 °C
.

Mléko zahřejeme na tělovou teplotu, přidáme 1 lžíci cukru a 1 lžíci mouky.
Okolo 10 minut necháme vzejít kvásek.
Kvásek je hotový, když se droždí na hladině mléka spojí v souvislou vrstvu a na několika místech se vzdouvá.


Rozpustíme máslo, necháme vychladnout.
Do mísy prosejeme mouku.
Tento krok zvláště u kynutých těst nikdy nevynecháme. Mouku prosetím provzdušníme, těsto bude lépe kynout.
Přidáme cukr, trochu kůry z dobře omytého citronu a půl kávové lžičky soli.
Promícháme, přilijeme kvásek, žloutek, 1 lžičku šťávy z citronu a nakonec rozpuštěné vlažné máslo.
Kousek na dně necháme na vymazání plechu. 
Dobře zpracujeme na hladké těsto.
Nejdříve můžeme použít ruční hnětač, ale to nejdůležitější musíme udělat vařečkou.
Hmotu postupně po kouskách "přemisťujeme" z jedné strany mísy na druhou.
Vařečku uchopíme prohlubní k sobě a těsto nadzdvihujeme, abychom do něho dostali co nejvíce vzduchu.
Místo zpracování vařečkou můžeme těsto 10 - 15 minut hníst rukama na pracovní desce
Správné těsto je hladké, dělají se bubliny, při zpracování "mlaská". Konzistencí ne příliš tuhé, vláčné.


Lehce poprášíme moukou, aby neokoralo, zakryjeme utěrkou, aby nechladlo a necháme přibližně 1 hodinu při pokojové teplotě kynout.
Po správném vykynutí by těsto mělo zdvojnásobit svůj objem, být hladké, lesklé a pružné. Když do něj uděláme prstem důlek, ihned se vyrovná.



Těsto vyndáme z mísy na moukou poprášenou pracovní desku a válečkem lehce rozválíme na obdélník velký jako plech, ve kterém budeme péct.
Plech vymažeme zbytkem rozpuštěného másla a pomocí válečku na něho přeneseme těsto.
Plát namotáme na váleček, přeneseme nad plech, rozmotáme, urovnáme.
Necháme ještě 10 minut kynout.



Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.

Připravíme tvaroh a drobenku.
V misce dobře smícháme tvaroh s cukrem, vanilkovým cukrem, nastrouhanou citronovou kůrou, žloutkem a rumem.
Na drobenku v jiné míse smícháme mouku, cukr a nerozpuštěné máslo. Rukou promačkáváme, dokud se všechny složky nepropojí na sypkou hmotu.
Těsto pomažeme povidly a tvarohem, posypeme drobenkou, dáme péct.
Po 10 minutách stáhneme teplotu na 150 °C, pečeme dalších 20 - 25 minut.





TIP!  Místo povidel a tvarohu můžeme použít třeba švestky nebo jiné ovoce. Nebo můžeme vynechat povidla, těsto potřít tvarohem a pak přidat ovoce.

TIP!!  Pro lepší chuť a vůni potřeme kraje upečeného teplého koláče rozpuštěným máslem.


Přejít na seznam receptů

    4 komentáře:

    1. Skvělý recept, děkuji! :)

      OdpovědětVymazat
      Odpovědi
      1. Já děkuji za milý komentář! Mám radost, že chutnalo :)

        Vymazat
      2. Kazde kynute testo 45r.pecu bez vajicek,ci zloutku a kolace,buchty.. atd jsou vlacnejsi a mekke i dalsi dny,je to stary trik od praprababicky a milionkrat pochvaleny,to jen k tomu,i od tchyni,ze lepsi testo nejedla,Vas kolac je urcite take uzasny..

        Vymazat
      3. Moc děkuji za komentář a popsání zkušeností. Rozhodně bez žloutku vyzkouším!
        Díky!

        Vymazat