pátek 19. srpna 2011

Kynutý koláč

Kynutý koláč s povidly a tvarohem



Pečeno na plechu o rozměrech cca 30 x 40 centimetrů.

Těsto 
  • 300 g polohrubé mouky
  • 2 polévkové lžíce cukru krupice
  • 20 g droždí (půl kostky)
  • 200 ml mléka
  • 1 žloutek
  • 50 g másla nebo Hery
  • 1 čajová lžička šťávy z citronu
  • kůra z citronu
  • špetka soli 

Tvarohová náplň
  • 250 g tvarohu 
  • 1 žloutek
  • 2 polévkové lžíce cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • kůra z citronu
  • 2 polévkové lžíce rumu

Drobenka
  • 60 g másla
  • 150 g polohrubé mouky
  • 50 g cukr krystal nebo krupice

Povidla

Jak na to  

- ve vlažném mléce rozmíchat lžíci cukru a mouky, rozdrobit droždí, nechat vzejít kvásek
- mouku zpracovat se solí, cukrem, citronovou šťávou a kůrou, kváskem, žloutkem a máslem
- nechat hodinu kynout
- rozválet na plát, přenést na máslem vymazaný plech, nechat 10 minut kynout
- nanést tvarohovou náplň a povidla, posypat drobenkou
- péct 10 minut při 180 °C, dalších 20 - 25 minut při 150 °C
.

Kvásek

Nejdříve připravíme kvásek.
Mléko zahřejeme na tělovou teplotu, vypneme.

Do zahřátého mléka vmícháme jednu lžíci cukru a jednu lžíci mouky.
Nasypeme rozdrobené droždí.

Za přibližně 10 minut kvásek vzejde, bude hotový.
Kvásek je hotový, když se droždí na hladině mléka spojí v souvislou vrstvu a na několika místech se vzdouvá.


Zpracování těsta a kynutí

V hrnku na velice mírném plameni rozpustíme máslo.
Odstavíme, necháme vychladnout.

Do mísy prosejeme mouku.
Tento krok zvláště u kynutých těst nikdy nevynecháme. 
Mouku prosetím provzdušníme, těsto bude lépe kynout.

Vmícháme cukr, trochu kůry z dobře omytého citronu a půl kávové lžičky soli.
Z citronu strouháme jen tenkou vrchní část žluté kůry, ta bílá, která se schovává po žlutou, je hořká.

Přilijeme kvásek, žloutek, jednu lžičku šťávy z citronu, dobře promícháme.
Nakonec vmícháme rozpuštěné vlažné máslo.
Malé množství rozpuštěného másla necháme na dně hrnku, potřeme s ním plech. 
Tuk vždy patří do těsta jako poslední! Je to proto, že pokud by mouka nasákla nejdříve tuk, ztěžkla by, těsto by nebylo nadýchané.

Dobře zpracujeme hladké těsto.

Nejdříve můžeme použít ruční hnětač, ale to nejdůležitější musíme udělat vařečkou.
Několik minut těsto postupně po kouskách "přemisťujeme" z jedné strany mísy na druhou.
Vařečku uchopíme prohlubní k sobě a těsto nazdvihujeme, abychom do něho dostali co nejvíce vzduchu.
Místo zpracování vařečkou můžeme těsto 10 - 15 minut hníst rukama na pracovní desce. Překládáme, pootáčíme, promačkáváme...

Správné těsto je hladké, dělají se bubliny, při zpracování "mlaská".
Konzistencí vláčné, ne příliš tuhé.

Lehce poprášíme moukou, aby neokoralo, zakryjeme utěrkou, aby nechladlo a necháme přibližně jednu hodinu při pokojové teplotě kynout.

Po správném vykynutí by těsto mělo zdvojnásobit svůj objem, být hladké, lesklé a pružné. Když do něj uděláme prstem důlek, ihned se vyrovná.




Drobenka a náplň

Na tvarohovou náplň v misce dobře smícháme tvaroh s cukrem, vanilkovým cukrem, nastrouhanou citronovou kůrou, žloutkem a rumem.

Na drobenku v jiné míse smícháme mouku, cukr a nerozpuštěné máslo.
Konečky prstů jemně promačkáváme, dokud se všechny složky nepropojí na sypkou hmotu.
Je fajn drobenku před nasypáním na koláč odložit na pár minut do lednice.


Pečení

Plech vymažeme zbytkem rozpuštěného másla.

Nakynuté těsto vyndáme z mísy na moukou jemně poprášenou pracovní desku.
Válečkem lehce rozválíme na obdélník velký jako plech, ve kterém budeme péct.

Na plech přeneseme těsto pomocí válečku.
Plát namotáme na váleček, přeneseme nad plech, rozmotáme, urovnáme. 

Necháme ještě 10 minut zakryté utěrkou kynout na plechu.

Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C. 

Těsto na plechu pomažeme povidly a tvarohem, posypeme drobenkou, dáme péct.
Nebo poklademe ovocem, výborné jsou švestky, ale i meruňky, broskve, rebarbora... 
Ovoce použijeme samotné nebo nejdříve těsto pomažeme tvarohem a pak dáme ovoce.

Po 10 minutách stáhneme teplotu na 150 °C.
Pečeme dalších 20 - 25 minut, okraje koláče a drobenka zezlátnou.

Vyndáme z trouby, upečený horký koláč zakryjeme utěrkou.
Pro lepší chuť a vůni potřeme kraje upečeného koláče ihned po vytažení z trouby rozpuštěným máslem.





Přejít na seznam receptů

    6 komentářů:

    1. Skvělý recept, děkuji! :)

      OdpovědětVymazat
      Odpovědi
      1. Já děkuji za milý komentář! Mám radost, že chutnalo :)

        Vymazat
      2. Kazde kynute testo 45r.pecu bez vajicek,ci zloutku a kolace,buchty.. atd jsou vlacnejsi a mekke i dalsi dny,je to stary trik od praprababicky a milionkrat pochvaleny,to jen k tomu,i od tchyni,ze lepsi testo nejedla,Vas kolac je urcite take uzasny..

        Vymazat
      3. Moc děkuji za komentář a popsání zkušeností. Rozhodně bez žloutku vyzkouším!
        Díky!

        Vymazat
    2. Díky Vám za postup :) vyzkouším

      OdpovědětVymazat
      Odpovědi
      1. Petře,
        děkuji za návštěvu blogu, doufám, že "zkouška" proběhla úspěšně!

        Vymazat