Žampionová omáčka
- 500 g žampionů, ideálně hnědých
- 500 ml drůbežího vývaru
- 100 ml bílého vína
- 80 g cibule
- 40 g másla (25 + 15)
- 35 g polohrubé mouky
- 2 stroužky česneku
- 2 čajové lžičky miso pasty
- 1 čajová lžička tymiánu
- sůl, pepř
Jak na to
- na oleji s kouskem másla 5 minut promíchávat cibuli
- přidat plátky česneku a žampionů, po vyvaření vody lehce orestovat
- na oleji s kouskem másla 5 minut promíchávat cibuli
- přidat plátky česneku a žampionů, po vyvaření vody lehce orestovat
- přisypat mouku, promíchat, po minutě zalít vínem, přivést k varu
- přilít vývar, nasypat tymián, 15 minut na mírném plameni povařit
- přilít vývar, nasypat tymián, 15 minut na mírném plameni povařit
- vmíchat miso pastu, dochutit, ev. zředit, minutu povařit
- vmíchat kousek studeného másla, vypnout
.
.
Ale i sama, bez doprovodu masa, výborně doplní těstoviny, bramborovou kaši, brambory nebo knedlíky.
Příprava
Sloupnutou cibuli nakrájíme na kostičky.
Oloupané stroužky česneku dlaní zmačkneme a nakrájíme na plátky.
Pokud je potřeba, žampiony očistíme a opláchneme.
Necháme je v cedníku nebo na utěrce okapat, nakrájíme je na plátky.
Orestování, zahuštění a povaření
- V hlubší pánvi zahřejeme olej a 25 gramů másla. Přidáme nakrájenou cibuli, na mírném plameni ji okolo 5 minut restujeme.
- Přisypeme plátky česneku a žampionů. Okolo 10 minut opatrně promícháváme.
Voda, kterou pustily houby se vyvaří, žampiony se začnou lehce opékat.
Zvýšíme teplotu, zhruba po minutě začnou plátky chytat zlatavý nádech.
Ještě minutu restujeme.
- Snížíme teplotu, přisypeme mouku, opatrně minutu mícháme. Zalijeme vínem, přivedeme k varu.
Vařečkou uvolníme všechny přípeky ze stěn a dna pánve.
Přilijeme vývar, nasypeme tymián, opět přivedeme k varu.
Na mírném plameni 15 minut povaříme.
Dokončení
Do hrnku nebo misky odebereme pár lžic omáčky.
Vidličkou v ní rozmícháme miso pastu, vlijeme zpět do hrnce.
Podle chuti přisolíme, opepříme.
Pokud je potřeba, omáčku naředíme přidáním několika lžic vývaru.
Minutu povaříme.
Vmícháme patnáctigramový kousek studeného másla, vypneme.
Podáváme s masovými plátky nebo v bezmasém podání s bramborovou kaší, těstovinami či knedlíky.
Porce posypeme čerstvými lístky tymiánu.
TIP! Miso pastu můžeme nahradit vmícháním jedné až tří lžiček sójové omáčky smíchané s jednou až třemi lžičkami rybí omáčky.
TIP! Výborná je i smetanová varianta. Před vypnutím do omáčky vmícháme smetanu.
Místo žampionů lze použít jakékoliv houby, klidně i sušené.
Žádné komentáře:
Okomentovat