čtvrtek 2. února 2012

Závin z kynutého těsta

Tvarohový závin z kynutého těsta zadělávaného s majonézou


  • 500 g hladké mouky
  • 4 polévkové lžíce cukru krupice  (80 g)
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1/2 čajové lžičky soli (4 g)
  • 2 žloutky
  • 250 ml mléka
  • 42 g droždí (1 kostka)
  • 100 ml majonézy 
  • citronová  kůra
  • 40 g másla (na potření)
  • 2 polévkové lžíce rumu (na potření)

Tvarohová náplň
  • 500 g tvarohu
  • 120 g cukru krupice
  • 2 sáčky vanilkového cukru
  • 2 žloutky
  • citronová kůra
  • 2 centilitry rumu
  • 20 g rozinek

    Jak na to  

    - v mírně zahřátém mléce s malým množstvím cukru a mouky rozdrobit droždí, nechat vzejít kvásek
    - prosát mouku, zpracovat se solí, cukrem, citronovou kůrou, kváskem, mlékem, žloutky a majonézou
    - dobře prohnětené těsto nechat v teple 60 minut kynout
    - vykynuté těsto rozdělit na půlku, vyválet, potřít náplní, zabalit, nechat 10 minut kynout
    - potřít rozpuštěným máslem, péct 10 minut na 180 °C, snížit teplotu na 150 °C, dopéct 30 - 40 minut
    - po vytažení z trouby potřít máslem smíchaným s rumem
    .

    Nejdříve dáme do hrnku rozinky, zalijeme rumem. Před přidáním na tvaroh budou mít čas změknout a nasáknou vůni rumu.

    Připravíme kvásek.
    Lehce zahřejeme 200 mililitrů mléka na teplotu okolo 37 °C, vyzkoušíme prstem.
    Vmícháme čajovou lžičku mouky a čajovou lžičku cukru, promícháme, nasypeme rozdrobené droždí.
    Do 15 minut se droždí na hladině spojí v souvislou, na několika místech se vzdouvající vrstvu.
    Mouku prosejeme do mísy.
    Prosátí u kynutých těst nikdy nevynecháme, mouka se provzdušní a těsto bude lépe kynout.
    Osolíme, osladíme a přidáme nastrouhanou kůru z dobře omytého citronu.
    Strouháme pouze vrchní žlutou část, spodní bílá je nahořklá. 
    Vše promícháme.
    K mouce postupně vmícháme kvásek, žloutky rozmíchané ve zbylých 50 mililitrech mléka a majonézu. Důkladně zpracujeme.
    Na začátku můžeme využít ruční hnětač, na závěr použijeme vařečku. Vařečkou otočenou prohlubní k sobě těsto co nejvíce nadzdviháváme a po částech přemisťujeme z jedné strany mísy na druhou.
    Těsto tím provzdušníme a usnadníme kynutí.
    Hotové těsto lehce poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou nebo ubrouskem, necháme hodinu v teple nakynout.


    Mezitím si připravíme tvarohovou náplň.
    Tvaroh, cukr, vanilkový cukr a citronovou kůru rozmícháme dohladka.
    Na náplně do pečení je rozhodně lepší použít tvaroh balený v alobalu. Má pevnější konzistenci. 
    Pokud zrovna máme po ruce pouze ten ve vaničce a je příliš řídký, zahustíme ho. Můžeme použít buď pár najemno rozdrobených piškotů nebo na pánvi rozpustíme 10 g másla a lehce na něm opražíme 1 - 2 polévkové lžíce strouhanky.

    Vykynuté těsto, které přibližně 2x zvětšilo objem, přendáme na pracovní desku, rozdělíme na poloviny.


    Rozválíme do obdélníku.
    Rozetřeme polovinu tvarohové náplně, posypeme namočenými rozinkami. Necedíme je, nabíráme lžičkou nebo vidličkou.
    Rum, kterým pokapeme náplň, rozhodně nebude na škodu.


    Dobře zabalíme, položíme na plech na pečicí papír nebo pečicí folii.
    Pokud ani jedno nemáme, potřeme plech rozpuštěným máslem.
    Stejným způsobem zpracujeme i druhou polovinu těsta.
    Zakryjeme utěrkou, necháme ještě 10 minut kynout.

    Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.

    V hrnku na mírném plameni rozpustíme 40 gramů másla, před vložením do trouby záviny potřeme.


    Po 10 minutách snížíme teplotu na 150 °C a pečeme dalších 30 - 40 minut dozlatova.
    Zbylé rozpuštěné máslo smícháme se 2 polévkovými lžícemi rumu a ihned po vytažení z trouby záviny potřeme.
    Před podáváním pocukrujeme moučkovým cukrem.



    TIP!  Záviny můžeme také připravit s náplní makovou, povidlovou, ořechovou ....



    TIP!!  Toto těsto můžeme použít také místo klasického těsta na buchty nebo na koláče. Vydrží dlouho vláčné.

    Přejít na seznam receptů

    Žádné komentáře:

    Okomentovat