čtvrtek 2. února 2012

Závin z kynutého těsta

Závin z kynutého těsta zadělávaného s majonézou



Těsto

  • 500 g hladké mouky
  • 4 polévkové lžíce cukru krupice (80 g)
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1/2 čajové lžičky soli (4 g)
  • 2 žloutky
  • 250 ml mléka
  • 42 g droždí (1 kostka)
  • 100 ml majonézy 
  • citronová  kůra
  • 40 g másla (na potření)
  • 2 polévkové lžíce rumu (na potření)


Tvarohová náplň

  • 500 g tvarohu (lepší je balený v alobalu)
  • 120 g cukru krupice
  • 2 sáčky vanilkového cukru
  • 2 žloutky
  • citronová kůra
  • 2 centilitry rumu
  • 20 g rozinek

    Jak na to  

    - v mírně zahřátém mléce s malým množstvím cukru a mouky rozdrobit droždí, nechat vzejít kvásek
    - prosít mouku, zpracovat se solí, cukrem, citronovou kůrou, kváskem, mlékem, žloutky a majonézou
    - dobře prohnětené těsto nechat v teple 60 minut kynout
    - vykynuté těsto rozdělit na půlku, vyválet, potřít náplní, zabalit, nechat 10 minut kynout
    - potřít rozpuštěným máslem, péct 10 minut na 180 °C, snížit teplotu na 150 °C, dopéct 30 - 40 minut
    - po vytažení z trouby potřít máslem smíchaným s rumem
    .

    Příprava a kvásek

    Nejdříve nasypeme do hrnku rozinky, zalijeme je rumem.
    Před přidáním na tvarohovou náplň budou mít čas změknout a také nasají vůni rumu.

    Na kvásek lehce zahřejeme 200 mililitrů mléka na teplotu okolo 37 °C.
    Vyzkoušíme prstem.
    Vmícháme čajovou lžičku mouky a čajovou lžičku cukru, promícháme.
    Nasypeme rozdrobené droždí.

    Za 10 - 15 minut se droždí na hladině spojí v souvislou, na několika místech se vzdouvající vrstvu.


    Těsto a kynutí

    Mouku prosejeme do mísy.
    Prosátí u kynutých těst nikdy nevynecháme, mouka se provzdušní a těsto bude lépe kynout. 

    Osolíme, osladíme a přidáme nastrouhanou kůru z dobře omytého citronu.
    Strouháme pouze vrchní žlutou část, spodní bílá je nahořklá. 
    Vše promícháme.

    K mouce postupně vmícháme vykynutý kvásek, žloutky rozmíchané ve zbylých 50 mililitrech mléka a majonézu.
    Důkladně zpracujeme.

    Na začátku můžeme využít ruční hnětač, na závěr použijeme vařečku.
    Vařečkou otočenou prohlubní k sobě těsto co nejvíce nadzdviháváme a po částech přemisťujeme z jedné strany mísy na druhou.
    Těsto tím provzdušníme a usnadníme kynutí.

    Nepřestáváme, dokud nebudeme mít hladké pružné těsto.

    Pokud je boj s vařečkou příliš vysilující, přendáme těsto na pracovní desku a lehce pomoučněnou rukou dobře hněteme.
    Těsto překládáme a dlaní promačkáváme, stále dokola.
    Než se povede vypracovat hladké těsto, může to trvat i více než 10 minut!

    No, a pokud máme kuchyňský robot s hnětacími nástavci, je vyhráno.
    Práci udělá za nás.

    Hotové těsto lehce poprášíme moukou, aby neokoralo, zakryjeme utěrkou, aby nechladlo.
    Necháme při pokojové teplotě okolo hodiny na místě bez průvanu nakynout.


    Tvarohová náplň

    Chvilku předtím, než začneme zpracovávat nakynuté těsto, připravíme tvarohovou náplň.

    Nastrouháme jednu až dvě čajové lžičky kůry z dobře omytého citronu.
    Strouháme jen žlutou část kůry, ta bílá je hořká! 

    Tvaroh dáme do mísy, přisypeme cukr, vanilkový cukr a citronovou kůru.
    Žloutky lehce prošleháme vidličkou, nalijeme je k tvarohu.
    Rozmícháme dohladka.

    Na náplně do pečení je rozhodně lepší použít tvaroh balený v alobalu, má pevnější konzistenci. 
    Pokud zrovna máme po ruce pouze ten ve vaničce a je příliš řídký, zahustíme ho. 
    Můžeme použít pár najemno nastrouhaných piškotů, které vmícháme k tvarohu.
    Nebo na pánvi rozpustíme 10 g másla a lehce na něm opražíme 1 - 2 polévkové lžíce strouhanky.
    Příliš řídký tvaroh také můžeme několik desítek minut před použitím nechat vykapat.


    Naplnění a upečení

    Vykynuté těsto, které přibližně 2x zvětšilo objem, přendáme na pracovní desku, rozdělíme ho na poloviny.

    Každou půlku rozválíme do obdélníku, potřeme tvarohovou náplní a posypeme namočenými rozinkami.
    Rozinky necedíme, nabíráme je lžičkou nebo vidličkou. 
    Rum, kterým pokapeme náplň rozhodně nebude na škodu.

    Dobře zabalíme, položíme na plech na pečicí papír nebo pečicí folii.
    Pokud ani jedno nemáme, potřeme plech rozpuštěným máslem.

    Zakryjeme utěrkou, necháme ještě 10 minut kynout.

    Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.

    V hrnku na mírném plameni rozpustíme 40 gramů másla.
    Odstavíme, necháme lehce zchladnout.

    Záviny před vložením do dobře rozehřáté trouby potřeme rozpuštěným máslem.

    Po 10 minutách pečení snížíme teplotu na 150 °C.
    Pečeme dalších přibližně 30 minut dozlatova.

    Zbylé rozpuštěné máslo smícháme se 2 polévkovými lžícemi rumu a ihned po vytažení z trouby záviny potřeme.
    Před podáváním pocukrujeme moučkovým cukrem.





    TIP!  Záviny můžeme také připravit s náplní makovou, povidlovou, ořechovou...


    TIP!  Toto těsto můžeme použít místo klasického těsta na buchty nebo na koláč.
    Vydrží dlouho vláčné.


    Přejít na seznam receptů

    Žádné komentáře:

    Okomentovat