středa 11. dubna 2012

Jednohubky z mletého masa

Jednohubky z mletého masa


  • 1000 g mletého masa 
  • 2 vejce
  • 3 polévkové lžíce strouhanky
  • 50 ml mléka
  • 3 čajové lžičky sušeného česneku
  • 3 čajové lžičky soli
  • 3 čajové lžičky mletého pepře
  • 1 - 2 čajové lžičky chilli koření
  • slunečnicový olej nebo sádlo na smažení 


Jak na to  

- jemně umleté maso dobře smíchat se všemi ingrediencemi
- tvořit kuličky o průměru cca 3 cm, osmažit
.

Jednohubky výborně doplní pohoštění k vínu nebo pivu. 
Podáváme teplé i studené, doplněné různými dresinky, hořčicí nebo marmeládou.

Maso, ideálně 2/3 hovězího zadního a 1/3 vepřové plece, nameleme co nejjemněji.
Pokud koupíme hotové mleté, stejně ještě doma na mlýnku přemeleme nebo pomocí robota nasekáme sekáčkem

Všechny suroviny důkladně promícháme.
Rukou prohněteme, aby bylo koření rovnoměrně rozložené. Na závěr zpracování párkrát bouchneme směsí na pracovní desku nebo prkýnko.
Vytlačíme tím vzduch, jednohubky se nebudou při smažení trhat.

Je fajn vyzkoušet výslednou chuť na malém vzorku.
Jeden malý kousek směsi osmahneme a ochutnáme. 
V případě potřeby dokořeníme.

Vytvoříme kuličky o průměru maximálně 3 centimetrů.
Na zahřátou pánve nalijeme olej nebo rozpustíme sádlo.
Nalijeme zhruba do výšky 1 - 1,5 centimetru. 

Masové kuličky smažíme 2 - 3 minuty, obracíme, aby byly ze všech stran rovnoměrně propečené.
Po vyndání z pánve na okamžik pokládáme na papírovou utěrku nebo ubrousek, vsákne se přebytečný olej.




TIP!   Výbornou kombinaci zvolíme, použijeme-li jako přílohu k namáčení hustý brusinkový kompot.
Nebo rybíz připravený ve stejné úpravě.

TIP!!   Podle chuti můžeme přidat i jiné koření.
Kari, majoránku, rozmarýn, tymián...
Nebo nasekat čerstvé bylinky.
Pozor, aby byly opravdu velice jemně posekané, do směsi by neměly přijít žádné větší kousky, při smažení by se kuličky trhaly.
Proto ani nedáváme cibuli a česnekem ochutíme pouze sušeným. 

TIP!!!   Pokud je směs málo šťavnatá, přidáme namletou nebo na velice jemno nakrájenou slaninu.

TIP!!!!   Další výbornou přísadou jsou žampiony.
Nameleme je nebo rozsekáme společně s masem.


Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat