pondělí 3. října 2011

Povidlník

Povidlník


Rozpis pro kulatou dortovou formu o průměru 26 centimetrů.

  • 500 g polohrubé mouky
  • 400 g cukru moučky
  • 1 polévková lžíce jedlé sody
  • 3 polévkové lžíce kakaa
  • 1 čajová lžička badyánu
  • 1 čajová lžička skořice
  • 200 g povidel
  • 1 celé vejce a 1 žloutek
  • 200 ml 12% smetany 
  • 200 ml mléka
  • 2 polévkové lžíce rumu
  • 150 g másla
  • 1 polévková lžíce slunečnicového oleje a 2 polévkové lžíce hrubé mouky na vymazání a vysypání formy


Jak na to  

- smíchat prosetou mouku s cukrem, sodou, kakaem, skořicí a badyánem
- dobře promíchat s mlékem, smetanou, povidly, vejcem a žloutkem, rumem a rozpuštěným zchladlým máslem
- nandat do vymazané a vysypané formy, péct 45 minut při 180 °C
- rozkrojit, natřít povidly, pokrýt čokoládovou polevou
.

Výborný vláčný moučník z kategorie rychlých příprav. Vše smíchat, dát do formy, upéct.

Rozpustíme máslo, necháme vychladnout.
Formu lehce potřeme olejem, vysypeme moukou nebo strouhankou.
Mouku, která se nepřichytila na stěny formy vyklepeme, vyhodíme.

Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.

V míse smícháme prosetou mouku, cukr, sodu, kakao, skořici a badyán.
Vmícháme mléko, smetanu, povidla, rum, vejce, žloutek a vychladlé rozpuštěné máslo.
Dobře promícháme.
Pokud máme povidla tužší, odebereme z uvedeného množství mléka přibližně 100 mililitrů, smícháme s povidly a za stálého míchání lehce zahřejeme. Do těsta přidáme až po vychladnutí!
Naplníme do formy, dáme péct.


Po 45 minutách zkontrolujeme.
Špejli zapíchneme do středu, pokud je po vytažení čistá, bez nalepeného těsta, je hotovo.
Po vyndání z trouby propíchneme na několika místech párátkem nebo špejlí.
Přendáme z formy na mřížku, necháme vychladnout.

Po úplném zchladnutí můžeme 1x nebo 2x rozříznout, natřít povidly a dozdobit.
Třeba pokrýt čokoládovou polevou.
Můžeme připravit stejnou jako u Čoka dortu.



Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat