pondělí 13. dubna 2020

Koláč z litého kynutého těsta

Kynutý koláč z jednoduchého litého těsta


Rozpis pro hluboký plech o rozměru 30 x 40 centimetrů.


Těsto

  • 400 g hladké nebo polohrubé mouky
  • 400 ml mléka
  • 140 g cukru krupice
  • 100 g másla nebo Hery
  • 22 g droždí (půl kostky) 
  • 1 žloutek
  • 1 čajová lžička citronové kůry
  • 1 čajová lžička soli (6 g)


Drobenka

  • 140 g hrubé nebo polohrubé mouky
  • 70 g másla
  • 70 g cukru krupice


Náplň

  • ovoce čerstvé, kompotované, mrazené
  • tvaroh, marmeláda, povidla, mák...
  • podle potřeby cukr, vanilkový cukr, skořice 


Jak na to  

- rozpustit máslo, odstavit
- ve vlažném mléce rozmíchat lžičku mouky a cukru, rozdrobit droždí, nechat vzejít kvásek
- mouku smíchat se solí, cukrem a citronovou kůrou
- přidat za stálého prošlehávání kvásek, žloutek a tuk
- nechat cca hodinu kynout
- těsto vylít na plech, rozetřít, nechat ještě 15 - 20 minut kynout
- urovnat ovoce, posypat drobenkou
- péct při 180 °C zhruba 30 minut dozlatova
.

Tenhle jednoduchý a rychlý recept ocení hlavně ti, kteří se kynutého těsta obávají. 
Pro zpracování je fajn použít ruční mixér, ale i vařečkou nebo metličkou to není žádná velká práce. Těsto bude raz dva hotové.


Příprava

Máslo zahříváme na mírném plameni.
Hned jak se rozpustí, odstavíme ho a necháme vychladnout.

Připravíme kvásek.
Do hrnku nalijeme mléko, zahřejeme ho na tělovou teplotu.
Vmícháme do něho jednu čajovou lžičku cukru a jednu čajovou lžičku mouky.
Rozdrobíme droždí, promícháme.
Za zhruba 10 minut bude kvásek vzešlý.
Droždí se na hladině spojí v souvislou, na několika místech se vzdouvající se vrstvu.


Těsto

  • Z vejce oddělíme žloutek.
  • Nastrouháme kůru z dobře omytého citronu.
    Strouháme pouze vrchní žlutou část, ta spodní bílá je hořká.

  • Mouku prosejeme do mísy.
  • Smícháme ji se solí, cukrem a citronovou kůrou.
    Přilijeme kvásek s mlékem, žloutek a rozpuštěné zchladlé máslo.
    Zapneme mixér, pořádně prošleháme, v těstě se začnou dělat bublinky.
    Promíchání vařečkou nebo metličkou bude zpracování těsta trvat o tři nebo čtyři minuty déle.

  • Hladké hustší tekuté těsto v míse lehounce poprášíme moukou a zakryjeme utěrkou.
  • Odložíme ho na místo bez průvanu.
    Při pokojové teplotě necháme zhruba hodinu kynout.


Drobenka

V čisté míse smícháme mouku s cukrem.
Přidáme na kousky pokrájené studené máslo.
Konečky studených prstů vše rychle lehce promačkáváme a spojujeme do drobenky.
Hotovou drobenku zatím odložíme do lednice.


Náplň

Připravíme ovoce.
  • Čerstvé omyjeme a osušíme, větší kusy pokrájíme.
  • Konzervované necháme na cedníku dobře okapat.
  • Mrazené necháme povolit.

Pokud použijeme tvaroh, osladíme ho podle chuti 3 až 4 polévkovými lžícemi cukru a smícháme ho s vajíčkem.
Můžeme do něho vmíchat i vanilkový extrakt nebo cukr a nastrouhanou citronovou kůru nebo šťávu.
A také rozinky namočené v rumu.



Druhé kynutí na plechu

Plech vymažeme kouskem másla.
Mašlovačku smočíme v rozpuštěném nebo vezmeme do ruky kostku másla a plech s ní potřeme.
Na pomazaný plech nalijeme vykynuté těsto.
Rozetřeme ho stěrkou nebo konečky prstů.
Pro snadnější roztáhnutí těsta si prsty lehce smočíme ve vodě nebo v nich promneme malý kousek másla.

Těsto na plechu zakryjeme utěrkou.
Necháme ho ještě 15 až 20 minut na plechu kynout.

Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.


Pečení

Na těsto urovnáme připravené ovoce.
Nebo do něj rozmístíme kopečky tvarohu, máku, povidel, marmelády....
Rovnoměrně posypeme drobenkou.
Pokud použijeme kyselejší ovoce, přisladíme ho cukrem nebo vanilkovým cukrem.
Švestky můžeme poprášit mletou skořicí.

  • Dáme do rozehřáté trouby péct.
  • Za 30 až 35 minut bude upečeno.
Před rozkrájením necháme upečený koláč necháme zchladnout.


TIP!  Místo čerstvého droždí a přípravy kvásku můžeme přímo do mouky vmíchat jeden sáček droždí instantního, tedy zhruba 8 gramů.
Hmotnost balení od různých výrobců se může mírně lišit.









Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat