pondělí 10. října 2011

Zelňačka

Zelňačka neboli kapustnica


  • 250 g oloupaných brambor (2 větší)
  • 200 g uzeného (koleno, plec ..)
  • 500 g kysaného zelí 
  • 50 g oravské nebo anglické slaniny
  • 50 g cibule
  • 30 g celeru
  • 40 g mrkve
  • 50 g sádla nebo 4 polévkové lžíce slunečnicového oleje
  • 30 g sušených hub
  • 100 ml 12% smetany
  • 1 polévková lžíce polohrubé mouky
  • 1 stroužek česneku
  • 2 a půl čajové lžičky soli
  • 1 čajové lžičky kmínu
  • 3 čajové lžičky sladké mleté papriky
  • 2 bobkové listy
  • 5 kuliček nového koření
  • 10 kuliček pepře
  • zakysaná smetana a dobrá klobása na ozdobu na talíři (nemusí být) 


Jak na to  

- uvařit uzené doměkka
- na sádle rozpustit slaninu, přidat cibuli, po chvilce mrkev a celer, orestovat
- vmíchat koření, kysané zelí a zcezené předem namočené sušené houby
- zalít vývarem z uzeného, 30 minut povařit
- zahustit smetanou s rozmíchanou moukou, 10 - 15 minut povařit
- vmíchat pokrájené uzené a uvařené brambory
- minutu vařit, vypnout, přidat utřený česnek
- podle chuti na porce přidat zakysanou smetanu a kolečka opečené klobásy
.


Zelňačka neboli kapustnica. Slovenská tradiční klasika, která je často součástí vánočního menu.
Nejlepší je druhý den, kdy se krásně rozleží a všechny chutě a vůně se propojí.


Nejdříve namočíme houby. V hrnku zalijeme studenou vodou a necháme minimálně 20 minut máčet, ale klidně i přes noc.
Uzené maso opláchneme, zalijeme 1000 mililitry studené vody, okolo 30 minut vaříme na mírném plameni zakryté poklicí doměkka.
Pokud připravujeme zelňačku ve větším množství a máme třeba uzené koleno i s kostí, určitě budeme muset vařit delší dobu.
Brambory oloupeme, nakrájíme na drobné kostky, zhruba 1 až 1,5 centimetru velké. Zalijeme horkou vodou, přidáme půl čajové lžičky soli a půl čajové lžičky kmínu.
Uvaříme doměkka.
Brambory by neměly být rozvařené, ale dobře držet tvar. Proto nepoužijeme varný typ "C".
Uvařené brambory budeme přidávat až do hotové zelňačky, pokud bychom je vařili dohromady se zelím, hůř by se uvařily doměkka.
Slaninu, cibuli, mrkev a celer pokrájíme na drobné kostičky.


Na rozehřátém sádle/oleji nejdříve rozpustíme nakrájenou slaninu.
Na mírném ohni za občasného promíchání to bude trvat 3 - 4 minuty.
Slanina pustí tuk, zbudou malé škvarky.  
Smažíme na mírném plameni, aby nebyly tvrdé.
Vmícháme nakrájenou cibuli, okolo 4 minut restujeme.
Jakmile začnou okraje cibule zlátnout, přidáme mrkev a celer. Další přibližně 4 minuty promícháváme.


Nasypeme 3 čajové lžičky sladké mleté papriky, 2 bobkové listy, 10 celých pepřů, 5 kuliček nového koření a půl čajové lžičky kmínu.
Hned vmícháme celý obsah sáčku s kysaným zelím, zcezené houby a 2 čajové lžičky soli.
Zalijeme vývarem z uzeného doplněného vodou na 1500 mililitrů.
Přivedeme k varu, zmírníme teplotu, vaříme zakryté 30 minut.
Ve 100 mililitrech smetany dobře rozmícháme 1 polévkovou lžíci polohrubé mouky a za stálého míchání vlijeme do polévky.
Na mírném plameni 10 - 15 minut povaříme.
Měkké uzené nakrájíme na malé kostičky a dáme společně s uvařenými zcezenými bramborami do zelňačky.
Podle potřeby dochutíme solí, pepřem.
Pokud se nám zdá málo kyselá, přidáme lžíci octa.
Minutu společně povaříme, vypneme.
Nakonec vmícháme utřený česnek.


Na talíři můžeme na porce zelňačky přidat lžičku zakysané smetany.
Chuť také výborně doplní klobása.
Dobrou, například uherskou, maďarskou, gombaseckou, nakrájíme na kolečka a na suché pánvi opečeme z obou stran.
Přidáme do talíře.



TIP!  Můžeme uvařit v jednodušší variantě - Zelnici neboli Couračku.


Přejít na seznam receptů

2 komentáře:

  1. Dobry den pani Nejedla,
    Varim Vasi zelnacku uz po nekolikate a je proste vyborna! Ji ji i nase trileta dcera ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den Jano,
      moc děkuji za milý komentář. Mám radost, že Vám zelňačka chutná. Moc si vážím, že jste věnovala chvilku a napsala! Zdravím slečnu dceru :)

      Vymazat