pondělí 8. dubna 2024

Cupcaky čokoládové

Jednoduché čokoládové cupcaky


Rozpis pro 12 cupcaků pečených ve větších papírových košíčcích.

  • 200 g cukru krupice nebo krystal
  • 180 g hladké mouky
  • 150 g bílého smetanového jogurtu
  • 80 ml slunečnicového oleje
  • 45 g práškového kakaa
  • 30 ml mléka nebo vody (množství dle potřeby, od 0 po 30 ml)
  • 5 g rozpustné kávy
  • 1 čajová lžička kypřicího prášku do pečiva
  • 1 velké vejce
  • 1 - 2 čajové lžičky vanilkového extraktu nebo esence
  • 1 čajová lžička nastrouhané kůry z citronu
  • 1/2 čajové lžičky jedlé sody
  • 1/2 čajové lžičky soli


Jak na to  

- 5 gramů rozpustné kávy zalít 120 mililitry horké vody, promíchat, nechat vychladnout
- do jedné mísy přes síto nasypat mouku, kakao, prášek do pečiva, sodu, přidat cukr a sůl, dobře promíchat
- ve druhé míse důkladně rozmíchat mokré ingredience: jogurt, vejce, vychladlou kávu, olej, vanilkový extrakt a citronovou kůru
- nalít smíchané mokré ingredience do suchých, ručně promíchat, dle potřeby přidat mléko nebo vodu
- jakmile jsou obě složky spojené, přestat míchat, těsto ihned nalít do forem vyložených papírovými košíčky a ihned dát péct
- péct cca 20 minut při 180 °C, nechat vychladnout, ozdobit
.

Cupcaky, malé dortíky do ruky. Můžou mít nepřeberné množství chutí a stejně tolik možností zdobení.
Jsou fajn na různé oslavy, ale i na každodenní snídaně, velice dobře se vyjímají ve svatebních sweet barech.
Těsto na cupcaky se připravuje různým způsobem, můžeme nejdřív utřít máslo s cukrem, pak zašlehat vejce a na konec střídavě přidávat mouku a tekuté přísady. Nebo nejdříve uděláme drobenku z másla a mouky, pak přidáme mokré ingredience a nakonec vejce. Můžeme také připravit klasické těsto na dortový korpus.
Tento recept nabízí úplně nejjednodušší a nejrychlejší přípravu: zvlášť smíchat suché složky, zvlášť ty mokré, pak smíchat dohromady a péct.


Příprava

  • Do hrnku nasypeme rozpustnou kávu, zalijeme ji 120 mililitry vroucí vody.
  • Necháme vychladnout.
  • Formu na cupcaky vyložíme většími papírovými košíčky. 


Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.


Těsto

  • Do mísy prosejeme mouku, kakao, kypřicí prášek do pečiva a jedlou sodu.
  • Přisypeme cukr a sůl, dobře promícháme.

  • Ve druhé míse smícháme mokré ingredience, kromě mléka.
  • Tedy jogurt, olej, vychladlou kávu, vejce, vanilkový extrakt a nastrouhanou citronovou kůru.
    Z omytého citronu strouháme jen vrchní žlutou část, ta bílá je hořká.


  • Smíchané mokré suroviny nalijeme do mísy k těm suchým.
  • Krátce promícháme, ideálně stěrkou nebo vařečkou, od spodu těsto převalujeme, průběžně stíráme i stěny mísy.
    Podle potřeby, pokud je těsto příliš hutné, přidáme trochu mléka nebo studené vody.
    Maximálně ale 30 mililitrů.

  • Jakmile v těstě nevidíme pruhy suchých ingrediencí, přestaneme míchat.
  • Těsto ihned nalijeme do připravených košíčků.
    Plníme je do dvou třetin, maximálně do čtyř pětin.


Upečení

  • Plech s naplněnými košíčky dáme ihned do rozehřáté trouby.
  • Pečeme 20 až 23 minut.
    Po 20 minutách vyzkoušíme, jestli jsou cupcaky upečené.
    Do jednoho zapíchneme špejli, pokud je po vytažení čistá, neulpěly na ní kousky těsta, je hotovo
    .

  • Vyndáme z trouby, upečené cupcaky necháme ještě zhruba pět minut ve formě.
  • Pak je i s papírovým košíčkem přendáme na mřížku zcela vychladnout.


Zdobení

  • Při zdobení cupcaků můžeme popustit uzdu fantazie naplno.
  • Použijeme různé polevy, krémy, potahovou hmotu, ovoce, oříšky, strouhanou čokoládu, jedlé květy, vykrojené tvary z marcipánu nebo fondánu...







TIP!  Je důležité nepřemíchat těsto, jakmile jsou mokré ingredience s těmi suchými spojené, hned naplníme košíčky.
Při dlouhém míchání je nadmíru aktivován lepek v mouce a ten může způsobit žvýkavou konzistenci upečených cupcaků. 
Při přemíchání také vženeme do těsta hodně vzduchových bublinek, ty v troubě sice ze začátku těsto nadzdvihnou, ale nedokáží se v něm udržet, těsto spadne a cupcaky budou tuhé, nenadýchané.
Raději tedy těsto nedomícháme, nežli přemícháme.

TIP!  Těsto můžeme vymíchat i v jedné míse.
Nejdříve v ní dobře promícháme všechny suché ingredience, pak je rozhrneme k bokům mísy. 
Do vzniklého prostoru na dně mísy nandáme jogurt, přilijeme vychladlou kávu, olej, vanilkový extrakt, rozklepneme vejce a nasypeme citronovou kůru.
Rychle tyto mokré suroviny dobře promícháme, pak je smícháme i se suchou směsí, kterou jsme si rozhrnuli k bokům mísy.

TIP!  Stejně tak jako nepřemíchat těsto, je důležité ihned po naplnění košíčků dát péct do rozehřáté trouby, protože soda začíná reagovat okamžitě po smíchání s kyselou složkou, zde jogurtem, a prášek do pečiva s tekutinou. 
Potřebujeme, aby tyto reakce probíhaly hlavně při pečení. 

TIP!  Těsto do připravených košíčků nandáme buď dvěma lžícemi nebo sběračkou nebo naběračkou na zmrzlinu.
Mně se nejvíc osvědčilo držet nakloněnou mísu nad formou, rychle nabírat těsto velkou lžící, nalévat ho do košíčků a přitom neustále lžící kraj mísy seškrabovat, aby co nejméně těsta nakapalo na plech mezi košíčky.

TIP!  Pokud nám zbyde těsto, což se stane při použití menších košíčků, nalijeme ho do malého vymazaného a vysypaného hrnku, který může do trouby, a upečeme klidně i jeden větší cupcake zároveň s těmi ve formě.

TIP!  Vršky cupcaků můžeme před zdobením seříznout do roviny, odříznuté části nadrobit a třeba smíchat se strouhanými ořechy a na závěr zdobení posypat krém. 
Nebo vždy dva uříznuté kousky slepit zbytkem krému.

TIP!  Uprostřed upečených cupcaků vyřízneme prohlubeň, kterou naplníme krémem, marmeládou, karamelem, čokoládou, lemon curdem, hodí se i ganache.




Žádné komentáře:

Okomentovat