pondělí 8. dubna 2024

Cupcaky čokoládové

Jednoduché čokoládové cupcaky


Rozpis pro 12 cupcaků.

  • 200 g cukru krupice nebo krystal
  • 180 g hladké mouky
  • 130 g bílého smetanového jogurtu
  • 80 ml slunečnicového oleje
  • 45 g práškového kakaa
  • 30 ml mléka
  • 5 g rozpustné kávy
  • 3 g kypřicího prášku do pečiva (1 čajová lžička)
  • 2 g jedlé sody (1/2 čajové lžičky)
  • 1 velké vejce
  • 1 - 2 čajové lžičky vanilkového extraktu nebo esence
  • 1 čajová lžička nastrouhané kůry z citronu
  • 1/2 čajové lžičky soli


Jak na to  

- 5 gramů rozpustné kávy zalít 120 mililitry horké vody, promíchat, nechat vychladnout
- do jedné mísy přes síto nasypat suché ingredience: mouku, cukr, kakao, prášek do pečiva, sodu a sůl, dobře promíchat
- ve druhé míse důkladně rozmíchat mokré ingredience: jogurt, vejce, vychladlou kávu, mléko, olej, vanilkový extrakt a citronovou kůru
- nalít smíchané mokré ingredience do suchých, ručně promíchat 
- jakmile jsou obě složky spojené, přestat míchat, těsto ihned nalít do forem vyložených papírovými košíčky a ihned dát péct
- péct cca 20 minut při 180 °C, nechat vychladnout, ozdobit
.

Cupcaky, malé dortíky do ruky. Můžou mít nepřeberné množství chutí a stejně tolik možností zdobení.
Jsou fajn na různé oslavy, ale i na každodenní snídaně, velice dobře se vyjímají ve svatebních sweet barech.
Těsto na cupcaky se připravuje různým způsobem, můžeme nejdřív utřít máslo s cukrem, pak zašlehat vejce a na konec střídavě přidávat mouku a tekuté přísady. Nebo nejdříve uděláme drobenku z másla a mouky, pak přidáme mokré ingredience a nakonec vejce. Můžeme také připravit klasické těsto na dortový korpus.
Tento recept nabízí úplně nejjednodušší a nejrychlejší přípravu. Zvlášť smíchat suché složky, zvlášť ty mokré, pak smíchat dohromady a péct.


Příprava

  • Do hrnku nasypeme rozpustnou kávu, zalijeme ji 120 mililitry vroucí vody.
  • Necháme vychladnout.
  • Formu na cupcaky vyložíme papírovými košíčky. 

Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.


Těsto

  • Do mísy prosejeme mouku, kakao, kypřicí prášek do pečiva a jedlou sodu.
  • Přisypeme cukr a sůl, dobře promícháme.

  • Ve druhé míse smícháme mokré ingredience.
  • Tedy jogurt, olej, vychladlou kávu, mléko, vejce, vanilkový extrakt a nastrouhanou citronovou kůru.
    Z omytého citronu strouháme jen vrchní žlutou část, ta bílá je hořká.

  • Smíchané mokré suroviny nalijeme do mísy k suchým.
  • Krátce promícháme, ideálně stěrkou nebo vařečkou, od spodu těsto převalujeme, průběžně stíráme i stěny mísy.
    Jakmile v těstě nevidíme pruhy suchých ingrediencí, přestaneme míchat.

  • Těsto ihned nalijeme do připravených košíčků.
  • Plníme je do dvou třetin!


Upečení

  • Plech s naplněnými košíčky dáme ihned do rozehřáté trouby.
  • Pečeme 20 až 23 minut.
    Po 20 minutách vyzkoušíme, jestli jsou cupcaky upečené.
    Do jednoho zapíchneme špejli, pokud je po vytažení čistá, neulpěly na ní kousky těsta, je hotovo
    .

  • Vyndáme z trouby, upečené cupcaky necháme ještě 5 minut ve formě.
  • Pak je i s papírovým košíčkem přendáme na mřížku zcela vychladnout.


Zdobení

  • Při zdobení cupcaků můžeme popustit uzdu fantazie naplno.
  • Použijeme různé polevy, krémy, potahovou hmotu, ovoce, oříšky, strouhanou čokoládu, jedlé květy, vykrojené tvary z marcipánu nebo fondánu...
    Na fotkách je sněhový máslový krém. Jiné tipy na přípravu krémů jsou zde.





TIP!  Vršky cupcaků můžeme před zdobením seříznout do roviny, odříznuté části nadrobit a třeba smíchat se strouhanými ořechy a na závěr zdobení posypat krém. 
Nebo vždy dva uříznuté kousky slepit zbytkem krému.

TIP!  Uprostřed upečených cupcaků vyřízneme prohlubeň, kterou naplníme krémem, marmeládou, karamelem, čokoládou, hodí se i ganache.

TIP!  Je důležité nepřemíchat těsto, jakmile jsou mokré ingredience s těmi suchými spojené, hned naplníme košíčky.
Při dlouhém míchání je nadmíru aktivován lepek v mouce a ten může způsobit žvýkavou konzistenci upečených cupcaků. 
Při přemíchání také vženeme do těsta hodně vzduchových bublinek, ty v troubě sice ze začátku těsto nadzdvihnou, ale nedokáží se v něm udržet, těsto spadne a cupcaky budou tuhé, nenadýchané.
Raději tedy těsto nedomícháme, nežli přemícháme.

TIP!  Stejně tak jako nepřemíchat těsto, je důležité ihned po naplnění košíčků dát péct do rozehřáté trouby, protože soda začíná reagovat okamžitě po smíchání s kyselou složkou, zde jogurtem, a prášek do pečiva s tekutinou. 
Potřebujeme, aby tyto reakce probíhaly hlavně při pečení. 

TIP!  Pokud nám zbyde těsto, nalijeme ho do malého vymazaného a vysypaného hrnku, který může do trouby, a upečeme klidně i jeden větší cupcake zároveň s těmi ve formě.




Žádné komentáře:

Okomentovat