Bramborová kaše a rozdělení brambor
Typy brambor jsou popsány níže v boxu.
- 600 g brambor (6 větších)
- 100 g másla do kaše
- 50 g másla na polití
- mléko nebo 12% smetana
- sůl, kmín
Jak na to
- oloupané brambory pokrájet, zalít horkou vodou, osolit, nasypat kmín
- zakrýt poklicí, uvařit doměkka, scedit
- vmíchat máslo, rozmačkat brambory, přilévat teplé mléko/smetanu, ušlehat/umíchat
.
- oloupané brambory pokrájet, zalít horkou vodou, osolit, nasypat kmín
- zakrýt poklicí, uvařit doměkka, scedit
- vmíchat máslo, rozmačkat brambory, přilévat teplé mléko/smetanu, ušlehat/umíchat
.
Uvaření brambor
- Brambory, ideálně typu "C", zbavíme slupky. Opláchneme je a pokrájíme na stejně velké kousky.
V hrnci je zalijeme horkou vodou.
Nasypeme k nim jednu čajovou lžičku soli a půl lžičky kmínu.
Hladina vody by měla být zhruba půl centimetru nad bramborami.
Pokud by nám zrnka kmínu v kaši kazila estetický dojem, vynecháme ho. Nebo, což je určitě lepší řešení, dáme ho do malého sáčku na koření a po uvaření ho odstraníme.
- Přivedeme k varu, zakryjeme pokličkou. Vaříme na mírném plameni 15 až 20 minut doměkka.
Brambory scedíme.
Pokud budeme z bramborového vývaru připravovat česnečku, slijeme vodu do hrnce.
Kaše
- Ještě do horkých scezených brambor vmícháme na menší kousky nakrájené máslo. Šťouchadlem na brambory nebo pomocí mixéru je rozmělníme dohladka.
- Po částech přidáváme teplé mléko nebo smetanu. Šleháme nebo mícháme do požadované hustoty.
Podle chuti přisolíme.
Se solením ale opatrně, chvíli bude trvat než se sůl v kaši zcela rozpustí a chuť ovlivní.
Kaši podáváme přelitou rozpuštěným máslem.
Bramborová kaše se ideálně hodí jako příloha k masům. Ke smaženým řízkům, sekané pečeni, karbanátkům, smažené vinné klobáse, pečenému vepřovému, řízkům smaženým v sýrovém těstíčku, tresce v těstíčku, pečenou hovězí kližku, hovězí na řepě, na česneku, ossobucu, peposu, medailonkům z panenky, pečené panence ve slanině, plněné panence, uzenému, pečeni v mléce, vepřovým roládkám, závitkům, balkánským čuftům, holandským řízkům...
Kaše je i nedílnou součástí tradičního irského Shepherd´s pie.
TIP! Do kaše můžeme vmíchat utřený nebo prolisovaný česnek a takto ji použít jako přílohu k méně výrazným pokrmům.
Nebo ji zvýrazníme předsmaženou cibulí. Do hotové vmícháme jednu až dvě polévkové lžíce.
TIP! Když nahradíme mléko 12% smetanou, bude kaše jemnější, sametovější.
TIP! Když nahradíme mléko 12% smetanou, bude kaše jemnější, sametovější.
TIP! Brambory obsahují látku solanin. Patří mezi alkaloidy, tedy jedovaté látky. Obsahují ho všechny části brambor, ve větší míře se koncentruje pod slupkou a v okolí klíčků. Proto, hlavně starší brambory, důkladně zbavíme slupky a vykrojíme očka.
Ačkoli to není zcela jasně prokázáno, o zneutralizování solaninu by se měl postarat kmín, proto ho při vaření nezapomeneme k bramborům přidat.
Rozdělení brambor
Varný typ A
Varný typ A
- Sáček s tímto typem má zpravidla zelenou barvu.
- Brambory mají menší obsah škrobu, nerozpadnou se ani když na ně při vaření zapomeneme.
- Jsou ideální do bramborového salátu, jako příloha nebo k vaření ve slupce.
Varný typ B
- Sáček s tímto typem má barvu červenou.
- Brambory jsou mírně moučnaté, vařením se lehce rozpadají.
- Mají univerzální použití, hodí se k restovaní, do polévek, jako příloha, do salátů, k přípravě těsta...
Varný typ C
- Tento typ bude označen barvou modrou.
- Tyto brambory mají větší obsah škrobu, jsou moučnaté. Při delším vaření se rozpadnou, snadno je rozvaříme.
- Jsou ideální na přípravu kaše, těsta, knedlíků, bramboráků, placek, na hranolky.
.
Žádné komentáře:
Okomentovat