neděle 10. července 2011

Bramborová kaše

Bramborová kaše a rozdělení brambor


Typy brambor jsou popsány níže v boxu. 

  • 600 g brambor (6 větších)
  • 100 g másla do kaše
  • 50 g másla na polití 
  • mléko nebo 12% smetana
  • sůl, kmín


Jak na to  

- oloupané brambory pokrájet, zalít horkou vodou, osolit, nasypat kmín
- zakrýt poklicí, uvařit doměkka, scedit
- vmíchat máslo, rozmačkat brambory, přilévat teplé mléko/smetanu, ušlehat/umíchat
.

Uvaření brambor

Brambory, ideálně typu "C", zbavíme slupky.
Opláchneme je a pokrájíme na stejně velké kousky.
V hrnci je zalijeme horkou vodou.
Nasypeme jednu čajovou lžičku soli a půl kmínu.
Hladina vody by měla být zhruba půl centimetru nad bramborami.
Pokud by nám zrnka kmínu v kaši kazila estetický dojem, vynecháme ho nebo ho dáme do malého sáčku na koření a po uvaření ho odstraníme.

Přivedeme k varu, zakryjeme pokličkou.
Vaříme na mírném plameni 15 až 20 minut doměkka.
Brambory scedíme.
Pokud budeme z bramborového vývaru připravovat česnečkuslijeme vodu do hrnce.


Kaše

Ještě do horkých scezených brambor vmícháme na menší kousky nakrájené máslo.
Šťouchadlem na brambory nebo pomocí mixéru je rozmělníme dohladka.

Po částech přidáváme teplé mléko nebo smetanu.
Šleháme nebo mícháme do požadované hustoty.
Podle chuti přisolíme.
Se solením ale opatrně, chvíli bude trvat než se sůl v kaši rozpustí a chuť ovlivní.

Kaši podáváme přelitou rozpuštěným máslem.
Ideálně se hodí jako přílohu k masům. Ke smaženým řízkům, sekané pečeni, karbanátkům, smažené vinné klobáse, pečenému vepřovému, řízkům smaženým v sýrovém těstíčku...


TIP!  Na pánvi osmahneme pokrájenou cibuli a anglickou slaninu. Přidáme je ke kaši spolu s čerstvou nebo nakládanou zeleninu a z přílohy se rázem stane hlavní jídlo.

TIP!  Do kaše můžeme vmíchat utřený nebo prolisovaný česnek a takto ji použít jako přílohu k méně výrazným pokrmům.
Nebo ji zvýrazníme předsmaženou cibulí. Do hotové vmícháme 1 až 2 polévkové lžíce. 

TIP!  Když nahradíme mléko 12% smetanou, bude kaše jemnější, sametovější.


Rozdělení brambor

Varný typ A

Sáček s tímto typem má zpravidla zelenou barvu.
Brambory mají menší obsah škrobu, nerozpadnou se ani když na ně při vaření zapomeneme.
Jsou ideální do bramborového salátu, jako příloha nebo k vaření ve slupce.


Varný typ B

Sáček s tímto typem má barvu červenou.
Brambory jsou mírně moučnaté, vařením se lehce rozpadají.
Mají univerzální použití, hodí se k restovaní, do polévek, jako příloha, do salátů, k přípravě těsta...


Varný typ C

Tento typ bude označen barvou modrou.
Tyto brambory mají větší obsah škrobu, jsou moučnaté. Při delším vaření se rozpadnou, snadno je rozvaříme.
Jsou ideální na přípravu kaše, těsta, knedlíků, bramboráků, placek, na hranolky.


.

Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat