neděle 10. července 2011

Bramborová kaše

Bramborová kaše a rozdělení brambor


Typy brambor jsou popsány níže v boxu. 

  • 600 g brambor (6 větších)
  • 100 g másla do kaše
  • 50 g másla na polití 
  • mléko nebo 12% smetana
  • sůl, kmín


Jak na to  

- oloupané brambory pokrájet, zalít horkou vodou, osolit, nasypat kmín
- zakrýt poklicí, uvařit doměkka, scedit
- vmíchat máslo, rozmačkat brambory, přilévat teplé mléko/smetanu, ušlehat/umíchat
.

Uvaření brambor

  • Brambory, ideálně typu "C", zbavíme slupky.
  • Opláchneme je a pokrájíme na stejně velké kousky.
    V hrnci je zalijeme horkou vodou.
    Nasypeme k nim jednu čajovou lžičku soli a půl lžičky kmínu.
    Hladina vody by měla být zhruba půl centimetru nad bramborami.
    Pokud by nám zrnka kmínu v kaši kazila estetický dojem, vynecháme ho. Nebo, což je určitě lepší řešení, dáme ho do malého sáčku na koření a po uvaření ho odstraníme.

  • Přivedeme k varu, zakryjeme pokličkou.
  • Vaříme na mírném plameni 15 až 20 minut doměkka.
    Brambory scedíme.
    Pokud budeme z bramborového vývaru připravovat česnečku, slijeme vodu do hrnce.


Kaše

  • Ještě do horkých scezených brambor vmícháme na menší kousky nakrájené máslo.
  • Šťouchadlem na brambory nebo pomocí mixéru je rozmělníme dohladka.

  • Po částech přidáváme teplé mléko nebo smetanu.
  • Šleháme nebo mícháme do požadované hustoty.
    Podle chuti přisolíme.
    Se solením ale opatrně, chvíli bude trvat než se sůl v kaši zcela rozpustí a chuť ovlivní.
    Kaši podáváme přelitou rozpuštěným máslem.

Bramborová kaše se ideálně hodí jako příloha k masům. Ke smaženým řízkům, sekané pečeni, karbanátkům, smažené vinné klobáse, pečenému vepřovému, řízkům smaženým v sýrovém těstíčku, tresce v těstíčkupečenou hovězí kližku, hovězí na řepě, na česneku, ossobucu, peposu, medailonkům z panenky, pečené panence ve slanině, plněné panence, uzenému, pečeni v mlécevepřovým roládkám, závitkům, balkánským čuftům, holandským řízkům...
Kaše je i nedílnou součástí tradičního irského Shepherd´s pie.


TIP!  Na pánvi osmahneme pokrájenou cibuli a anglickou slaninu. Přidáme je ke kaši spolu s čerstvou nebo nakládanou zeleninu a z přílohy se rázem stane hlavní jídlo.

TIP!  Do kaše můžeme vmíchat utřený nebo prolisovaný česnek a takto ji použít jako přílohu k méně výrazným pokrmům.
Nebo ji zvýrazníme předsmaženou cibulí. Do hotové vmícháme jednu až dvě polévkové lžíce. 

TIP!  Když nahradíme mléko 12% smetanou, bude kaše jemnější, sametovější.

TIP!  Brambory obsahují látku solanin. Patří mezi alkaloidy, tedy jedovaté látky. Obsahují ho všechny části brambor, ve větší míře se koncentruje pod slupkou a v okolí klíčků. Proto, hlavně starší brambory, důkladně zbavíme slupky a vykrojíme očka. 
Ačkoli to není zcela jasně prokázáno, o zneutralizování solaninu by se měl postarat kmín, proto ho při vaření nezapomeneme k bramborům přidat.



Rozdělení brambor

Varný typ A
  • Sáček s tímto typem má zpravidla zelenou barvu.
  • Brambory mají menší obsah škrobu, nerozpadnou se ani když na ně při vaření zapomeneme.
  • Jsou ideální do bramborového salátu, jako příloha nebo k vaření ve slupce.

Varný typ B
  • Sáček s tímto typem má barvu červenou.
  • Brambory jsou mírně moučnaté, vařením se lehce rozpadají.
  • Mají univerzální použití, hodí se k restovaní, do polévek, jako příloha, do salátů, k přípravě těsta...

Varný typ C
  • Tento typ bude označen barvou modrou.
  • Tyto brambory mají větší obsah škrobu, jsou moučnaté. Při delším vaření se rozpadnou, snadno je rozvaříme.
  • Jsou ideální na přípravu kaše, těsta, knedlíků, bramboráků, placek, na hranolky.

.

Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat