neděle 10. července 2011

Bramborová kaše

Bramborová kaše


Typy brambor jsou popsány níže v boxu. 

  • 600 g brambor (6 větších)
  • 100 g másla do kaše
  • teplé mléko nebo 12% smetana
  • 1 čajová lžička soli
  • 1/2 čajové lžičky kmínu
  • 50 g másla na polití 

Jak na to  

- oloupané brambory pokrájet, zalít horkou vodou, osolit, nasypat kmín
- zakrýt poklicí, uvařit doměkka, zcedit
- vmíchat máslo, rozmačkat brambory, přilévat teplé mléko/smetanu, ušlehat/umíchat
.

Brambory, ideálně typu "C" zbavíme slupky, omyjeme studenou vodou a pokrájíme.
V hrnci zalijeme horkou vodou tak, aby hladina byla maximálně půl centimetru nad bramborami.
Osolíme, nasypeme kmín.
Pokud by nám zrnka kmínu kazila estetický dojem, vynecháme ho.
Přivedeme k varu, zakryjeme pokličkou, vaříme na mírném ohni 15 - 20 minut doměkka.
Pokud budeme z bramborového vývaru připravovat česnečku, slijeme vodu do hrnce.
Ještě do horkých zcezených brambor vmícháme máslo.
Šťouchadlem na brambory nebo pomocí mixéru rozmělníme dohladka.


Po částech přidáváme teplé mléko nebo smetanu, šleháme/mícháme do požadované hustoty.
Podle chuti přisolíme.
Se solením ale opatrně, chvíli bude trvat než se sůl rozpustí.

Kaši podáváme přelitou rozpuštěným máslem jako přílohu k masům.
K řízkům, sekané, karbanátkům, klobásám, pečenému vepřovému.



Rozdělení brambor


Varný typ A

Sáček s tímto typem má zelenou barvu.
Brambory mají menší obsah škrobu, nerozpadnou se ani když na ně při vaření zapomeneme.
Ideální do bramborového salátu, jako příloha nebo k vaření ve slupce.


Varný typ B

Sáček s tímto typem má barvu červenou.
Brambory jsou mírně moučnaté, vařením se lehce rozpadají.
Mají univerzální použití - restovaní, polévky, přílohy, saláty, těsta ...


Varný typ C

Tento typ bude označen barvou modrou.
Tyto brambory mají větší obsah škrobu, jsou moučnaté. Při delším vaření se rozpadnou, snadno je rozvaříme.
Ideální na přípravu kaše, těsta, knedlíků, bramboráků, placek, na hranolky.

.


TIP!  Nakrájíme cibuli na kolečka a anglickou slaninu na kostičky. Osmahneme na pánvi, dáme na bramborovou kaši, přidáme čerstvou nebo nakládanou zeleninu a z přílohy se stane hlavní jídlo.

TIP!!  Do kaše můžeme vmíchat utřený nebo prolisovaný česnek a použít jako přílohu k méně výrazným pokrmům.

TIP!!!  Když nahradíme mléko 12% smetanou, bude kaše jemnější, sametovější.

TIP!!!!  Kaši můžeme také zvýraznit předsmaženou cibulí. Do hotové vmícháme 1 - 2 polévkové lžíce.


Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat