pátek 10. června 2011

"Perník" z kefíru

"Perník" z kefíru


Rozpis je pro hluboký plech velikosti 30 x 40 centimetrů.
Hrnek uvedený v rozpisu má objem 250 mililitrů. 

  • 500 ml kefíru (acidofilní mléko plnotučné) 
  • 3 zarovnané hrnky polohrubé mouky
  • 3 zarovnané hrnky cukru moučky
  • 3 polévkové lžíce kakaa
  • 1 zarovnaná polévková lžíce jedlé sody (soda bicarbona)
  • 100 ml slunečnicového oleje
  • olej a strouhanka nebo hrubá mouka na vymazání a vysypání plechu

Varianta k dozdobení 
  • 190 g zakysané smetany
  • 100 g čokolády na vaření
  • 1 polévková lžíce cukru moučky (nemusí být) 
  • strouhaný kokos, čokoláda, mleté ořechy...


Jak na to  

- smíchat prosetou mouku s prosetým cukrem moučkou, sodou a kakaem
- dobře promíchat s kefírem a olejem
- nalít na vymazaný a vysypaný plech
- péct při 180 °C prvních deset minut, pak teplotu snížit na 150 °C, ještě cca 20 minut péct 
.

Na plech nalijeme 1 polévkovou lžíci oleje, mašlovačkou rozetřeme po celé ploše, včetně boků.
Nasypeme 2 polévkové lžíce strouhanky nebo hrubé mouky a mírným třesením a nakláněním pokryjeme celý plech.
Přebytečnou strouhanku/mouku vysypeme. 

Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.

V míse důkladně smísíme prosetou mouku s prosetým cukrem moučkou, sodou a kakaem.
Pak teprve přidáme kefír a olej.
Krabičku nebo lahev od kefíru vypláchneme 1 polévkovou lžící studené vody, nalijeme do mísy.
Pořádně promícháme dohladka, stačí vařečkou.
Opravdu nepoužijeme vejce!

Těsto nalijeme na plech, rovnoměrně rozetřeme.
Dáme péct.

Po 10 minutách stáhneme teplotu na 150 °C a pečeme dalších 20 minut.
Správné upečení vyzkoušíme pomocí špejle. 
Zapíchneme a pokud je po vytažení čistá, je hotovo.



Ozdobíme čokoládovou polevou, šlehačkou, ovocem...
Nebo jen poprášíme cukrem moučkou.
Můžeme také rozkrojit a namazat marmeládou nebo krémem.
Výborný je i samotný, bez zdobení.

Na dozdobení můžeme také použít ganache ze zakysané smetany.
Zakysanou smetanu zahřejeme ve vodní lázni, přidáme čokoládu a podle chuti cukr moučku.
Po důkladném rozpuštění potřeme povrch vychladlého perníku.
Posypeme kokosem nebo strouhanou čokoládou nebo mletými ořechy.



TIP!  Krájíme až po vychladnutí. Co hned nesníme, dáme na tác nebo necháme na plechu a zakryjeme alobalem nebo fólií. Vydrží vláčný několik dní.


Přejít na seznam receptů

1 komentář:

  1. Hello, my name is Mayuna Takagi, belonging to TV production in Japan.
    I am looking for the photo of perník to introduce it on our TV program now. So, Could you give us a permission to use the photo on your website?

    I'm looking forward to hearing from you.
    Could you reply to the following address? yuna7240310@gmail.com

    best regards,

    Mayuna

    OdpovědětVymazat