pátek 10. června 2011

"Perník" z kefíru

"Perník" z kefíru a Citronová poleva


Rozpis je pro hluboký plech velikosti 30 x 40 centimetrů.
Hrnek uvedený v rozpisu má objem 250 mililitrů. 


Těsto

  • 500 ml kefíru (acidofilní mléko plnotučné) 
  • 100 ml slunečnicového oleje
  • 3 zarovnané hrnky polohrubé mouky
  • 3 zarovnané hrnky cukru moučky
  • 3 polévkové lžíce kakaa
  • 1 zarovnaná polévková lžíce jedlé sody (soda bicarbona)
  • olej a strouhanka nebo hrubá mouka na vymazání a vysypání plechu


Varianta k dozdobení

  • 190 g zakysané smetany
  • 100 g čokolády na vaření
  • 1 polévková lžíce cukru moučky (nemusí být) 
  • strouhaný kokos, čokoláda, mleté ořechy...


Jak na to  

- smíchat prosetou mouku s prosetým cukrem moučkou, sodou a kakaem
- dobře promíchat s kefírem a olejem
- nalít na vymazaný a vysypaný plech
- péct při 180 °C prvních deset minut, pak teplotu snížit na 160 °C, ještě cca 20 minut péct 
.

Příprava

Na plech nalijeme jednu polévkovou lžíci oleje, mašlovačkou ho rozetřeme na dno i boky plechu.
Nasypeme dvě polévkové lžíce strouhanky nebo hrubé mouky.
Mírným třesením a nakláněním s ní pokryjeme celý plech.
Přebytečnou strouhanku/mouku vysypeme. 
Místo vymazání a vysypání můžeme plech vyložit pečicím papírem. 


Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.


Těsto

V míse důkladně smícháme prosetou mouku s prosetým cukrem moučkou, sodou a kakaem.
Pak teprve přidáme kefír a olej.
Krabičku nebo lahev od kefíru vypláchneme jednou polévkovou lžící studené vody, nalijeme do mísy.

Těsto pořádně promícháme dohladka, stačí vařečkou.
Pokud Vám vrtá hlavou, jestli by do těsta nemělo přijít vejce, tak ne, opravdu ho nepoužijeme!


Pečení

  • Těsto nalijeme na plech, rovnoměrně ho rozetřeme.
  • Dáme péct do rozehřáté trouby.

  • Po 10 minutách stáhneme teplotu na 160 °C.
  • Pečeme dalších přibližně 20 minut.
    Správné upečení vyzkoušíme pomocí špejle.
    Zapíchneme ji doprostřed perníku, pokud je po vytažení čistá, je hotovo. V opačném případě vrátíme na 5 až 10 minut do trouby dopéct. 


Varianty zdobení

Perník je výborný samotný, podávaný třeba s kopečkem zmrzliny nebo šlehačky nebo bílého smetanového jogurtu.
Ale můžeme ho vylepšit, například:
  • povrch perníku ozdobíme čokoládovou polevou, šlehačkou, ovocem...
  • hodí se klasická čokoládová ganache
  • nebo jen poprášíme cukrem moučkou
  • fajn bude ladit i citronová poleva
  • Jak ji připravit viz TIP!
  • můžeme ho podélně rozkrojit a promazat marmeládou nebo povidly nebo krémem nebo Nutellou nebo tvarohem nebo Lemon curdem...
  • na potření můžeme použít i ganache ze zakysané smetany
  • Zakysanou smetanu zahřejeme ve vodní lázni, přidáme čokoládu a podle chuti cukr moučku. Po důkladném rozpuštění potřeme povrch vychladlého perníku a podle chuti ještě třeba posypeme kokosem nebo strouhanou čokoládou nebo mletými ořechy.




TIP!  Perník krájíme po vychladnutí. Co hned nesníme, dáme na tác nebo necháme na plechu a zakryjeme alobalem nebo fólií. Vydrží vláčný několik dní.

TIP!  Pokud máte přezrálý banán a nevíte co s ním, klidně ho přidejte do těsta. Stačí ho v hlubokém talíři dobře rozmačkat vidličkou a na závěr vmíchat do těsta. Na množství v rozpisu bez problémů přidáme až 3 kusy banánů. 

TIP!  Ze stejného těsta můžeme po upečení vykrojit a ozdobit malé dortíky.


TIP!  Citronová poleva
  • 300 g cukru moučky
  • 3 polévkové lžíce šťávy z citronu
  • 2 polévkové lžíce horké vody
  • 1 čajová lžička slunečnicového oleje
Množství v rozpisu je na potření moučníku upečeného na plechu o rozměrech 30 x 40 centimetrů.

  • Do misky prosejeme cukr moučku.
  • Přidáme vodu a přecezenou šťávu z citronu.
    Pro lesk polevy vmícháme jednu čajovou lžičku slunečnicového oleje.

  • Důkladně mícháme a třeme metličkou, vařečkou nebo vidličkou dohladka.
  • Polevu rozetřeme na povrch perníku, necháme ji pár desítek minut zatuhnout/zaschnout.

Přejít na seznam receptů

3 komentáře:

  1. Hello, my name is Mayuna Takagi, belonging to TV production in Japan.
    I am looking for the photo of perník to introduce it on our TV program now. So, Could you give us a permission to use the photo on your website?

    I'm looking forward to hearing from you.
    Could you reply to the following address? yuna7240310@gmail.com

    best regards,

    Mayuna

    OdpovědětVymazat
  2. Pernik dobry,akorat na nas zbytecne moc preslazeny, ale opravdu dost...dala bych příště max 2 hrnky cukru. Do toho svého jsem přidala i vice kakaa😊 a své pernikove koření, co je to za pernik bez koření?😊😁 Nezapomněla jste?😊

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jo, v dnešní době je cukr strašák :-).
      Tohle je desítky let starý recept, tak jsme na tu chuť takhle zvyklí. A koření se nedává, proto je taky ten "perník" v uvozovkách :). Recept někdy v sedmdesátých letech přinesla moje mamka ze školy. Vždy, když některá z členek učitelského sboru přinesla něco na ochutnání, co zaujalo, dala pak recept na nástěnku do sborovny. A tak se u nás takhle tenhle "perník" od té doby peče. A je fajn, když poslouží jako základ a bude se dál experimentovat! Díky za napsání!

      Vymazat