pondělí 9. ledna 2012

Bábovka z cukroví

Bábovka z vánočního cukroví

Bábovka 2013
  • různé druhy vánočního cukroví
  • mléko
  • vejce
  • kypřicí prášek do pečiva
  • 1 polévková lžíce slunečnicového oleje na vymazání formy
  • 2 polévkové lžíce strouhanky na vysypání formy


Jak na to  

- pečené cukroví a oříšky a mandle z nepečeného rozsekat v robotu
- nepečené cukroví pokrájet na kousky
- vše smíchat s práškem do pečiva, mlékem a vejci, nandat do vymazané a vysypané formy
- péct 10 minut při 180 °C a dalších 30 - 40 minut při 150 °C
.

Vánoce jsou pár dní za námi a v krabicích zůstávají zbytky cukroví. Co s ním? Pár pěkných kousků možná do mrazáku a jestli si vzpomeneme, můžeme je vyndat na velikonoční stůl. Nebo zkusíme cukroví použít místo mouky, cukru a tuku a upečeme bábovku.
Pokaždé chutná jinak, jednou je větší, jednou menší. Někdy světlá, jindy tmavá. Ale vždycky voní po rumu, vanilce nebo čokoládě a oříšcích.

Důkladně vymažeme a vysypeme formu.
Protože jak už bylo řečeno třeba u bábovky olejové, špatně vymazaná forma - nevyklopíme.
Tak pro jistotu.
Do formy nalijeme 1 polévkovou lžíci slunečnicového oleje a pořádně mašlovačkou potřeme všechny strany, záhyby a různé ozdoby. Přebytečný olej vylijeme, nesmí být na dně "loužičky".
Do formy nasypeme strouhanku a nad dřezem s ní opět pokryjeme všechny strany, záhyby a ozdoby. Formu naklápíme a mírně s ní třeseme, dokud nejsou všechna místa schovaná pod vrstvou strouhanky. Přebytečnou vysypeme.
Těsto do formy lijeme těsně před vložením do trouby!
 
Zapneme troubu, nastavíme na 180 C.

Cukroví rozdělíme.
Z nepečeného nejdříve sundáme oříšky a mandle a přidáme je k cukroví pečenému, v robotu rozdrtíme/rozsekáme.
Nepečené cukroví pokrájíme na malé kousky.


Přendáme do mísy, přisypeme prášek do pečiva, promícháme a dále přidáme pokrájené nepečené cukroví, vejce a mléko.
A v jakém poměru? Takovém, abychom měli hustší lité těsto. Vzhledem k tomu, že pokaždé zbude jiné množství cukroví, tak orientačně:
  • 4 hrnky namletého cukroví
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 1 hrnek mléka
  • 1 - 2 vejce
Nandáme do formy, dáme péct.
Po 10 minutách stáhneme teplotu na 150 °C a pečeme dalších 30 - 40 minut.
Vyzkoušíme špejlí. Píchneme do bábovky, když je po vytažení čistá, je upečeno.
Pozor na záměnu s rozpuštěnou čokoládou v bábovce, ta se bude na špejli lepit vždy.




TIP!  Bábovka je jedním z nejrychleji připravených moučníků, dá se připravit v různých variantách, například ořechové, kakaové, tvarohové se smetanou, jablkové s čokoládou, mandlové, čokoládové.

TIP!!  Pokud upečené perníčky nezměkly, nevyhazujeme! Rozdrtíme a upečeme bábovku perníkovou.

Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat