- různé druhy vánočního cukroví
- mléko
- vejce
- kypřicí prášek do pečiva
- 1 polévková lžíce slunečnicového oleje na vymazání formy
- 2 polévkové lžíce strouhanky nebo hrubé mouky na vysypání formy
Jak na to
- pečené cukroví společně s oříšky a mandlemi sundanými z nepečeného cukroví rozsekat v robotu
- nepečené cukroví pokrájet na kousky
- vše smíchat s práškem do pečiva, mlékem a vejci
- nandat do vymazané a vysypané formy
- péct 10 minut při 180 °C a dalších 30 - 40 minut při 150 °C
.
- pečené cukroví společně s oříšky a mandlemi sundanými z nepečeného cukroví rozsekat v robotu
- nepečené cukroví pokrájet na kousky
- vše smíchat s práškem do pečiva, mlékem a vejci
- nandat do vymazané a vysypané formy
- péct 10 minut při 180 °C a dalších 30 - 40 minut při 150 °C
.
Vánoce jsou pár dní za námi a v krabicích zůstávají zbytky cukroví. Co s ním? Pár pěkných kousků můžeme dát do mrazáku a použít třeba na Velikonoce.
A nebo z něho upečeme bábovku! Pokaždé chutná jinak, jednou je větší, jednou menší, někdy světlá, jindy tmavá.
Ale vždycky voní po rumu, vanilce, čokoládě a oříšcích!
Příprava formy
Důkladně vymažeme a vysypeme formu.
Protože jak už bylo řečeno u bábovky olejové, kdo špatně vymaže, ten nevyklopí.
Opáčko pro jistotu.
Zapneme troubu, nastavíme na 180 C.
Množství surovin
Zásadní otázkou je, jaké množství surovin použít, protože jeden rok zbyde cukroví hodně a jindy méně.
Tak orientačně:
Ideální poměr je tři hrnky pečeného a jeden nepečeného, maximálně dva ku dvěma.
Pečení
Těsto těsně před vložením do trouby nalijeme do formy.
Bábovku vyklopíme, ideálně na mřížku, a necháme ji vychladnout.
Před podáváním ji můžeme posypat cukrem moučkou.
TIP! Bábovka je jedním z nejrychleji připravených moučníků, dá se připravit v různých variantách.
Například ořechové, tvarohové se smetanou, jablkové s čokoládou, mandlové, čokoládové.
TIP! Pokud upečené vánoční perníčky nezměkly, nevyhazujeme je!
Rozdrtíme je nebo rozsekáme a upečeme bábovku perníkovou.
Přejít na seznam receptů
Příprava formy
Důkladně vymažeme a vysypeme formu.
Protože jak už bylo řečeno u bábovky olejové, kdo špatně vymaže, ten nevyklopí.
Opáčko pro jistotu.
- Na dno formy nalijeme jednu polévkovou lžíci slunečnicového oleje, mašlovačkou ho důkladně rozetřeme na stěny formy a také do všech jejich záhybů a ozdob.
- Přebytečný olej vylijeme, na dně formy nesmí být "loužičky" .
- Do formy nasypeme strouhanku nebo mouku, nad dřezem formu naklápíme a mírně s ní třeseme, dokud nejsou všechna místa schovaná pod tenkou vrstvou strouhanky nebo mouky.
- Neuchycenou strouhanku z formy vysypeme.
Zapneme troubu, nastavíme na 180 C.
Množství surovin
Zásadní otázkou je, jaké množství surovin použít, protože jeden rok zbyde cukroví hodně a jindy méně.
Tak orientačně:
- 4 hrnky namletého a rozkrájeného cukroví
- 1 hrnek mléka
- 1 - 2 vejce
- 1/2 sáčku kypřicího prášku do pečiva
Ideální poměr je tři hrnky pečeného a jeden nepečeného, maximálně dva ku dvěma.
V případě, že převažuje nepečené, je vhodné těsto nastavit polohrubou moukou.
Pokud zbylo cukroví málo, množství ostatních surovin poměrově snížíme a upečeme bábovku menší.
Pokud zbylo cukroví málo, množství ostatních surovin poměrově snížíme a upečeme bábovku menší.
Těsto
- Nepečené cukroví zbavíme oříšků a mandlí, pokrájíme ho na malé kousky. Pečené cukroví společně s oříšky a mandlemi rozdrtíme nebo rozsekáme v robotu na sypkou hmotu.
- Do mísy nasypeme rozdrcené cukroví. Vmícháme k němu prášek do pečiva a pokrájené nepečené cukroví.
- Vejce rozkvedláme v mléce, směs nalijeme do mísy. Vařečkou zpracujeme hladké hustší těsto.
Těsto těsně před vložením do trouby nalijeme do formy.
Opatrně uhladíme, dáme péct.
- Po 10 minutách stáhneme teplotu na 150 °C.
- Pečeme dalších 30 až 40 minut.
- Propečenost vyzkoušíme špejlí. Píchneme do bábovky, když je po vytažení čistá, je upečeno.
Pozor na záměnu s rozpuštěnou čokoládou v bábovce, ta se bude na špejli lepit vždy.
Bábovku vyklopíme, ideálně na mřížku, a necháme ji vychladnout.
Před podáváním ji můžeme posypat cukrem moučkou.
TIP! Bábovka je jedním z nejrychleji připravených moučníků, dá se připravit v různých variantách.
Například ořechové, tvarohové se smetanou, jablkové s čokoládou, mandlové, čokoládové.
TIP! Pokud upečené vánoční perníčky nezměkly, nevyhazujeme je!
Rozdrtíme je nebo rozsekáme a upečeme bábovku perníkovou.
Přejít na seznam receptů
Supr rychlé a snadné
OdpovědětVymazatDíky! Právě jsem ji také upekla.
Vymazat