- 200 g 12% smetany
- 6 - 12 stroužků česneku
- 4 střední brambory
- 2 čajové lžičky kmínu
- 2 polévkové lžíce majoránky
- 1 polévková lžíce sádla
- 1 menší mrkev
- petržel (čtyřcentimetrový kousek o průměru cca 2 cm)
- celer (centimetrový plátek o průměru cca 4 cm)
- kuřecí vývar nebo kostka bujonu
- sůl, pepř
Jak na to
- na sádle 5 minut restovat pokrájené brambory, mrkev, celer a petržel
- vmíchat sůl a kmín
- zalít vývarem, zakrýt policí, uvařit doměkka
- odstavit, rozmixovat, vrátit na sporák, přilít smetanu, přivést k varu
- zředit vodou na požadovanou hustotu
- vmíchat utřený česnek a rozemnutou majoránku, ev. mletý pepř
.
- na sádle 5 minut restovat pokrájené brambory, mrkev, celer a petržel
- vmíchat sůl a kmín
- zalít vývarem, zakrýt policí, uvařit doměkka
- odstavit, rozmixovat, vrátit na sporák, přilít smetanu, přivést k varu
- zředit vodou na požadovanou hustotu
- vmíchat utřený česnek a rozemnutou majoránku, ev. mletý pepř
.
Příprava a uvaření
Oloupané stroužky česneku utřeme nebo prolisujeme.
Brambory, mrkev, celer a petržel oškrábeme a omyjeme.
Dokončení
Hrnec s rozmixovanou polévkou vrátíme na sporák.
Nakrájíme na kostky.
- V hrnci rozehřejeme sádlo. Nasypeme pokrájené brambory, mrkev, celer a petržel.
Okolo 5 minut na mírném plameni restujeme.
- Vmícháme 2 čajové lžičky soli a kmín. Zalijeme 750 mililitry teplého kuřecího vývaru.
Pokud vývar nemáme, zalijeme vodou a rozdrobíme do ní kostku bujonu.
Nebo použijeme jen vodu.
- Zakryjeme poklicí, vaříme 10 až 12 minut doměkka. Odstavíme ze sporáku.
Rozmixujeme.
Dokončení
Hrnec s rozmixovanou polévkou vrátíme na sporák.
Přilijeme smetanu, přivedeme k varu.
Na požadovanou hustotu zředíme 300 až 500 mililitry vroucího vývaru nebo vody.
Promícháme.
Vypneme.
Na závěr vmícháme česnek a v dlani promnutou majoránku.
Podle chuti okořeníme mletým pepřem.
Porce polévky můžeme doplnit dozlatova opečenými kostičkami pečiva.
Na požadovanou hustotu zředíme 300 až 500 mililitry vroucího vývaru nebo vody.
Promícháme.
Vypneme.
Na závěr vmícháme česnek a v dlani promnutou majoránku.
Podle chuti okořeníme mletým pepřem.
Porce polévky můžeme doplnit dozlatova opečenými kostičkami pečiva.
Žádné komentáře:
Okomentovat