Maso s cibulí a česnekem necháme před pečením několik hodin rozležet.
- 1000 g vepřové plece nebo libový bůček nebo krkovice
- 250 g cibule (3 středně velké)
- 8 stroužků česneku
- sůl, kmín
Jak na to
- pokrájené maso smíchat se solí, kmínem, cibulí a česnekem, nechat uležet
- zapéct odkryté při 200 °C, po 15 minutách podlít, zakrýt, teplotu stáhnout na 180 °C
- péct 45 - 50 minut do měkka, podlévat, polévat
- na závěr 10 - 15 minut péct bez zakrytí dozlatova
.
- pokrájené maso smíchat se solí, kmínem, cibulí a česnekem, nechat uležet
- zapéct odkryté při 200 °C, po 15 minutách podlít, zakrýt, teplotu stáhnout na 180 °C
- péct 45 - 50 minut do měkka, podlévat, polévat
- na závěr 10 - 15 minut péct bez zakrytí dozlatova
.
Česká výborná klasika.
Můžeme ji připravit z různých částí vepřového masa. Pokud zvolíme kýtu, bude maso po upečení hodně libové, ale také sušší. V případě krkovice velmi záleží na tom, jak moc je prorostlá. Čím více, tím více bude výsledek tučnější, ale také šťavnatější. Milovníci tučného určitě s nadšením přivítají vrabce upečené z bůčku.
Z výše uvedeného výčtu vyplývá, že vepřová plec je nejideálnější volbou, zlatým středem. Hned za ní následuje libová krkovice.
Naložení masa
- Maso opláchneme studenou vodou a osušíme papírovou utěrkou. Nakrájíme ho na větší kostky.
Sloupnutou cibuli rozkrájíme na osminky.
Oloupané stroužky česneku na plátky.
- Vše dáme do pekáče. Promícháme se 2 čajovými lžičkami soli a jednou kmínu.
Pekáč zakryjeme poklicí, alobalem nebo fólií.
Odložíme na několik hodin, ideálně přes noc, uležet do lednice.
-
Zhruba hodinu před pečením pekáč s masem z lednice vyndáme a necháme ho stát v pokojové teplotě.
Maso tím neutrpí po vložení do trouby příliš velký teplotní šok, lépe se upeče.
Pečení
Zapneme troubu, nastavíme na 200 °C.
Zapneme troubu, nastavíme na 200 °C.
- Nezakrytý pekáč s masem vložíme zapéct do rozehřáté trouby. Po přibližně 15 minutách, kdy se povrch masa zapeče, vyndáme z trouby.
Maso promícháme a přilijeme k němu 250 až 500 mililitrů horké vody.
Množství vody upravíme podle toho, kolik jí pustí samotné maso.
Celkem by měla hladina dosahovat maximálně do jedné čtvrtiny vrstvy masa.
- Pekáč zakryjeme, vrátíme do trouby. Teplotu stáhneme na 180 °C.
- Pečeme 45 až 50 minut do měkka. Během této doby maso 2x až 3x zkontrolujeme, promícháme ho a přelijeme výpekem.
Při každém přelévání také nezapomeneme důkladně seškrabovat i kousky přichycené na stěnách pekáče, sosu dodávají chuť, barvu a vůni.
V případě potřeby maso podléváme malým množstvím horké vody.
Vodu ale nikdy nelijeme přímo na maso, vždy ji vmícháme do vypečené šťávy!
- Bez zakrytí dopečeme 10 až 15 minut dozlatova.
Moravského vrabce podáváme s bramborovým, kynutým, houskovým hrnkovým nebo houskovým kynutým knedlíkem a špenátem nebo zelím kysaným či hlávkovým.
Porce na talíři přelijeme vypečenou šťávou.
Pokud dáváme přednost šťávě hladké, před podáváním ji scedíme.
TIP! Moravské vrabce dobře upečeme i v remosce.
TIP! Pokud zároveň vaříme knedlíky, můžeme maso během pečení podlévat vroucí vodou z knedlíků, sos bude hustší.
TIP! Pokud po začátku pečení pustí maso hodně vody, odebereme ji sběračkou do hrnku a postupně s ní během pečení maso podléváme.
TIP! Je lepší podlévat menším množstvím a častěji.
TIP! Pokud chceme sos zahustit, po upečení vyndáme maso z pekáče, zakryjeme ho, aby nevychladlo.
Můžeme ho odložit do pootevřené vypnuté trouby.
- Pekáč se šťávou dáme na sporák. Zahříváme, dokud se výpek nevydusí na tuk (vyvaří se voda).
- Přidáme jednu zarovnanou polévkovou lžíci polohrubé mouky a jednu kávovou lžičku rajského protlaku. Minutu restujeme.
- Zalijeme 400 mililitry vlažné vody, pořádně promícháme. 15 až 20 minut na velmi mírném plameni bez zakrytí povaříme.
Žádné komentáře:
Okomentovat