Cizrnu nutno den předem namočit!
Rozpis na přípravu cca 3 litrů polévky.
- 500 g cizrny
- 400 g loupaných konzervovaných rajčat
- 200 g 31 - 33% smetany
- 140 g cibule
- 120 g mrkve
- 100 g celeru
- 25 g másla
- 4 stroužky česneku
- 4 polévkové lžíce olivového oleje
- 3 čajové lžičky kari koření
- 3 čajové lžičky kurkumy
- 2 polévkové lžíce šťávy z citronu
- 2 čajové lžičky mletého sušeného zázvoru
- 2,5 l vývaru nebo 2 kostky kuřecího bujonu
- sůl, pepř
Jak na to
- cizrnu na 24 hodin namočit
- na másle a oleji orestovat cibuli, přidat mrkev a celer, orestovat
- vmíchat česnek a koření, zalít rajčaty, vydusit vodu
- přidat cizrnu, zalít vývarem a smetanou, hodinu povařit
- rozmixovat
- osolit a dochutit šťávou z citronu
.
- cizrnu na 24 hodin namočit
- na másle a oleji orestovat cibuli, přidat mrkev a celer, orestovat
- vmíchat česnek a koření, zalít rajčaty, vydusit vodu
- přidat cizrnu, zalít vývarem a smetanou, hodinu povařit
- rozmixovat
- osolit a dochutit šťávou z citronu
.
Namočení cizrny
Cizrnu propláchneme a přebereme.
Ve větším hrnci ji zalijeme dostatečným množstvím studené vody.
Ideálně 24 hodin ji necháme máčet.
Po několika hodinách cizrnu zkontrolujeme a v případě potřeby dolijeme vodu.
Příprava a orestování zeleniny
Cizrnu scedíme, v cedníku ji propláchneme vodou.
Sloupnutou cibuli a očištěnou mrkev a celer nakrájíme na kostičky.
Oloupané stroužky česneku utřeme nebo prolisujeme.
V hrnci rozpustíme máslo s olejem.
Nasypeme pokrájenou cibuli.
Okolo 5 minut ji na mírném plameni promícháváme.
Přidáme pokrájené kostičky mrkve a celeru.
Na středním plameni 5 minut restujeme.
Zelenina se krásně rozvoní, jak se začne opékat.
Uvaření
Cizrnovou polévku servírujeme s opečeným pečivem, můžeme ji pokapat dýňovým nebo olivovým olejem. Pro pikantní chuť porce posypeme posekanými chilli papričkami.
Další variantou k podávání je posypání strouhaným parmazánem nebo strouhanými jádry vlašských ořechů.
TIP! Pokud použijeme čerstvý zázvor, tak ho nastrouhaný přidáme zároveň s mrkví a celerem.
Přejít na seznam receptů
Přidáme pokrájené kostičky mrkve a celeru.
Na středním plameni 5 minut restujeme.
Zelenina se krásně rozvoní, jak se začne opékat.
Uvaření
- K orestované zelenině vmícháme utřený česnek, kari koření, kurkumu, zázvor a pepř. Nalijeme celý obsah konzervy s rajčaty.
Okolo 4 minut na středním plameni promícháváme, vydusí se voda.
- Do hrnce přidáme cizrnu, promícháme. Zalijeme 1,5 litru kuřecího vývaru.
Pokud vývar nemáme, můžeme zalít jen vodou.
Nebo vývar nahradíme přidáním 2 rozdrobených kostek kuřecího bujonu.
- Vmícháme smetanu, přivedeme k varu. Teplotu stáhneme, na mírném plameni necháme jednu hodinu probublávat.
Občas promícháme.
Po 45 minutách můžeme malé množství odebrat a tuto odebranou cizrnu do polévky vrátíme po rozmixování nebo přímo do jednotlivých talířů.
- Hrnec odstavíme ze sporáku, ponorným mixérem polévku rozmixujeme. Vrátíme na sporák, podle potřeby zředíme půl až jedním litrem vývaru nebo vody.
Přivedeme k varu, minutu povaříme.
Na závěr osolíme a dochutíme šťávou z citronu.
Cizrnovou polévku servírujeme s opečeným pečivem, můžeme ji pokapat dýňovým nebo olivovým olejem. Pro pikantní chuť porce posypeme posekanými chilli papričkami.
Další variantou k podávání je posypání strouhaným parmazánem nebo strouhanými jádry vlašských ořechů.
TIP! Pokud použijeme čerstvý zázvor, tak ho nastrouhaný přidáme zároveň s mrkví a celerem.
Přejít na seznam receptů
Žádné komentáře:
Okomentovat