čtvrtek 30. ledna 2020

Cizrnová polévka

Cizrnová polévka

Cizrnu nutno den předem namočit!


Rozpis na přípravu cca 3 litrů polévky.
 
  • 500 g cizrny
  • 400 g loupaných konzervovaných rajčat
  • 200 g 31 - 33% smetany
  • 140 g cibule
  • 120 g mrkve
  • 100 g celeru
  • 25 g másla
  • 4 stroužky česneku
  • 4 polévkové lžíce olivového oleje
  • 2 polévkové lžíce šťávy z citronu
  • 3 čajové lžičky kari koření
  • 3 čajové lžičky kurkumy
  • 2 čajové lžičky mletého sušeného zázvoru
  • 2,5 l vývaru nebo 2 kostky kuřecího bujonu
  • sůl, pepř

Jak na to  

- cizrnu na 24 hodin namočit
- na másle a oleji orestovat cibuli, přidat mrkev a celer, orestovat
- vmíchat česnek a koření, zalít rajčaty, vydusit vodu
- přidat cizrnu, zalít vývarem a smetanou, hodinu povařit
- rozmixovat
- osolit a dochutit šťávou z citronu
.

Namočení cizrny

Cizrnu propláchneme a přebereme.
Ve větším hrnci ji zalijeme dostatečným množstvím studené vody.
Ideálně ji 24 hodin necháme máčet.
Po několika hodinách cizrnu zkontrolujeme a v případě potřeby dolijeme vodu.


Příprava

Cizrnu zcedíme a v cedníku ji propláchneme pod tekoucí vodou.
Sloupnutou cibuli a očištěnou mrkev a celer nakrájíme na kostičky.
Oloupané stroužky česneku utřeme nebo prolisujeme.

V hrnci rozpustíme máslo s olejem.
Nasypeme pokrájenou cibuli, 5 minut ji na mírném plameni promícháváme.

Přidáme pokrájené kostičky mrkve a celeru.
Na středním plameni 5 minut restujeme.
Zelenina se krásně rozvoní, jak se začne opékat.

Vmícháme utřený česnek, kari koření, kurkumu, zázvor a pepř.
Nalijeme celý obsah konzervy s rajčaty.
Okolo 4 minut na středním plameni promícháváme, vydusí se voda.


Uvaření

Do hrnce přidáme cizrnu, promícháme.

Zalijeme 1,5 litru kuřecího vývaru.
Pokud vývar nemáme, můžeme zalít jen vodou.
Nebo vývar nahradíme přidáním 2 rozdrobených kostek kuřecího bujonu.

Vmícháme smetanu, přivedeme k varu.
Teplotu stáhneme, na mírném plameni necháme jednu hodinu probublávat.
Občas promícháme.
Po 45 minutách můžeme malé množství odebrat a tuto odebranou cizrnu do polévky vrátíme po rozmixování nebo přímo do jednotlivých talířů.

Hrnec odstavíme ze sporáku, ponorným mixérem polévku rozmixujeme.
Vrátíme na sporák, podle potřeby zředíme půl až jedním litrem vývaru nebo vody.
Minutu povaříme.

Na závěr osolíme a dochutíme šťávou z citronu.

Polévku servírujeme s opečeným pečivem, můžeme ji pokapat dýňovým nebo olivovým olejem.
Pro pikantní chuť porce posypeme posekanými chilli papričkami.
Další variantou k ochucení je posypání strouhaným parmazánem nebo strouhanými jádry vlašských ořechů.

TIP!  Pokud použijeme čerstvý zázvor, tak ho nastrouhaný přidáme zároveň s mrkví a celerem.






Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat