čtvrtek 30. ledna 2020

Cizrnová polévka

Cizrnová polévka

Cizrnu nutno den předem namočit!


Rozpis na přípravu cca 3 litrů polévky.
 
  • 500 g cizrny
  • 400 g loupaných konzervovaných rajčat
  • 200 g 31 - 33% smetany
  • 140 g cibule
  • 120 g mrkve
  • 100 g celeru
  • 25 g másla
  • 4 stroužky česneku
  • 4 polévkové lžíce olivového oleje
  • 3 čajové lžičky kari koření
  • 3 čajové lžičky kurkumy
  • 2 polévkové lžíce šťávy z citronu
  • 2 čajové lžičky mletého sušeného zázvoru
  • 2,5 l vývaru nebo 2 kostky kuřecího bujonu
  • sůl, pepř


Jak na to  

- cizrnu na 24 hodin namočit
- na másle a oleji orestovat cibuli, přidat mrkev a celer, orestovat
- vmíchat česnek a koření, zalít rajčaty, vydusit vodu
- přidat cizrnu, zalít vývarem a smetanou, hodinu povařit
- rozmixovat
- osolit a dochutit šťávou z citronu
.

Namočení cizrny

Cizrnu propláchneme a přebereme.
Ve větším hrnci ji zalijeme dostatečným množstvím studené vody.
Ideálně 24 hodin ji necháme máčet.
Po několika hodinách cizrnu zkontrolujeme a v případě potřeby dolijeme vodu.


Příprava a orestování zeleniny

Cizrnu scedíme, v cedníku ji propláchneme vodou.
Sloupnutou cibuli a očištěnou mrkev a celer nakrájíme na kostičky.
Oloupané stroužky česneku utřeme nebo prolisujeme.

V hrnci rozpustíme máslo s olejem.
Nasypeme pokrájenou cibuli.
Okolo 5 minut ji na mírném plameni promícháváme.

Přidáme pokrájené kostičky mrkve a celeru.
Na středním plameni 5 minut restujeme.
Zelenina se krásně rozvoní, jak se začne opékat.


Uvaření

  • K orestované zelenině vmícháme utřený česnek, kari koření, kurkumu, zázvor a pepř.
  • Nalijeme celý obsah konzervy s rajčaty.
    Okolo 4 minut na středním plameni promícháváme, vydusí se voda.

  • Do hrnce přidáme cizrnu, promícháme.
  • Zalijeme 1,5 litru kuřecího vývaru.
    Pokud vývar nemáme, můžeme zalít jen vodou.
    Nebo vývar nahradíme přidáním 2 rozdrobených kostek kuřecího bujonu.

  • Vmícháme smetanu, přivedeme k varu.
  • Teplotu stáhneme, na mírném plameni necháme jednu hodinu probublávat.
    Občas promícháme.
    Po 45 minutách můžeme malé množství odebrat a tuto odebranou cizrnu do polévky vrátíme po rozmixování nebo přímo do jednotlivých talířů.

  • Hrnec odstavíme ze sporáku, ponorným mixérem polévku rozmixujeme.
  • Vrátíme na sporák, podle potřeby zředíme půl až jedním litrem vývaru nebo vody.
    Přivedeme k varu, minutu povaříme.
    Na závěr osolíme a dochutíme šťávou z citronu.

Cizrnovou polévku servírujeme s opečeným pečivem, můžeme ji pokapat dýňovým nebo olivovým olejem. Pro pikantní chuť porce posypeme posekanými chilli papričkami.
Další variantou k podávání je posypání strouhaným parmazánem nebo strouhanými jádry vlašských ořechů.


TIP!  Pokud použijeme čerstvý zázvor, tak ho nastrouhaný přidáme zároveň s mrkví a celerem.





Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat